Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, BAZAR BEZ OTPADA – na kome će se predstaviti domaći “zeleni preduzetnici“, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta. Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!“.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. oktobra, u 20 časova, dugometražnim filmom “Veliki zeleni zid“, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirejesa (reditelj filma Grad boga). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih muzičkih zvezda i aktivistkinje Ine Modje i isprepletana je razgovorima i muzikom koju ona pravi sa muzičarima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

Pre toga, 15. oktobra, u 19 časova biće svečano otvorena izložba i dodeljene nagrade pobednicima foto konkursa “Priroda u pozitivu“.

Film “Postanje 2.0” biće prikazan, u sredu, 16. oktobra u 18 časova. Nosilac nominacije za nagradu Oskar, reditelj Kristijan Frej, nam donosi priču koja bi lako mogla da bude svrstana u kategoriju naučne fantastike, da nije istinita. U svetu još uvek postoje lovci na mamute, kao i naučnici koji žele da ožive ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog “Parka iz doba Jure“. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada. Nakon toga, sledi film “Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane” (u 20 časova). Izvršni producent, i protagonista koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuvara na planeti – Entoni Borden, čiji je ovo poslednji film. U saradnji sa kolegama, najboljim svetskim kuvarima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo za otpad, može da se transformiše u neverovatna jela.

MV5BZDQ2N2UzNzAtZWNjNC00NjZhLTlkMDEtZThhMzY3ZGE0NTY2XkEyXkFqcGdeQXVyMTI4MjIwMjQ@. V1  e1569925472806 DESETI GREEN FEST: Budućnost je na zemlji!

Zbog izuzetnog interesovanja publike, u četvrtak, 17. oktobra od 18 časova na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine – “Zelena laž“. Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita. Reditelj Verner Bote, vas vodi u svet korporativnih obmana, lažnih sertifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala. Nakon smrti poslednjeg severnog belog nosoroga – Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film “Rino dolari“, koji počinje u 20 časova. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo preko 2 godine, tokom kojih je ekipa filma pratila celokupan lanac trgovine od unajmljenih ubica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavaca.

Comments