Maniš Arora (Manish Arora) je dizajner koga su predstavili kao “indijskog Džona Galijana”. Njegovi prvi koraci u svetu mode vezani su za 1997. godinu, kada je osnovao svoju izdavačku kuću i započeo maloprodaju u Indiji. Tri godine kasnije, učestvuje kao indijski predstavnik na Nedelji mode u Hong Kongu i uspeva da organizuje prvi takav modni događaj u Indiji. Uočen i priznat u svetu visoke mode postaje sa “Cirkus” kolekcijom. Kada se neko poredi sa Galijanom, onda je nesumnjivo reč o ekscentrizmu. Verovatno se pitao kako može da pridobije pažnju publike i modnih kritičara, pa je odlučio da pomeša boje, dezene, predmete, oblike i sve dobro ukomponuje.

manish arora nivea soft 01 Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

Prvi put sam videla njegov dizajn na omiljenoj Nivea kremi, nije bila uobičajene prepoznatljive plave boje, već je pakovanje bilo šareno, mnoštvo boja, krugova, srca, tačkica, itd. Drugi put je “iskočio” u haljini koju je Keti Peri (Katy Perry) nosila na dodeli MTV nagrada, živo me je zanimalo ko je mogao da se seti da stavi vrtešku sa konjićima na haljinu?! “Kada ti život postavi pitanje, ne brini, Google ima odgovor”- i bio je tu, jedan i jedinstveni, ekscentrični i vickasti – Maniš Arora sa “Cirkus” kolekcijom.

manish arora nivea models Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”Neki cirkus gledaju kao skup nakaza, a neki kao grupu ljudi izvanrednih sposobnosti. Arora je odlučio da spoji oba viđenja, pa je na prelepe modele stavio maske pajaca i haljine asimetričnih i šarenih krojeva.

Dok sam odrastala, veliko NO-NO u svetu mode bilo je pravilo da nikad ne treba mešati dezene kao, na primer, karirano i pruge, kao ni “sve mi boje dobro stoje”. Ali, niko mi nije rekao da postoji Maniš Arora?! On je svetu pokazao da šareno može biti NEW BLACK, pa su ga zvezde poput Keti Peri i Lejdi Gage (Lady Gaga) oduševljeno prihvatile i predstavile na crvenom tepihu. Pored kobaltno plave haljine sa sovinim očima Žan-Čarlsa de Kastelbažaka (Jean Charles de Castelbajac), Keti je odlučila da proba i Manišovu haljinu. Jedna naramenica, dugine boje i vrteška sa konjićima i zastavicama na vrhu – pun pogodak! Ta haljina je definitivno obeležila MTV Europe Music Awards. Čak je nadmašila i njeno jahanja velikog karmina (?!).

katy perry manish arora mtv merry go round dress Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

Nešto ranije, Maniš sklapa ugovor sa Reebok-om i radi dizajn za patike. Malo je reći da je ovo bio pun pogodak, kako reklama, tako i izgled i dizajn patika.

manis arora rbk Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru” manish arora fish fry Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

“Ne sviđa Vam se moj dizajn? I ne mora!” praćeno natpisom, “Ja sam ono što jesam” objašnjavaju samouverenost ovog dizajnera u svoje proizvode i mala umetnička dela. On je prvi indijski dizajner koji je sklopio ugovor sa sportskom kompanijom za dizajn patika od kože, antilopa i specijalizovane tkanine, naravno uz mnoštvo boja, kao njegov zaštitni znak. Zanimljivo je da je kolekciju nazvao “Fish fry”, međutim, ne postoji objašnjenje za taj naziv, osim jednog, koji kaže da je to iskorišćeno iz bolivudskih blokbastera.

Posle ovoga, sve ostalo je istorija, Britni Spirs (Britney Spears), Rijana (Rihanna), Mia (M.I.A.) – sve  imaju nešto zajedničko, živopisne haljine Maniša Arore.

lady gaga asos magazine april 5 Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru” nicki minaj manish arora Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

2010. godine prikazao je kolekciju, koju su opisali kao “Art deko budućnosti”. Izgleda da Arora baš voli filmove, ovog puta bio je inspirisan filmom Frica Langa “Metropolis” iz 1927. godine. Nemi film koji utopijski prikazuje budućnost 2000. godine, a Maniš je zamislio kako bi kostimi u filmu izgledali i predstavio ih na Nedelji mode u Parizu. ”Uzeli smo prepoznatljive oblike Art deko perioda i, kratko rečeno, ‘poigrali’ se sa njima”, rekao je Arora.

Arora tex Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru” Designer Manish Arora Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

I ove godine je, po ko zna koji put, oduševio publiku i stroge kritičare na Nedelji mode u Parizu, nazvavši kolekciju “Ruski iluzionosti”. Prvi model je bio izveden na scenu uz pomoć mađioničara, koji je tokom postupka uspeo da izvede da modeli ovde-onde nestanu, pa da se pojave, čak i da ih razdvoji na dva dela! Arora je takav dizajner koji može da nas oduševi, kako mnoštvom boja, tako i uvođenjem zabave i scenskog nastupa u šou na modnoj pisti.

MANISH 1839611a Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru” paris2 gallery  581x4000 Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru” picture 9 4 Đavo nosi “Pradu”, a svet “Aroru”

Šta još reći o nasledniku Džona Galijana? Osim da mu poželimo da se ne igra sa antisemitskim izjavama kao njegov kolega, a da nastavi da se igra sa bojama i dezenima. Poželećemo mu da zamisli i ostvari neku svoju novu kolekciju na Beogradskom Fashion week-u, recimo da se zove “Đavolski dobra kolekcija” (Devilishly good collection). Što ekscentričnije to bolje, štaviše, escentričnost je njegovo drugo ime.

Koko Šanel (Coco Chanel) je rekla: “Moda je arhitektura; to je stvar razmera”, Arorine haljine su ostvarenje Kokoine zamisli. On je u svoje kreacije uvrstio Pariz kao bitan detalj, pa je tako pokazao i modele na kojima su se našle aplikacije Ajfelove kule, Trijumfalne kapije, Monmartra i scena iz uličnih kafića. Odgovarajući na pitanje šta je za njega moda, rekao je: “Moda treba da te navede da se izdvojiš, a ne da nestaneš u masi”, potvrđujući time da nije samo bleda kopija svog mnogo popularnijeg kolege, već dizajner oko koga se modni velikani “otimaju”, a on je svoje srce i brilijantni um poklonio Paco Rabanne kući, rekavši da. Do pre dve godine nije znao da li bi bio sposoban da radi za njih, ali je na kraju odlučio da je to prava dizajnerska kuća za njega. Pa, Break a leg Mr. Arora, očekivaćemo vašu magiju boja i miks dezena i na sledećim tematskim kolekcijama.


Tina Bunjevački je nepopravljivo romantična, čak i kada tome nema mesta u nekoj situaciji. Svako jutro kaže sebi “Od sutra počinješ da učiš i vežbaš” i skoči na čokoladu, kafu i pisanje bloga. Često ukucava na pretraživačima “crno-bele fotografije” i “Impresionizam Van Goga”. Obožava dan kada ode u staru novinarnicu i kupi brdo novina pre X godina, kako bi seckala najzanimljivije članke. Zacrtani cilj: 58 kilograma i sledeća Anna Wintour.

Comments