Holivud i nije tako sjajno i idealno mesto za život i karijeru kako se čini nama, običnim smrtnicima. Blago rečeno, to je jedna velika jurnjava i trka ko će koju ulogu da odabere, ko će kome ulogu da preotme, koliko će sve to da bude plaćeno, i tako dalje i tako dalje. Mada, nije da nije takva situacija u svim oblastima… Ipak, da se vratimo na zlatni Holivud.

U igri su ili velika imena, velike uloge i filmska ostvarenja koja će godinama i godinama kasnije i dalje biti čuvena, ili, ima i onih manje značajnih uloga, imena koja tek treba da se probiju. Važno je, svakako, umeti da prepoznaš šta bi bilo za tebe idealno, koji film, koja uloga, i naravno, važno je znati da prepoznaš šansu! Jer, velika filmska ostavrenja poput “Titanika” (Titanic), “Kuma” (The Godfather) ili “Sumraka” (Twilight), na primer, zamalo da ostanu bez svojih poznatih glavnih glumaca! Zašto? Pa eto, dugo su se premišljali i vagali ima li u tim ulogama potencijala i da li bi to trebalo da rade… Da, gledajući iz ove perspektive, danas, grdno bi se zeznuli da su odbili ponudu. Pogledajte ko je to još bio na korak od odbijanja uloge svog života. Bogami, za dlaku su se izvukli!

Danijel Redklif

Malo je falilo da ovaj mladi glumac ne postane naširoko i nadugačo poznat Hari Poter (Harry Potter). Naime, razume se da je teško baviti se glumom kada ste mali, uvek je potrebno da postoji neko ko će stajati iza vas i usmeravati vas. Uostalom, ogromnu količinu novca koja se nalazi na vašem računu vi i ne znate kako da potrošite! E pa tako, u slučaju jedanaestogodišnjeg Danijela (Daniel Radcliffe), njegovi roditelji su stajali iza njega i usmeravali ga. Smatravši da bi snimanje filmova o mladom čarobnjaku narušilo njegov život i razvoj, odlučno su rekli “ne” toj, za njih, suludoj ideji. Srećom, nešto ih je navelo da se predomisle i eto, Danijel je tu gde jeste i uloga Harija Potera ga je svakako proslavila! (Čak neće moći ni da je se otarasi kroz ceo život!)

 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Uloga mladog čarobnjaka ga je svetski proslavila

Ijan Makelen

Obožavamo čuvenu trilogiju “Gospodar prstenova” (The Lord Of The Rings), a posebno nam je drag simpatični Ijan (Ian McKellen) koji tumači ulogu čarobnjaka Gandalfa (Gandalf). Ovaj glumac je bio na korak da odustane od ove uloge jer, zbog druge ugovorene uloge, nije mogao da stigne na vreme do Novog Zelanda gde se snimala ova trilogija. Ipak, reditelj mu je izašao u susret, obavio par poziva i sve je bilo sređeno! Eto koliko je Ijan bio i ostao savršen Gandalf!

slika 236 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Niko kao on

Marlon Brando

Apsolutno je nemoguće zamisliti da bilo ko drugi igra Don Vita Korleonea (Don Vito Corleone), u krimi drami “Kum” (The Godfather), osim Branda (Marlon Brando)! Uloga je nuđena i drugim glumcima, jer Brando nije želeo da ima nikakve veze sa mafijom, a koje u ovom filmu ima dosta. Na kraju ga je prijatelj ipak ubedio da ode na audiciju, a sve ostalo je istorija!

slika 328 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Ipak je pristao da se “petlja” sa mafijom

Kristijan Bejl

Muževan, snažan, mačo Kristijan (Christian Bale) zamalo da odbije ulogu Brusa Vejna (Bruce Wayne) odnosno superheroja Betmena (Batman) zbog – klaustrofobije! On jednostavno nije znao šta da radi kada je u kostimu, paničio je, plašeći se da ne može da diše. To što je ipak pobedio svoj strah i odigrao svoju najveću ulogu, pokazuje da kada nešto volite, gotovo uvek morate da se žrtvujete!

 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Žrtva se isplatila

Odri Hepbern

Odri (Audrey Hepburn) je svojevrsna ikona kojoj se dive devojke i žene širom sveta. Poznata je po legendarnoj ulozi u filmu “Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s) koju je jedva prihvatila ne želeći da “igra kurvu”. Agent je na kraju uspeo da je ubedi da se predomisli i, iako je snimanje bilo teško (u to vreme je Odri bila trudna), na kraju je sve ispalo odlično, i, što je najvažnije, slavna glumica se nikada nije pokajala!

slika 524 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

“Tifani” ju je proslavio

Majkl Džej Foks

Mladi Majkl (Michael J. Fox) zamalo da ne odigra Martija Mekflaja (Marty McFlay) u filmu “Povratak u budućnost” (Back to the Future) zbog svog TV šoua “Porodične veze” (Family Ties). Bio je prezauzet i jednostavno nije mogao da izađe u susret ljudima iz produkcije. Međutim, rešenje je pronađeno! Snimanje se samo malo odložilo, a kada je Majkl pročitao scenario, odmah je rekao “da”!

slika 61 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Zbog “Porodičnih veza” zamalo da ostane bez uloge

Leonardo DiKaprio

Svakako ćemo simpatičnog Lea (Leonardo Di Caprio) zauvek pamtiti po ulozi Džeka Donsona (Jack Dawson) u čuvenom i nikada prevaziđenom “Titaniku” (Titanic). E sad, zamislite da je odbio ulogu! Da znate, razmišljao je o tome! Tada nije mogao da predvidi njegov planetarni uspeh i zato i nije intenzivno razmišljao o liku mladog Džeka. Na svu sreću, Kejt (Kate Winslet) je prihvatila ulogu što je navelo Leonarda da i on kaže “da”. Huh, to je bilo za dlaku!

slika 721 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Bio je najponosniji od svih na premijeri “Titanika”

Robert Patinson

Nije želeo da se meša u tinejdžerske stvari pa je olako odbio ponudu da igra tajanstvenog vampira Edvarda Kalena (Edward Cullen). Ipak, Rob (Robert Pattinson) je shvatio da se prerano odrekao uloge i to samo zbog straha oko fizičkih aspekata glumljenja vampira. Vratio se, pročitao scenario ponovo i – dao je sve od sebe da odigra perfektno!

slika 822 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Uloga vampira mu je baš legla

Mija Farou

Glumica koja je poznata po kultnom hororu “Rozmerina beba” (Rosemary’s Baby) bila je na pravim mukama kada je razmišljala o ovoj ulozi. Brak ili karijera? Karijera ili brak? Naime, Mija (Mia Farrow) tek što se udala za poznatog pevača Frenka Sinatru (Frank Sinatra) kada je radila na ovom filmu. Bila je na polovini kada joj je muž zapretio razvodom ako ne prestane da snima. Postupivši veoma hrabro, glumica se razvela, za ulogu je dobila Zlatni globus i od tada njena karijera ide samo uzlaznim tokom. Očigledno da joj takav muž nije ni bio potreban kad nije mogao da je podrži u onome što je njena najveća ljubav…

slika 917 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Zbog karijere se razvela od Sinatre

Tom Henks

Tom (Tom Hanks) je bio malo više komplikovan kada je reč o ulozi Foresta Gampa (Forrest Gump); imao je svoje zahteve koje su autori morali da prate. On čak i nije bio jedina mogućnost za tumačenje uloge, jer je delo zapravo napisano za Džona Travoltu (John Travolta). Na kraju je ipak Tomu dodeljena uloga, zbog čega je on bio jako zahvalan, mada mu i nije bilo nužno da je prihvati jer bi drugim glumcima možda više pomogla u karijeri.

slika 1017 Deset filmskih uloga koje zamalo da ne budu ostvarene

Ipak je odigrao Foresta Gampa

Izvor fotografija: flavorwire.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments