Često se dogodi da se zatrpamo u more svakodnevih obaveza i zaboravimo da pazimo na sebe. Dajemo nekoliko predloga kako da oživite svoj život! A prethodne savete pogledajte ovde.

6. Odredite sopstvena pravila

Zamaraju vas obaveze na poslu? Nepodnošljiv šef vas zadržava duže u kancelariji pa nemate vremena za porodicu? Ne možete više da podnesete dugu vožnju do posla? Manipulativan i dominantan partner ili supružnik vam ne dozvoljava da vodite kvalitetniji život? Vreme je da odredite nova pravila – vaša. Ako uopšte ne tražite da se nešto promeni, odgovor će uvek biti ne. Ponekad, samo vi možete da izmenite neke stvari. I ponekad, izmena u pravilima može da podrazumeva dva koraka unazad kako biste se pomerili jedan korak unapred. Ali ako je taj jedan korak unapred usmeren kako treba, on je vredniji od deset koraka načinjenih u suprotnom pravcu.

7. Provedite vreme u prirodi

Vreme provedeno u prirodi, koja okrepljuje duh, jedno je od najjednostavnijih načina da date neki smisao životu. Prošetajte psa po kiši, napravite brodić koristeći lišće i grančice i pustite ga niz reku, neka pesak obujmi vaše prste i neka sunce ugreje vašu kožu, dopustite vetru da zapljuskuje vašu kosu po licu dok skupljate šišarke, sedite u tišini pored vodopada, potražite detelinu sa četiri lista ili se zaputite pešačkom stazom u šumu. Priroda nas na blag i delotvoran način podseća na lepotu i radost malih stvari u životu, besplatno je i svuda je oko nas, iskoristite njene magične moći svaki dan.

8. Naučite nešto novo

Bez obzira koliko je nešto značajno ili beznačajno, odvojite vreme kako biste naučili nešto novo. Posvetite se novom hobiju, naučite kako da ispečete domaći hleb, uzmite lekcije pevanja, naučite kako da čitate note, priključite se časovima stranih jezika, provedite vreme sa starijim osobama – koji su riznice iskustva i znanja – naučite kako da rezbarite drvo, napravite nešto, stvorite nešto, izgradite nešto i nikada ne prekidajte proces učenja. Ono rađa veze sa okolinom, gradi samopouzdanje i stvara smisao u životima svih nas.

slika 32 Deset prostih načina da date smisao svom životu (2. deo)

Naučite neke nove veštine ili pronađite hobi

9. Promenite svoj stav

Pozabavite se malim sitnicama koje vas nerviraju, kućnim poslovima, ljudima oko vas. Napravite svesnu odluku u svom životu i promenite svoj stav o nekim događajima i obavezama umesto što traćite vreme gomilajući negativne emocije oko njih. Usredsredite se na to kako se dobro osećate kada završite neki zahtevan zadatak, umesto da se valjate u očaju što ga odlažete do daljnjeg. Kreirajte pozitivnu atmosferu u svom životu tako što ćete prihvatiti sve što vam se nađe na putu sa pozitivnim “ja to mogu” stavom. Vaš život će se promeniti iz korena.

10. Ugasite TV

Niko ne analizira svoj život misleći: “Hej, zaista žalim što sam propustio sve te serije na TV-u”.  Provedite vreme sa svojom porodicom i prijateljima, igrajte društvene igre sa svojom decom, kartajte se, oprobajte se u ručnim radovima, uživajte u romantičnoj večeri kod kuće, pripremite ručak zajedno kao porodica i jednostavno uživajte u lepoti ljudskih bliskih veza. Jednog dana kada se deca odsele, kuća će biti mirna i pospremljena i nećete imati nijednu lepu uspomenu kvalitetno provedenog vremena u okviru porodice.

 Deset prostih načina da date smisao svom životu (2. deo)

Isključite TV i više vremena posvetite sebi

Viktor Frenkl (Viktor Frankl) je jednom rekao: “Pronalaženje smisla života je veoma važno za našu sposobnost preživljavanja…” Ja sam vam pokazala neke jednostavne i izvodljive načine na koje možete dati smisao svom životu, ali samo vi možete da napravite taj izbor i promenite sve ono što po vama nije u redu. Život vam takođe pomaže na svoje čudne načine ako otvorite oči i vidite njegove potencijale. Da li želite da vaš život ima više smisla?


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments