Sva vaša pozitivna očekivanja, spremnost da nekome date svaku šansu, da ga upoznate i zavolite, ili makar samo ocenite kao prihvatljivog, mogu da padnu na ispitu prvog sastanka. Važnije od vašeg razočaranja jeste to da ne treba da dajete ni pola postotka šanse nekome ko je bahat, prost, nevaspitan i čije vas ponašanje blamira. Ne zato što ćete ga stalno prikazivati u javnosti, nego zato što onaj ko ne poštuje druge, neće poštovati ni vas. Obratite pažnju na nekoliko pokazatelja nedopustivosti:

Drndanje konobara

Našli ste se u kafiću, možda i u vašem omiljenom (greška u startu) i on nikako nije zadovoljan uslugom. Osoran je prema konobarima koje vi poznajete, a ako ih i ne poznajete, drndanje konobara je jednostavno nedopustivo. Ali on traži da mu se donese druga kafa, šta je ovo, nije on to hteo, žali se da je piće izvetrelo, da sto nije čist, da je gužva, muzika preglasna, usluga prespora. I sve to radi glasno i nadrndano, negodujući protiv okruženja koje mu je možda strano i čini ga nesigurnim. Možda mu konobari neće pljunuti u tu kafu, ali ako plaćanje proprati komentarom kako nisu zaslužili bakšiš, uz prateću priču o tome kako je on džek pa im neće tražiti kusur i to tako da svi čuju i svima bude neprijatno, ponadaćete se da su mu možda ipak pljunuli u kafu. Vi biste na njihovom mestu to sigurno uradili.

What to Talk About on the First Date1 Dejt filozofije: Ne radi ovo ne budi konj

Glasno hvalisanje

Priča o avionima i kamionima, bacajući okolo poglede i deleći trijumfalne osmehe, jer želi da bude siguran da ga svi čuju. Uopšte on ne priča vama, niti ga zanimate. On voli da priča o sebi i da se hvali. Možda ga je majka tukla u detinjstvu, ili mu učiteljica nikad nije dala zvezdicu, ali vi niste psiholog ni socijalna radnica – čak i ako jeste, niste na poslu, nego na sastanku. A razgovor na prvom sastanku treba da se sastoji od obostranih pitanja i odgovora, kojima osobe iskazuju interesovanje i formiraju utisak. Ako se od vas traži samo da budete publika, požurite sa tom kafom i brišite. Jer ni kasnije u drugim situacijama i dubljim odnosima, neće biti drugačije.

Glednje drugih devojaka

Potpuno nedopustivo. Ne zato što vi očekujete od muškarca da nikada ne gleda druge žene, nego zato što to ne treba da radi u vašem prisustvu, naročito ne na prvom sastanku. Osećaćete se kao da vas je uporedio sa svakom koju je pogledao i da je za nekoliko njih pomislio kako bi više voleo da je sa njima na dejtu, nego sa vama. Ne treba tako da se osećate u prisustvu muškarca sa kojim se muvate, nikada. Ali nikada. Muškarac koji nije u stanju da vam posveti svu pažnju na prvom sastanku, neće to nikada ni biti u stanju. Jer je primitivan i sebičan i ne zna kako se tretira žena. I baš ga briga. Ne ustežite se da ga podučite, pre nego što odete. Makar samo zato da mu vidite izraz lica. Mrzeće vas, ali ne zato što ga kritikujete, nego što to radite tamo gde drugi mogu da čuju.

52f4ff02ad709e1731a6eea406917893 Dejt filozofije: Ne radi ovo ne budi konj

Kafansko ponašanje

Neko ko je navikao da pohađa kafane, jer od atmosfere u kojoj pije i jede zahteva da bude domaćinska, a to znači da on bude komotan, da mu se konobarice smeškaju i razmenjuju sa njim lascivne šale, da mu se pušta muzika koju voli, ili da daljinac od TV-a bude na njegovom stolu, neće se ponašati adekvatno u urbanoj atmosferi kafića. I opet se nadam da to nije vaš omiljeni kafić, jer će vas blam pojesti i osetićete potrebu da se izvinjavate osoblju, kad se ratosiljate kafanca. Jer taj će dovikivati, dozivati sa dete, daj ovde isto, a ako kojim slučajem ugleda čačkalicu, smestiće je zadovoljno među zube i opušteno žvakati. Možda ste vi snob, ali njemu je svakako mesto među kamiondžijama “kod Laze”.

Pa, čak i ako nije seljak nego je samo drkadžija, arogatno ponašanje prema osoblju, nipodaštavanje okruženja i nebriga o tome da li je vama možda zbog toga neprijatno, upaliće crvenu lampicu. Nemojte je ignorisati.

Izvor fotografija: gainesvillescene.com, pinterest.com, gainesvillescene.com

Aleksina Đorđević

Comments