#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Dani slovenačkog dokumentarnog filma u Beogradu organizuju se uz finansijsku podršku Kulturnog fonda Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije i u organizaciji Ambasade Slovenije u Beogradu. Predstavljaju deo kulturnog projekta u okviru programa “Slovenački na stranim univerzitetima” koji povezuje gotovo 60 univerziteta širom sveta, a koji je pripremio Centar za slavistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Od 21. novembra do 3. decembra u 50 mesta u svetu emitovanjem slovenačkih dokumentarnih filmova, koje su prevodili studenti lokalnih fakulteta (u Srbiji studenti Filološkog fakulteta u Beogradu), predstaviće se slovenačka kultura, jezik i literatura. U Beogradu će se u okviru projekta, od 21. do 23. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, predstaviti projekcijom tri filma: “Aleksadrinke”, “Uspomene pod koševima” i “20. vek Jurija Gustinčiča”. Posle svake projekcije organizovan je razgovor sa učesnicima ili rediteljima filmova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

“Aleksandrinke”, film koji je režirao Metod Pevec, i koji je na programu 21. novembra u 20 sati, jeste priča o ženskoj emigraciji početkom 20.veka. Zbog siromaštva i fašističke politike Vipavsku dolinu su sve do Drugog svetskog rata masovno napuštali mladi, muškarci su odlazili uglavnom u Argentinu, odakle se nisu vraćali, devojke i žene su odlazile u Egipat, najviše u tada bogatu i kosmopolitansku Aleksandriju, gde su ostajale decenijama kao dojilje, bebisiterke, domaćice. Film je dokumentarna bolna priča o sudbinama i suočavanjima žena sa svetom koji još nije čuo za feminizam. Posle projekcije organizovan je razgovor sa autorom filma.

Foto Dani slovenačkog dokumentarnog filma

Film je dokumentarna bolna priča o sudbinama i suočavanjima žena sa svetom koji još nije čuo za feminizam

“Uspomene pod koševima”, koji je na programu 22. novembra u 20 sati, prikazuje sportski i životni put Iva Daneua, jednog od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena. Sa ljubljanskom Olimpijom osvojio je nekoliko titula prvaka bivše zajedničke države, a šezdesetih godina je jugoslovensku reprezentaciju, u društvu Koraća, Cvetkovića, Ćosića, Žorge i drugih, uzdigao u svetsku silu i vrhunac doživeo osvajanjem titule svetskog prvaka na prvenstvu u Ljubljani 1970. U filmu o njemu, između ostalih, govore Zoran Slavnić, Ljubodrag Simonović, Vladimir Cvetković i Petar Vilfan. Posle projekcije filma sledi razgovor sa Ivom Daneuom.

Ivo Daneu Dani slovenačkog dokumentarnog filma

"Uspomene pod koševima" prikazuje sportski i životni put Iva Daneua, jednog od najvećih slovenačkih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena

“20. vek Jurija Gustinčiča”, na programu 23. novembra u 20 sati, jeste dokumentarno-portretni film i prikazuje najveće događaje prošlog veka, viđene očima ove novinarske legende. Gustinčič je godine 1951. novinarsku karijeru počeo u beogradskoj “Politici” za koju je izveštavao iz inostranstva 25 godina. Posle projekcije filma sledi razgovor sa gostima: Borivojem Erdeljanom, Bojanom Buđom, glavnim urednikom ljubljanskog lista “Delo”, i Mišom Brkićem, glavnim urednikom lista “Press”.

Editors choice