Ako si veliki fan zelenog čaja u svim mogućim varijantama, plavi matcha čaj koji trenutno viđaš svuda na Instagramu će te takođe oduševiti.

Na stranu što izgleda jako lepo i neobično jer je plav, on je mnogo i ukusan.

Ovaj čaj je jako dobar i za detoks organizma s obzirom na to da ima skoro ista lekovita dejstva kao i zeleni čaj. Dobija se od svetloplave tajlandske orhideje koja raste uglavnom samo na Tajlandu, što čini kulturu ove zemlje bogatom, jer smo tek nedavno otkrili ovaj čaj.

Ovaj cvet ima samo tri latice, a one se otvaraju samo rano ujutru u zoru, kada je jedina prilika da se ubere pupoljak cveta, kako bi se prikupio potreban materijal za čaj. Prikupljeni pupoljci se suše nekih deset sati, a zatim upliću u spiralu da bi se sušili. Ovakav način sušenja omogućava da cveće ne izgubi svoju aromu i jedinstvenost koju pruža svakome ko ga pije. Sadrži vitamine B, D, K, E i C, koji doprinose jačanju tvog imuniteta, a pritom je i pun antioksidanata, pa vrši istovremeno i detoksikaciju tvog organizma.

Koliko je ovaj čaj popularan među korisnicima, govori i činjenica da je potpuno zamenio matcha prah koji mnogi koriste. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini se koristi vekovima unazad kao lek za poboljšavanje mentalnog zdravlja – smanjenje stresa, anksioznosti i pritom ima sedativno dejstvo.

Comments