Dovoljno puta si se našla zaglavljena u toksičnom odnosu, pitajući se kako si tu dospela, odnosno, zašto nisi umakla još na početku, kad si lepo znala šta će da se desi i kako to da ne možeš da odoliš tipovima koji te povređuju i zašto samo takve privlačiš.

Jasno ti je da su u igri neki obrasci, pogrešni stavovi o ljubavi i odnosu, nedostatak samopoštovanja – ali uvid nije dovoljan, a razvezivanje emotivnih čvorova kojim se baviš iznutra, potrebno je podržati i spolja, disciplinovanom akcijom. Evo zadatka za sledeći (i svaki naredni) put.

toksična veza e1582198881131 Disciplinom protiv toksičnih veza

Intuicija pre svega

Sećaš li se kako si se osećala prošli put i onaj pre njega i onomad i pre deset godina, u susretu sa muškarcem koji ti je pojeo srce i zagorčao život? Tačno si znala na samom početku da ćeš se uplesti i morati da ideš do dna (i da zaglibiš na dnu neko vreme), ako se ne pomeriš odmah. Ali nisi se izmakla, prepustila si se magnetskoj privlačnosti destrukcije. I to je u redu kao iskustvo. Jednom. Tri puta. Pet. Pa dobro, dokle? Dok ne rešiš da slušaš svoju intuiciju. Ako ti ona govori da će te onaj koji te privlači povrediti, razočarati te i zagorčati život, beži. Znaš kako to izgleda, ne treba ti isto iskustvo ponovo, jer očito ni do sada ništa iz tog iskustva nisi naučila. Kad počneš da se zagrevaš za muškarca koji izmiče, ponovi sebi da želiš nekog ko želi tebe i ko je spreman da posegne ka tebi, kad osetiš da je neko tačno tvoj tip, seti se da želiš da osetiš nešto drugačije, što može da ti ponudi samo neko ko nije tvoj tip. A kad uvažiš svoj osećaj i pridružiš mu nameru, drugačija iskustva dolaze – ona nisu obavezno oslobađajuća, ispunjavajuća i ljubavna, ali ti daju mogućnost da oceniš vrednost nečega u čemu učestvuješ voljno, umesto da budeš uvučena i preplavljena. Promeniti tip muškarca i steći nešto iskustva sa ne-tipovima, odlična je antitoksična emotivna terapija.

Comments