Od suknji sa četiri metra tkanine do mini suknje i od jednostavne crno-bele kombinacije do 40 boja po modnoj marki. Od Koko Šanel (Coco Chanel), preko Kristijana Diora (Christian Dior), Iv Sen Lorana (Yves Saint Laurent) i Balensijage (Cristobal Balenciaga), do Meri Kvant (Mary Quant) i Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood). Ispratite koliko se moda menjala, koliko su se u proteklom veku naglašavali različiti segmenti ženskog tela i ko je kako uticao na razvoj krojeva, modela, kreiranju drugačije siluete i uvođenju novog, pomeranju granica, a opet, svako od njih sa jedinstvenim pečatom i prepoznatljivim stilom svoje modne marke i imenom koje je ostalo upamćeno u top deset modnih velikana koji su promenili svet i uticali na oblikovanje budućeg u svetu mode. A sada, nekoliko reči o onom što ih je načinilo stvarno velikim.

Pol Puare (Paul Poiret)

Najcenjeniji kreator haljina Pariza u godinama pre Prvog svetskog rata. Zapažen zbog neoklasicističkog sa primesama orijentalnog stila. Zalagao se za zamenu korseta grudnjacima i uvođenje veoma uskih suknjica u kojima se mogu praviti jedino mali koraci. “Oslobodio sam bistu, a okovao noge”, govorio je. Inspirisan istočnom umetnošću i ruskim baletom, kreirao je raznobojne modele, večernje haljine, turbane, a zbog njegovih harem-pantalona u nijansama ljubičaste, crvene, narandžaste, zelene i plave nastali su neredi na ulicama Pariza, te su neki koji su ih nosili završili i iza rešetaka! Bio je prvi koji je lansirao “majicu-haljinu”, dekorisao izlog i prvi koji je napravio PR vratolomiju od žurke gde su polugoli konobari služili 900 litara šampanjca na 300 gostiju u vidu orijentalnog tematskog banketa.

Paul Poiret Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Pol Puare

Gabrijel “Koko” Šanel (Gabrielle Coco Chanel)

Stvarala je po završetku Prvog svetskog rata, i u njenim kolekcijama preovlađivale su uglavnom crno-bele kombinacije. Pošto je zamenila korsete jednostavnijom elegancijom, išla je dalje sa jednostavnim odelima, haljinama, ženskim pantalonama, da bi vrhunac dostigla u “maloj crnoj haljini” i svojoj liniji parfema, a naročito planetarno popularnom Chanel No.5.

image9602672 Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Koko Šanel je ukinula steznike

Kristijan Dior (Christian Dior)

Posle Drugog svetskog rata na scenu stupa Kristijan Dior. Dok su Chanel i Balenciaga slavili rani minimalizam, Dior je bio posvećen krojevima iz prošlosti živih boja i punim suknjama od četiri metra tkanine. “Kreirao sam cvetnu ženu”, govorio je ovaj majstor oblikovanja siluete. Njegova “New look” revolucija išla je u skladu s onim što je istakao po završetku rata: “Evropi je dosta palih bombi, sada želi da krene vatromet!”

image3 Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Kristijan Dior i njegov “New look”

Kristobal Balensijaga (Cristobal Balenciaga)

Jedan od malobrojnih kreatora koji je sam dizajnirao, sekao tkanine i šio modele za svoje kolekcije kao vrhunski majstor. Balensijaga je 1951. totalno transformisao siluetu, šireći ramena i uklanjajući struk. 1955. kreirao je “tunika-haljinu”, koja je 1957. prerasla u “košulja-haljinu”. Iste godine lansirao je i “bebi-dol haljinu” sa visokim strukom i graciozni “čaura-kaput”, “balon-suknju”, kao i mnoštvo drugih inovacija.  1959. njegov rad je kulminirao veoma izraženim suženjem haljine i kaputima sečenim kao kimono, a za njegov najveći doprinos svetu mode smatra se nova silueta za ženu.

Balenciaga elegancija Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Balensijaga elegancija

Iv Sen Loran

Pored toga što je prvi 1966. godine lansirao smoking za žene, bio je poznat po svojoj upotrebi neevropskih kuturnih referenci i ne samo modelima bele puti na revijama. Bio je prvi živi kreator koji je dobio samostalnu izložbu u njujorškom “Metropolitan” muzeju 1983. godine.

Yves Saint Laurent u trenutku inspiracije Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Iv Sen Loran u trenutku inspiracije

Meri Kvant

Birajući da naglasi noge a ne ženske obline, ona je obukla prvo svoje modele, a onda i dobar deo Londona u “tunika-haljine” i “vruće pantalonice” koje otkrivaju butine, čineći “mini” simbolom nove oslobođene žene. Smatrala je da mladi treba da se oblače tako da udovolje sebi i da shvate modu kao igru.

Mary Quant i mini eksplozija Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Meri Kvant i mini eksplozija

Emilio Puči (Emilio Pucci)

Osim što je podario život “džet-set” modi, igrao se geometrijskim printovima i lakim tkaninama praveći od njih remek-dela. Od svilenkastih žersej haljina, do sintetičkih kupaćih kostima, sve ovo je njegovih ruku delo. Zvali su ga “Princom printova”. Proterao je podsuknje, ostavljajući time više mesta u koferima i ormarima. Ono što je zanimljivo je to da je on iz stare cenjene italijanske porodice, da se u Drugom svetskom ratu borio u vazdušnim snagama Italije i da prvo što je kreirao bila su odela za skijaški tim koledža iz Oregona, za koji je i sam dobio skijašku stipendiju.

x 30001d68 Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Princ printova

Rozita (Rosita) i Otavio (Ottavio) Misoni (Missoni)

Njihova trikotaža je poznata po mnoštvu pruga, geometrijskih i floralnih oblika i kaleidoskopu boja. Takođe su koristili mnogo različitih tkanina kao što su vuna, pamuk, lan, viskoza i svila. Dajana Vrilend (Diana Vreeland), bivša urednica američkog “Vogue”-a je držeći svoju prvu haljinu Missoni rekla: “Pogledajte! Ko kaže da postoje samo boje? Tu su i tonovi.” Od 12 boja po kolekciji njihova modna marka sada broji čak 40. Hrabro. Na međunarodnoj modnoj sceni nosile su ih: Demi Mur (Demi Moore), Kameron Dijaz (Cameron Diaz), Šeron Stoun (Sharon Stone), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Blejk Lajvli (Blake Lively), Nikol Kidman (Nicole Kidman) i Džulija Roberts (Julia Roberts).

Missoni trikotaža Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Missoni trikotaža

Vivijen Vestvud

Iliti “Majka Panka”, najznačajnija je po uvođenju Nju vejva i Panka u mejnstrim i rađanju novog talasa modne slobode – samoizražavanja i individualnosti. Prvi butik otvorila je sa Malkolmom Meklarenom (Malcolm McLaren), kasnije njenim dugogodišnjim partnerom i menadžerom grupe Sex Pistols, gde su se po prvi put u izlozima našle majice ukrašene rajsferšlusima, zihernadlama, lažnim mrljama nalik na urin i logoima protiv vlade.

Majka Panka Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Majka Panka

Dajen Fon Fjurstenberg (Diane Fon Furstenberg)

Udata u nemačkoj plemićkoj porodici, princeza Fon Fjurstenberg je poznata po svojoj “haljini na preklop” koja ističe grudi. 1976. godine slavljena je kao najprofitabilnija žena u modi od Koko Šanel. Haljina na preklop ukrašena živim bojama nudeći komfor, kao i stil, postala je jedna od najomiljenijih modela haljina na svetu, slaveći ženske obline.

Princeza koja je lansirala haljinu na preklop Deset modnih kreatora koji su obeležili vek i promenili svet

Princeza koja je lansirala haljinu na preklop


Marija Dimitrović – diplomirani politikolog koji obožava vodu, svoje najbliže, i dalje čita i gleda bajke i vodi se maksimom – Vivre sa vie. Nekad sam mače, a nekad mačeta.

 

Comments