Nijedna generacija ne razume bolje kako funkcioniše internet od Z, pa od nje uglavnom i potiču trendovi na društvenim mrežama. Oni su prvi zaposeli TikTok, kom su se tek kasnije pridružile i starije generacije.

Gen Z se polako pridružuje radnoj snazi i deluje da razume svoja prava daleko bolje od milenijalaca. Milenijalcima su roditelji od malena govorili da treba da završe fakultet i onda nađu stabilan posao i rade do penzije. Ispostavilo se da su milenijalci bili sasvim nespremni za radno tržište koje se promenilo i prilagodilo novim tehnologijama. Zato među milenijalcima ima mnoštvo frilensera, a kod generacije Z će toga biti još više. Generacija Z se ne oslanja na radni staž, prijavu kod poslodavca i penziju, ona uzima stvari u svoje ruke i ne kreće s frilensingom kad vidi da ne može naći drugi posao, nego odmah počinje da gradi online karijeru. Među ovom generacijom već ima mnoštvo influensera, jutjubera i tiktokera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FLWHRS (@flwhrs)


Moramo naglasiti da nijedna generacija dosad nije bila toliko okrenuta mentalnom zdravlju. To jeste krenulo sa milenijalcima, ali je još jače sa generacijom Z, koja o mentalnom zdravlju govori bez tabua i predrasuda.

Sve ovo znači da odrasta jedna generacija koja je mnogo svesnija od sveta u kome živi i koja uči na greškama milenijalaca. Milenijalci su se našli između dva sveta, onog tehnološkog i pre ubrzanog razvoja tehnologija; odrasli su u svetu punom nesigurnosti kad su stvari počele naglo da se menjaju. Generacija Z je definitivno pripremljenija za moderni svet, koji više nije onakav kakvim ga predstavljaju starije generacije.

Zato, da li treba da se plašimo generacije Z? Ceo taj rat između milenijalaca i generacije Z je krajnje besmislen. Jeste da obe generacije poseduju drugačije odlike jer su se rodile u drugačijim dobima, ali to ne znači da između njih postoji nepremostiv jaz. Zapravo, obe generacije treba da se udruže i utiču na to da se reše veliki svetski problemi, a to su, pre svega, klimatske promene i ekonomski sistem koji više ne funkcioniše.

Naslovna fotografija: instagram.com/fwlhrs

Jovana Petković

Comments