159 Daphne GuinnessDafne je neoborivi dokaz da slika vredi hiljadu reči. Nalik Mariji Antonijeti (María Antonieta) 21. veka ili otelotvorenju Kruele de Vil (Cruella de Vil). Ona je fenomen, unikat. Njen stil je nemoguće definisati jer, kako sama kaže, ona ne prilazi modi, već moda prilazi njoj.

Dafne je naslednica, majka troje dece, muza najvećih dizajnera, toliko je neobična da se ne može porediti ni sa kim: filantrop, on-off devojka oženjenog francuskog filozofa Bernar-Anri Levija (Bernard-Henri Lévy), neprikosnovena ikona stila. Daphne Suzannah Diana Joan Guinness, kako je njeno puno ime, rođena je u luksuzu i za luksuz. Dok je odrastala, često je boravila u Španiji. Društvo joj je pravio Salvador Dali, jedna od najzanimljivijih i najskandaloznijih ličnosti svih vremena. Ona nema stilistu i ne razume zašto stilisti postoje, bež boja je plaši, a čitav život je podredila umetnosti. Potiče iz porodice irskih bankara, političara i inovatora, a ima engleske i francuske korene. Njeno porodično stablo je prepuno tragedija i skandala, pa možda zato ne govori puno o svom privatnom životu. Zna se da je razvedena od grčkog milionera, ali teško da ćete naći mnogo toga o tome ko je Dafne iza visoke mode. Živi na relaciji Njujork-London, strastveni je obožavalac klasične muzike, a sanjala je da postane operska pevačica. Najviše voli da nosi modele Alaje (Azzedine Alaïa), Geret Pua (Gareth Pugh), Toma Forda, Karla Lagerfelda, Mekvina (Alexander McQueen) i Filipa Trisija (Philip Treacy). Redovno vežba i to isključivo u odeći Rika Ovensa (Rick Owens).

244 Daphne Guinness

Sve u vezi sa Dafne je neobično i mistično, ona je gotovo kao biće iz bajke. Njena crno-bela kosa, nastala greškom frizera, je samo sitnica koja je čini posebnom. Bilo da ide u prepodnevni šoping ili šeta crvenim tepihom, nikada ne nosi ravne cipele. U stvari, teško da ćete je videti u cipelama koje ne podsećaju na neko arhitektonsko zdanje. Osnova joj je crna boja, a pored nje najčešće nosi belu, plavu i crvenu.

vogue Daphne Guinness

Dafne živi za visoku modu, strastveni je kolekcionar autentičnih dizajnerskih komada i rado ih nosi. Obožavana je od strane modnog sveta, od dizajnera poput Valentina, Mekvina, Lagerfelda, preko modnih urednika Džefersona Heka (Jefferson Hack), Ane Vintour (Anna Wintour) pa sve do žena koje su i same ikone stila, poput Kejt Mos (Kate Moss), Naomi Kembel (Naomi Campbell) i Lejdi Gage (Lady Gaga). Modni kritičari je često nazivaju ukrotiocem zmija otrovnica. Svakako nešto što neće čuti o bilo kome drugom.

3 2 Daphne Guinness 33 Daphne Guinness

Jedan od njenih najbližih prijatelja bio je pokojni Mekvin. Za njega kaže da nije bio kreator odeće već stvaralac umetnosti. Zato je povodom MET bala (godišnji bal koji se priređuje radi proslavljanja otvaranja modne izložbe u Metropoliten muzeju u Njujorku) posvećenog Mekvinu održala svojevrsni performans, presvlačeći se u izlogu Barneys-a. Nije izgledala samo zanosno, već i nadmoćno. To je bilo njeno veče koje je poklonila uspomeni na najvećeg dizajnera naše generacije.

Met bal 2011a1 Daphne Guinness

MET bal 2011

MET bal 2011 Daphne Guinness

Dafne ima i svoj parfem koji je stvoren 2009. godine u saradnji sa modnom kućom Comme des Garçons. Parfem je propraćen i kratkim filmom za koji kaže da nije reklama, već malo umetničko delo u okviru samog parfema. U septembru 2010. NARS kozmetika je lansirala kolekciju posvećenu Dafne.

na ulici Daphne Guinness

Dafne možete voleti ili ne. Može da vaš hipnotiše ili da vas zgrozi. Ali ne može vas ostaviti ravnodušnim, samo bez teksta.

sa anom vintur i karl lagerfildom Daphne Guinness

Dafne sa Anom Vintur i Karlom Lagerfeldom

sa Dzefersen Hekom Daphne Guinness

Dafne i Džefersen Hek

sa Karl Lagerfildom Daphne Guinness

Sa Karlom Lagerfeldom

sa Kelvin Klajnom Daphne Guinness

Dafne i Kelvin Klajn

sa Stelom Mekartni Daphne Guinness

Sa Stelom Mekartni

sa teri ricardsonom Daphne Guinness

Dafne i Teri Ričardson

sa Valentinom Daphne Guinness

Sa Valentinom


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments