Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Dani slovenačkog dokumentarnog filma

Dani slovenačkog dokumentarnog filma

Dani slovenačkog dokumentarnog filma u Beogradu organizuju se uz finansijsku podršku Kulturnog fonda Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije i u organizaciji Ambasade Slovenije u Beogradu. Predstavljaju deo kulturnog projekta u okviru programa “Slovenački na stranim univerzitetima” koji povezuje gotovo 60 univerziteta širom sveta, a koji je pripremio Centar za slavistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Od 21. novembra do 3. decembra u 50 mesta u svetu emitovanjem slovenačkih dokumentarnih filmova, koje su prevodili studenti lokalnih fakulteta (u Srbiji studenti Filološkog fakulteta u Beogradu), predstaviće se slovenačka kultura, jezik i literatura. U Beogradu će se u okviru projekta, od 21. do 23. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, predstaviti projekcijom tri filma: “Aleksadrinke”, “Uspomene pod koševima” i “20. vek Jurija Gustinčiča”. Posle svake projekcije organizovan je razgovor sa učesnicima ili rediteljima filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

“Aleksandrinke”, film koji je režirao Metod Pevec, i koji je na programu 21. novembra u 20 sati, jeste priča o ženskoj emigraciji početkom 20.veka. Zbog siromaštva i fašističke politike Vipavsku dolinu su sve do Drugog svetskog rata masovno napuštali mladi, muškarci su odlazili uglavnom u Argentinu, odakle se nisu vraćali, devojke i žene su odlazile u Egipat, najviše u tada bogatu i kosmopolitansku Aleksandriju, gde su ostajale decenijama kao dojilje, bebisiterke, domaćice. Film je dokumentarna bolna priča o sudbinama i suočavanjima žena sa svetom koji još nije čuo za feminizam. Posle projekcije organizovan je razgovor sa autorom filma.

Foto Dani slovenačkog dokumentarnog filma

Film je dokumentarna bolna priča o sudbinama i suočavanjima žena sa svetom koji još nije čuo za feminizam

“Uspomene pod koševima”, koji je na programu 22. novembra u 20 sati, prikazuje sportski i životni put Iva Daneua, jednog od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena. Sa ljubljanskom Olimpijom osvojio je nekoliko titula prvaka bivše zajedničke države, a šezdesetih godina je jugoslovensku reprezentaciju, u društvu Koraća, Cvetkovića, Ćosića, Žorge i drugih, uzdigao u svetsku silu i vrhunac doživeo osvajanjem titule svetskog prvaka na prvenstvu u Ljubljani 1970. U filmu o njemu, između ostalih, govore Zoran Slavnić, Ljubodrag Simonović, Vladimir Cvetković i Petar Vilfan. Posle projekcije filma sledi razgovor sa Ivom Daneuom.

Ivo Daneu Dani slovenačkog dokumentarnog filma

"Uspomene pod koševima" prikazuje sportski i životni put Iva Daneua, jednog od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena

“20. vek Jurija Gustinčiča”, na programu 23. novembra u 20 sati, jeste dokumentarno-portretni film i prikazuje najveće događaje prošlog veka, viđene očima ove novinarske legende. Gustinčič je godine 1951. novinarsku karijeru počeo u beogradskoj “Politici” za koju je izveštavao iz inostranstva 25 godina. Posle projekcije filma sledi razgovor sa gostima: Borivojem Erdeljanom, Bojanom Buđom, glavnim urednikom ljubljanskog lista “Delo”, i Mišom Brkićem, glavnim urednikom lista “Press”.

Editors choice