Sunce prži li prži. Peškir isijava toplotu koja dolazi direktno iz peska i ljudi prokuvavaju od paklene vrućine. Nema lepšeg osećaja, nego kad skočiš u morsku vodu, rizikujući da te strefi srčka. Zamišljaš da se snima podvodni video, uranjaš zatvorenih očiju, širiš ruke, i počinješ da njima praviš lukove. Jedan, pa drugi i panično izranjaš iz vode. Idi, bre, zamalo da se udaviš, jer ti je ponestalo vazduha. Ali sve radi stila “Kupačice moja” i zanosne Ester Vilijams.

Bolji od toga je odlazak pod tuš i privlačenje muških pogleda, dok se voda sliva niz telo. Još bolji je odlazak na kafu u obližnjem kafiću na plaži, dok gruva David Guetta. Produženi espresso sa mlekom, kisela voda i tri drugarice. Šacujemo momke, komentarišemo i vrlo bučno se smejemo. Tema dana: Zašto, o zašto, postoje uske muške kupaće gaće??? Sasvim lepe i prijatne za oko su bokserice ili čak tri-četvrt havajke. U tim uskim čudima vidimo koliko su vam tanke noge, a o ostalim delovima da i ne pričamo. Ne, ne zanima nas vaš ponos baš toliko. Znate ono kad kažete za žensko oblačenje, da želite da nešto od toga bude i skriveno, pa da vi naslutite ostatak? E, pa ovde copy/paste-ujemo vašu rečenicu.

Dok pijem svoj espresso i pritom uživam u svakom gutljaju, čujem iza sebe muški bariton: “Izvini, da li je slobodna?”. Pogled na dotičnog Apolona sa izvajanim telom i zamalo da kažem da jesam slobodna, sa sve: “Uzmi me odmah i sad!”, kada shvatam činjenicu da je mislio na stolicu do mene. E jebi ga! Klimnem glavom razočarano i umišljam da me je vrlo dubokoumno i značajno pogledao. Umišljam da je obratio pažnju na mene i da će se sutra pojaviti na mojim vratima sa sto ruža. Umišljam da ćemo imati petoro dece i da ćemo letovati na Karibima, noseći sa sobom dve mačke i tri psa. Ništa od toga.

Nikad do tad nisam probala morsku bolest zvanu “Letnja šema”. To je kao da kažeš da nikad nisi jeo sladoled ili pio sok. Nekako se očekuje od primorki da imaju te male stvarčice u obliku knjižice, pune brojeva zgodnih letnjih šema.

Sledeća dobra stvar je letnje veče. Izlasci, žurke, haljinice, štiklice (pomadice, parfemi), kokteli… Taman sam se smestila za sto, đuskam, držim piće u ruci, kada se desi nešto čudo. Moje piće, providne boje, završava u vazduhu i lagano pada na moju haljinu, u predelu grudi, zahvaljujući nečijem grubom mačo fazonu. ‘Ajde što sam mokra i što mi se haljina sad providi, na sveopštu radost muškog dela populacije u kafiću, nego ni piće više nemam! A lakše je naći Atlantidu, nego konobara u letnjem kafiću. “Ma, da ti ja malo…”, navala mojih sočnih psovki i malo mog lošeg Ja. Okrećem se da vidim tog baju koji mi je upropastio veče, zagrcnem se, jer je on zapravo isti onaj Gospodin Apolon, lično i personalno! Zbunjen VS. zaverenički osmeh. Naravno, izgubljen, zateleban osmeh je moj. Fora ili slučajnost, on nudi da popijemo piće.

Piće, razgovor, šetnja pored mora, poljupci… I, napokon! Ja više nisam neinformisana po pitanju letnjih ljubavi. Pet “bambija” za mene! Nakon nekog vremena, on odlazi u Nedođiju po principu “ćao-zdravo”, a ja ostajem da uživam još malo.
Posle burnih, neprospavanih i lumpujućih noći u raju, vraćam se u pakao beogradskog asfalta. Još jedna tura ispita na moj račun. “Komunikologija je nauka koja za predmet ima fenomen komunikacije…”, ponavljam u sebi dok se probijam kroz gužvu; “…istražuje najraznovrsnije oblike komunikacije među živim bićima…” Ček, ček. Rikverc. Poznat mi je taj izgled, odakle ga znam? Čeprkam po fajlovima u mozgu i kapiram brzinom svetlosti koga to imam ispred sebe. Moja prva letnja šema, malo drugačijeg izgleda, ali definitivno on. Brži jezik nego pamet, potapšem ga po ramenu: “Eeej, ćaooo! Otkud tiii? Nisam znala da si iz Beograda. Šta ima?” Oduševljenje je ipak samo moje. Gospodin Letnja šema drži za ruku Gospođicu “Prava za mene” i mrtav ‘ladan mi kaže: “Izvini, curo, mora da si me pomešala sa nekim”. WTF?! Zurim u njega kao tele u šarena vrata, njih dvoje me zaobilaze, ostavljajući me na ulici da stojim kao senilna, luda baba. Izgleda da sam na teži način naučila važno pravilo letnjih šema.

Kratko, ali slatko traju, poznanstvo je ograničeno i ima rok trajanja (pokvari se posle letovanja). U realnom svetu, mi se ne poznajemo. U tom idealnom, letnjem se i te kako znamo, čak i više od toga. “Znam te-Ne znaš me” princip. Da li to onda znači da ne treba imati to slatko zadovoljstvo? Aposlutno ne. Ali, zapisati u tefter (muškarci) i zalepiti na frižider (žene) “Šta se dešava na leto, ostaje u letu”. Evo, moj “drugar”, opasni poznavalac žena i viskija kaže: “Letnje se drage u zimu niko i ne seća”. Moramo da mu verujemo, ipak on ima godine iskustva iza sebe.

Pa, dragi moji i drage moje, zapamtite da uživate što više možete u svakom letu, bilo ono “šematsko” ili ne. Fore i fazone letnjih šema naučite na vreme, da ne bi bilo posle “Kako? Zašto?”. Budite igrač, a ne izigrani. Veliko NO-NO je zaljubljivanje u letnju šemu, jer ćete posle morati da skupljate deliće svog ponosa i srca po vrelom asfaltu velegrada, dok je on odavno nastavio sa svojim životom. Par iskustava te prirode može da vam napuni baterije barem do zimovanja, kad slede “zimske ljubavi”.

Sve u svemu, pakujte kofere (krema za sunčanje pod obavezno), ubacite unutra i malo lukavstva, zavodljivosti, ludosti, opuštenosti, slatkoće, zatim ponesite knjigu “Umeće zavođenja” i uživajte tokom odmora što više možete. Onda ćete jednog dana pričati svojoj unuki, tinejdžerki, kako je baka tamo neke godine letovala na moru i kako su joj se momci udvarali na vrlo fin i kulturan način (izostavljen je deo sa pićem). I kako tih letnjih šema u naše vreme nije bilo. Uopšte! To nije istina.
I, šta reći za kraj, osim – Proglašavam letnje zavodničke igre zvanično otvorenim!


Tina Bunjevački je nepopravljivo romantična, čak i kada tome nema mesta u nekoj situaciji. Svako jutro kaže sebi “Od sutra počinješ da učiš i vežbaš” i skoči na čokoladu, kafu i pisanje bloga. Često ukucava na pretraživačima “crno-bele fotografije” i “Impresionizam Van Goga”. Obožava dan kada ode u staru novinarnicu i kupi brdo novina pre X godina, kako bi seckala najzanimljivije članke. Zacrtani cilj: 58 kilograma i sledeća Anna Wintour.

Comments