To je jednostavna i gorka istina, koja objašnjava vaše bivše ljubavi, prijatelje i sve one koji su vam okrenuli leđa. Nema ih, a imali su šansu da budu deo vašeg života i sve je moglo da bude drugačije. Ali nije moglo. Ne zbog više sile, nego zbog raznih stvari koje se dešavaju kad neko ne zna šta hoće, ili sabotira svoje izbore, ili prosto nije dovoljno zainteresovan. Pokušali ste da pronađete opravdanja za njih, da ih razumete, da date neki smisao događajima i objasnite sebi ono što vas je povredilo.

Ali komplikovana objašnjenja ne gađaju u centar, nego zaobilaze oko njega, štedeći vaš ego i zamagljujući jednostavnu istinu, koja je, kao i obično, neprijatna. I koja, kao i obično, ruši iluzije i dozvoljava vam da se suočite sa stvarima onakve kakve su, da ih prihvatite – i prebolite. Morate priznati sebi da oni koji žele da budu deo vašeg života, kojima je stalo do vas, ulažu pažnju i trud i učestvuju u tom odnosu, jednako kao i vi. I to nisu neke velike i presudne stvari, to je niz sitnica, koje čine dinamiku odnosa i svakodnevice.

juan di nella 4 0vwz sKtU unsplash e1591088018509 Da su hteli da budu sa tobom, ostali bi

Kad oni kojima je stalo do vas i koji žele da budu pored vas, imaju nešto da vam kažu, da vam povere, da se požale, kad im je teško ili imaju neku primedbu na vaše ponašanje, oni vam to kažu. Razgovaraju sa vama, dele misli i osećanja, traže rešenja zajedno sa vama. Ako su u gužvi ili im je iskrslo nešto što im remeti raspored, oni vas zovu i obaveštavaju vas i posle se trude da vam nadoknade, jer ne žele da mislite da ste na poslednjem mestu u njihovom životu i da im je sve važnije od vas. Oni prave planove sa vama i ne pokušavaju da se izvuku, nego se trude i učestvuju i žele da provode vreme sa vama. Da, znali ste to i sami, jer i vi to radite, kad vam je stalo.

Nije lako biti uvek tu, to, takođe, znate. Ponekad vas prioriteti iskušavaju i morate da stavite sebe na prvo mesto, ili porodicu, ili posao. Ponekad ljubav i prijateljstvo moraju da čekaju, dok ne dođu na red. Ali ako ste stalno poslednji u nečijem redu, onda nikada i niste stvarno na redu. Ako nemate podršku da uradite za sebe ono što vam je potrebno (šta god to bilo), ako ste vi uvek na raspolaganju, a kad ne možete da priskočite, jer morate da se pozabavite nekim ličnim problemima ili kad nemate snage da nosite sve na leđima i da odrađujete sav emotivni posao u nekom odnosu, onda je još teže. Ne možete sami sa nekim. Možete, ali ne baš jako dugo. Možete i jako dugo, ali bićete vrlo nesrećni.

Comments