Posao svakog reditelja je sličan poslu mađioničara, a njihovi filmovi su vešto upakovane fantazije koje nas na par sati izvlače iz surove stvarnosti i prenose na neko zanimljivije, maštovitije, lepše mesto. Oni su neprestane iluzije kojih nam nikad nije dosta. Ali, šta se zapravo dešava kada su zavese podignute, a kamera se isključi? Neki od najpoznatijih filmova današnjice, samo su dokazi mađioničarskih veština reditelja.

“Lavirint” (Labyrinth)

U ovom legendarnom filmu iz 1986. Dejvid Bouvi (David Bowie) vešto barata žonglerskim veštinama okretanja kristalnih kugli. No, kada se kamere isključe njegove veštine nestaju. Ovaj poznati britanski muzičar imao je pomoć Majkla Mošena (Michael Moschen). Zapravo, genijalni žongler bukvalno je bio Bouvijeva desna ruka. Vešto sakrivena iza pevača, Majklova ruka u rukavu crnog kaputa izvodila je majstorije sa kristalnim kuglama umesto Bouvija. Moramo priznati, sa ove strane kamere cela stvar izgleda prilično ubedljivo, iako je bilo potrebno bezbroj pokušaja da vešti žongler na slepo izvede svoj trik.

“Titanik” (Titanic)

Jedan od najpoznatijih filmova današnjice “Titanik” takođe je primer veštine reditelja. Ovoga puta, sam reditelj Džejms Kameron (James Cameron) umešao je svoje prste u jednu od najlepših ljubavnih scena prikazanih na filmskom platnu. Crtež nage Rouz (Rose) koju u sceni crta nervozni Džek (Jack) delo je ovog talentovanog reditelja koji se prethodno već okušao u slikarstvu.

slika 127 Deset legendarnih filmova u kojima su korišćeni dubleri

Poznati crtež delo je reditelja, ne Leonarda DiKaprija

“Pevanje na kiši” (Singin’ In The Rain)

Ovaj film iz 1952. obrađuje temu prelaska nemog filma u zvučni, dvadesetih godina prošlog veka. Džin Hejgen (Jean Hagen) tumači ulogu Line (Lina) čiji glas baš i nije melem za uši pa biva sinhronizovan glasom talentovane mlade pevačice Keti (Kathy) koju tumači Debi Rejnolds (Debby Raynolds), no to je samo privid. Zapravo, glas Line nije Ketin već glas same Hejgenove koja ima jako melodičan glas. Zbunjujuće? Čekajte samo: još jedna pevačica – Beti Nojes (Betty Noyes) dovedena je na set za potrebe snimanja pesama “Lucky Star” i “Would You”! Ko bi rekao da su potrebe filma zahtevale takve zbunjujuće kombinacije?!

“Žaoka” (The Sting)

Pol Njumen (Paul Newman) uspeo je da nas očara svojim plavim očima u filmu “Žaoka”, dovoljno da poverujemo kako poseduje veštine baratanja kartama. No, ove trikove je umesto njega izveo poznati Džon Skarni (John Scarne), koji je najbolje izvodio brze poteze mnoštva karata poput mešanja, okretanja, listanja… Video ispod pokazuje veštinu Skarnovih brzih prstiju u okretanju karata.

“Crni labud” (Black Swan)

Iako dobitnica nagrade za najbolju glumicu u filmu “Crni labud”, Natali Portman (Natalie Portman) je odigrala svega 5% baletskih scena u ovom filmu. Ostatak je, umesto poznate glumice, izvela balerina američkog baletskog teatra – Sara Lejn (Sarah Lane). Ova talentovana balerina je izrazila nezadovoljstvo, jer joj nije iskazana dovoljna zahvalnost za doprinos koji je dala ovom filmu. To je kasnije uzrokovalo da javnost poveruje kako je Natali odradila veći deo baletskih scena. Portmanova je čak u intervjuima govorila kako je odigrala 90% ključnih scena plesa, a da nikada nije pomenula ime ove talentovane balerine.

“Džejms Bond” (James Bond)

Pri pomenu ovog filma javlja nam se nekoliko asocijacija: opasni negativci, vrući automobili, lepe žene, oružje… No, baratanje vatrenim oružjem nije oduševljavalo trećeg Džejms Bonda – Rodžera Mura (Rodger Moore). Glumac je jasno stavio do znanja javnosti kako ima fobiju od pištolja i izrazio svoj prezir prema bilo kojoj vrsti vatrenog oružja. Umesto njega, ključne scene veštog baratanja pištoljem odradio je dubler Martin Grejs (Martin Grace).

slika 220 Deset legendarnih filmova u kojima su korišćeni dubleri

Bond koji prezire vatreno oružje

“Flešdens” (Flashdance)

Iako u filmu “Flešdens” Dženifer Bils (Jennifer Beals) tumači lik Aleks Ovens (Alex Owens) devojke sa talentom i plesnim ambicijama, sama Dženifer imala je dve leve noge za ples. Reditelji nisu smeli da dozvole da se tako nešto primeti na filmskom platnu, pa je plesne scene umesto nje odigrala francuska plesačica Marin Žahan (Marine Jahan).

slika 319 Deset legendarnih filmova u kojima su korišćeni dubleri

Francuskinja se pojavljuje i u spotu za pesmu “Maniac”

“Gospodar prstenova”  (The Lord of the Rings)

Vigo Mortensen (Viggo Mortensen) gaji simpatije prema konjima i, kao i Orlando Blum (Orlando Bloom) sam je odigrao sve scene jahanja u filmu. No, Liv Tajler (Liv Tyler) je bila ta koja nije mogla obuzdati svog andaluzijskog pastuva u svakoj sceni. U jednom intervjuu ona je priznala da obožava konje: da su oni prelepe životinje, da jako voli da ih mazi, da priča sa njima ali… ne i da bude na njima. Tako da je posao jahanja Asfalota (Asfaloth) preuzela Džejn Abot (Jane Abbott), profesionalni džokej.

slika 419 Deset legendarnih filmova u kojima su korišćeni dubleri

Lejdi Aruen se zapravo plaši jahanja

“Spajdermen” (Spider-Man)

Scena u kojoj Piter Parker (Peter Parker), koga tumači Tobi Megvajer (Tobbey McGuire), skicira budući kostim Spajdermena, zapravo nisu ruke Megvajera već poznatog strip-umetnika Fila Himeneza (Phil Jimenez). Himenez je poznat po svojim radovima na seriji o čudesnoj ženi (Wonder Woman). Pre nekoliko meseci, nakon izlaska novog rimejka Spajdermena sa Endrujem Garfildom (Andrew Garfield), Himenez je postavio ovaj tweet:

slika 518 Deset legendarnih filmova u kojima su korišćeni dubleri

Filova zamerka na Twitteru

“Princeza nevesta” (The Princess Bride)

U ovom klasiku Roba Rejnera (Rob Reiner), zanimljiva je scena mačevanja između Kerija Elvesa (Cary Elwes) i Mendija Patinkina (Mandy Patinkin). Opšte je poznato da su ovu scenu dvojica glumaca odradila bez pomoći dublera, posle višemesečnih treninga. No, često se pretpostavlja da su njih dvojica sami izveli i scene prevrtanja, bez ikakve pomoći sa strane, što je netačno. Akrobacije su bile jedini deo filma za koji im je bila potrebna pomoć profesionalaca. Pažljivo oko može primetiti da se delovi scene pre i posle akrobacija ne podudaraju.

Izvori: youtube.com, roseeichenbaum.com, flavorwire.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments