U idejnim nedostacima filmske industrije u današnjem vremenu, producenti i filmski studiji sve više se okreću ekranizaciji nekih književnih dela. U određenim slučajevima dobijamo sjajna filmska ostvarenja, dok opet u većini njih dobijemo i jedno veliko razočaranje i skrnavljenje knjige koja je na nas ostavila ogroman utisak, kao i strastvene i prave emocije koje smo osećali čitajući ih. Još jedna stvar koja doprinosi razočaranju jesu filmski posteri za najavljivanje filma. Naravno iako se “knjigama ne sudi po koricama”, one imaju veliku ulogu za samo delo, jer ga čine kompletnim i unikatnim. Korice  Selindžerovog (Salinger) “Lovca u žitu”, ili Blohovog (Bloch) “Psiha”, predstavljaju prava remek-dela kako u književnosti tako i u umetnosti, i samim tim što se filmska industrija ne obazire na takve za njih “detalje”, (ne)svesno umanjuju njihovu važnost.

I dok se pitamo do kada će trajati ova nemarnost filmskih glaveština prema ljubiteljima knjige, predstavljamo vam deset apsolutno najgorih postera koji su umanjili vrednost umetničkim delima po kojima su se prepoznavala neka od najvećih dela ikada.

“Veliki Getsbi” (The Great Gatsby), Skot Ficdžerald (F.Scott Fitzgerald)

slika01 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Orginal protiv filmskog pokušaja

Iako ovo nije najgori od najgorih pokušaja da se napraviti orginalan poster, svejedno kvari sliku orginalnog crteža. Novija verzija sa Leonardom DiKaprijem (Leonardo di Caprio) u gro-planu izgleda pomalo jeftino i promašuje ne samo smisao filma, već i vreme u kome se radnja odvija. Poster podseća na “steampunk” pravac koji se dešavao decenijama ranije.

“Hobit” (The Hobbit), Tolkin (J.R.R. Tolkien)

slika 02 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Klasika protiv kompjuterske adaptacije

Kao što se uočava na prvi pogled, imamo veoma jednostavnu klasičnu verziju knjige, dok sa filmske strane imamo kompjutersku adaptaciju koja jasno predstavlja Holivud. Pretpostavljate koja se nama više sviđa i koja pokazuje pravo lice priče.

“Solaris” (Solaris), Stanislav Lem (Stanislaw Lem)

slika 03 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Kluni i Lem

Pre snimanja filma autor ove sci-fi drame gospodin Lem izjavio je: “ Hteo sam da napravim viziju ljudskog susreta sa nečim što zaista postoji, u nekom većem planu, koje se ne može porediti sa ljudskim konceptom shvatanja stvari”. Upravo zato se ovaj film zove “Solaris”, a ne “Ljubav u svemiru”, tako da ovaj poster sa Klunijem (George Clooney) definitvno ne odgovara konceptu knjige.

“Atlas oblaka” (Cloud Atlas), David Mitchell (Dejvid Mičel)

slika 04 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Oskarovci protiv klasičnog looka

U ovom slučaju smatramo da orginal bolje pokazuje smisao priče, bolje je iskazan taj motiv povezanosti koji je glavna tema ove priče, nije “nabacan” kao filmski poster.

“Put” (The Road), Kormak Makarti (Cormac McCarthy)

slika 05 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Crne motive najbolje pokazuje crna boja

Glavna tema ove priče je najmračnije doba čovečanstva, a to najbolje pokazuje crna boja, kao orginalna korica ove priče. Orginalna crna.

“Nemoj nikada da me ostaviš” (Never Let Me Go), Kazuo Išiguro (Kazuo Ishiguro)

slika 06 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Kira Najtli šalje pogrešnu sliku o filmu

Ovo je jedan od postera koji prikazuje film kao neki “chick flick”, a on je upravo suprotno od toga. Ova knjiga japansko-britanskog autora zaista je jedno čudno, potresno remek-delo za pamćenje.

“Gordost i predrasuda” (Pride and Prejudice), Džejn Ostin (Jane Austen)

slika 07 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

I opet Kira Najtli

Ovo je još jedan klasik koji je uništen od strane Kire Najtli (Kiera Knightley), koja osim glume ima još jedan hobi, a to je izgleda uništavanje književnih naslovnica.

“Ja, Robot” (I, Robot), Isak Asimov (Isaac Asimov)

slika 08 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Vile, zar i ti?

Naravno svi znamo da je u centru priče robot koji za razliku od ostalih iz njegove vrste, može slobodno da misli, zar ne? Pa šta onda Vil Smit (Will Smith) radi na naslovnici?

“Američki psiho” (American Psycho), Bret Iston Elis (Bret Easton Ellis)

slika 09 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Najbolji dokaz da je klasik bolji od filmske adaptacije

Kao što možete primetiti, ovo je najbolji dokaz koliko je klasik bolji. Zamislite reakciju ljudi kada se pojavila knjiga sa ovakvom naslovnicom, koja veoma plaši na prvi pogled i sjajno iskazuje temu priče.

“Put revolucije” (Revolutionary Road), Ričard Jejts (Richard Yates)

slika .10 Deset razočaravajućih filmskih postera zasnovanih na knjigama

Još jedan promašaj filma

Sa ovoga postera pomislili bismo da se radi o nekoj ljubavnoj priči, što je apsolutno pogrešno. Kao što možete da vidite na orginalu reč je o potpuno suprotnoj strani, reč je o životu samom i kako prolazimo kroz njega.

Ostaje nam nada da će Holivud uvideti greške koje prave ovakvim potezima i da se u budućnosti možemo radovati pravim klasičnim posterima.

Izvor fotografija: flavorwire.com


Marko Vukićević – Kritičar, filantrop, vodi se Šekspirovim citatom “All world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts. As you like.”.

Comments