Svakodnevno se suočavamo sa donošenjem odluka, tako da nije nimalo čudno zašto mnogi od nas žele da postanu odlučniji. Bilo da se dvoumite oko naručivanja hrane u restoranu ili su vam potrebni saveti o tome kako da brže i jednostavnije donosite odluke u svom privatnom životu ili na poslu, predstavljamo vam devet jednostavnih načina kako da budete odlučniji…

Verujte

Jedan od glavnih koraka u tome da budete odlučniji jeste da verujete. Verujte da ste osoba koja je odlučno uverena u svoje sposobnosti odlučivanja. Neodlučnost često potiče i od nedostatka samopouzdanja. To zahteva od nas da zaista verujemo u sebe i svoje potencijale. A oni su, ne zaboravite, neograničeni!

Upotrebite maštu

Još jedan dobar savet kako da budete odlučniji jeste da upotrebite vizuelizaciju sebe kao odlučne osobe sa samopouzdanjem. To možda izgleda nezgodno u početku, ali može biti deo velike promene. Zamislite sebe onakvog kakav biste želeli da budete ili uradite ono što želite da uradite. Usredsredite se na vizuelizaciju i to će vam pomoći da ostvarite ciljeve.

Oslobodite se strahova

Veliki deo neodlučnosti dolazi iz straha od loše odluke. Da biste bili manje neodlučni veoma je važno da se oslobodite strahova. Stručnjaci preporučuju da na strahove gledate na jedan od ova dva načina: procenite najgori scenario ili razmislite o posledicama neodlučnosti. Da, postoji mogućnost da nešto krene naopako, ali postoji i jednaka mogućnost da nepreduzimanje nikakve akcije dovede do neželjenih ishoda.

proces odlučivanja Devet načina da budete odlučniji

Strahovi su samo misli kojih se možemo osloboditi

Počnite od malih odluka

Odličan način da budete manje neodlučni jeste da počnete sa malim odlukama. Vrlo je važno da kreirate sopstveni stil donošenja odluka – kako velikih, tako i malih. Početak izgradnje sopstvenog poverenja počnite da gradite prvo iz malih odluka, kao što su promena frizure, izbor hrane i slično. Što je više odluka koje donesete, bez obzira koliko neozbiljno izgledale, učiniće proces odlučivanja mnogo lakšim.

Vreme ističe

Mnogo puta sebi damo previše vremena da o nečemu razmišljamo. Ponekad se isplati polako donositi odluku, ali u većini slučajeva to može da dovede i do pogrešne procene. Sledeći put kada bude trebalo da donesete odluku, dajte sebi rok od jednog dana. Imajući u vidu rok, moći ćete lakše da odmerite svoje mogućnosti i da odluke donosite mnogo brže.

Ne plašite se

Sledeći korak u lakšem donošenju odluka jeste taj da isprobate nove stvari. To možda ne izgleda kao očigledna korelacija između novih iskustava i donošenja odluka, ali izlaganje novim iskustvima pomoći će vam da naučite da se nosite sa nepoznatim. Da li često odbijate poziv saradnika na izlet? Zašto im se sledeći put ne biste pridružili?

žena koja donosi odluku Devet načina da budete odlučniji

Nemojte dozvoliti da vas obuzme sumnja, opustite se i učinite ono što želite

Posavetujte se

Ako ste ikada naišli na odluku u životu koja zahteva snažne emocije – razgovarajte sa nekim o tome. Možda vas donošenje određene odluke čini veoma uplašenim ili se u takvoj situaciji osećate neprijatno… Razgovor sa prijateljem ili članom porodice može vam pomoći da situaciju sagledate iz drugačije perspektive, a pomoći će vam i u lakšem procesu odlučivanja.

Prestanite da analizirate

Ovaj savet mnogo je lakše reći nego učiniti. Ukoliko ste skloni preteranom analiziranju stvari i situacija, verujte mi da možete da ga prevaziđete. Preterano analiziranje raspiruje neodlučnosti i, u većini slučajeva, ne pomaže.

Slušajte svoje srce

Da biste bili odlučniji ponekad je potrebno da budete hrabri i preuzmete rizik, ali takođe i da slušate sebe. Uvek verujte sebi, sledite svoje želje i pratite puteve srca. Ni rizikovanje ponekad nije dobro, ali barem ćete znati šta je ispravno. Čak i ako ste stekli naviku da budete neodlučni, možete postati odlučniji i napraviti prave odluke u životu. Učenje svega ovoga može biti izazov, ali to je pozitivan korak u pravom smeru. Ne opterećujte sebe sa previše misli i pokušavanja da donesete najbolje odluke. Svi pravimo greške! Čak i ako donesete lošu odluku, tu i tamo, uvek postoji lekcija koja se krije iza toga i od koje možete imati koristi.


Danica Svorcan je bloger, modni ilustrator i večiti optimista koji sreću traži samo u osmehu, pogledu i rečima. Voli život, ljude, snove, nadanja i navike. Od problema se brani samo osmehom jer veruje da samo tako i porazi postaju pobede. Veruje u slučajnost, ali isto tako veruje i da je život najbolji režiser. Životni moto: “Kada je život lep i onaj glasić vam kaže, ovo ne može dugo da traje, recite sebi, možda će biti jos bolje!”

Comments