Plime i oseke, zemljotresi i uragani – osim planete, potresaju život svakog pojedinca. Svi smo prošli i prolazimo i prolazićemo kroz izazove, gubitke, bolove i nedaće, sve dok smo živi. Noseći se sa strahovima, nestabilnošću, promenama, sazrevamo i razvijamo svoj duh, proširujemo granice svoje ličnosti, otvaramo um i produbljujemo lične uvide. Svako na svoj način. A ipak, te lekcije su nam svima zajedničke – evo nekih dobrih stvari (koje ste većim delom verovatno već spoznali), koje proizilaze iz životnih oluja i prekretnica. 

Shvatate ko je tu za vas

Kada vam treba pojas za spasavanje, jer se davite u problemima, oni koji su vam najbliži, ponekad nemaju načina da vam pomognu. Možda su oni na koje ste računali bespomoćni, kao i vi. A onda se obično pojavi neko ko vas iznenadi time što vam bez reči i uslova pruži baš onu pomoć, koja vam je u tom trenutku neophodna. U krizama, izdvoje se oni vredni svakog poštovanja, koji vas uče zahvalnosti i skromnosti. 

Pravite neophodne promene od kojih ste bežali 

Kada ste uglavnom zadovoljni svojim životom (kompromisi koje ste napravili su prihvatljivi), nemate neki motiv da nešto promenite, iako znate da su vam promene neophodne kako biste se ohrabrili i prestali da pravite kompromise. Uglavnom, niko ne voli promene i odlažemo ih koliko god možemo. Ali, kada nas okolnosti pritisnu sa svih strana, više nema odlaganja. Tada moramo da napravimo neprijatne rezove, donesemo nepopularne odluke, prihvatimo se discipline i prakse koju smo shvatali olako i primenjivali nonšalantno i tek povremeno. To je kao kada konačno poslušate sve one savete o zdravijem životu, jer vam je skočio šećer, ili vam je “proradila” štitna žlezda – pojavi se problem koji ne možete da ignorišete i koji vam daje poslednje i definitivno upozorenje da nešto morate da promenite i preduzmete. 

View this post on Instagram

💋

A post shared by Petra (@pepamack) on

Počinjete da uviđate svoju snagu 

Snaga i hrabrost su na iskušenju, kada nam je teško i kad smo u krizi. Ponekad ste prosto ljuti i pomišljate da vam je dosta iskušavanja, znate da ste hrabri i snažni i da možete sve što morate. A ponekad otkrivate koliko ste zaista snažni i da možete ne samo ono što morate, već i da hoćete ono što morate, kao i da možete ono što hoćete. 

Jača vam samopouzdanje 

Znate da možete da računate na sebe – snaći ćete se, izdržaćete, uspećete. I usput ćete pružiti podršku, oslonac i pomoć onima koji su slabiji od vas, uplašeni i zbunjeni i koji zavise od vaše snage i stabilnosti. Pronaći ćete rešenja, puteve i mogućnosti o kojima nikada niste ni razmišljali, rizikovaćete sa punim pouzdanjem u sebe. 

Suočićete se sa onim najgorim u sebi

Kriza je pročišćavajuća. A pročišćenje znači plimu prljavštine koja treba da se izbaci. Kao što u sebi pronalazite zalihe snage i sposobnosti za koje niste znali da ih imate, tako ćete se suočiti i sa svojim slabostima, sa svojim demonima straha i sirovim delovima svoje prirode. Pre nego što se krenete napred, puni samopouzdanja, proći ćete kroz čistilište sumnji, straha, besa, osvetoljubivosti…

Comments