U nedelju uveče u Los Anđelesu su proglašeni dobitnici Zlatnog globusa, prestižne nagrade za dostignuća na filmu i televiziji koju već 71 godinu dodeljuje Udruženje stranih novinara u Holivudu. Dobitnici Zlatnog globusa smatraju se favoritima za Oskara, pošto se liste dobitnika ovih dveju nagrada najčešće poklapaju.

Zlatni globus 12 godina ropstva Dodeljene nagrade Zlatni globus: Generalna proba za Oskara

Ekipa filma “12 godina ropstva”, na čelu da režiserom Stivom Mekvinom, koji se zahvalio Bredu Pitu što je omogućio snimanje filma

Ipak, razlika je u tome što Zlatni globus ima odvojene kategorije za najbolji film odnosno najbolje glavne glumce u žanru drame i u žanru komedije ili mjuzikla. U ovim kategorijama trijumfovala su dva filma kojima se daju najveće šanse za Oskara, “12 godina ropstva” (12 Years a Slave) odnosno “Američka prevara” (American Hustle). Jedno od iznenađenja večeri bilo je to što “12 godina ropstva”, potresna drama o slobodnom crncu koji na prevaru pada u ropstvo na jugu SAD sredinom XIX veka, nije osvojila nijednu od ostalih nagrada za koje je nominovana.

Sa druge strane, mada su “Američkoj prevari” izmakle nagrade za režiju i scenario, Ejmi Adams (Amy Adams) je osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu, igrajući varalicu koja se udružuje sa glavnim likom koga igra Kristijan Bejl (Christian Bale), dok je Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) proglašena za najbolju sporednu glumicu za ulogu Bejlove nestabilne supruge. Ovo je druga uzastopna godina kako Dženifer dobija Zlatni globus – prošle godine ga je osvojila za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu za film “U dobru i zlu” (Silver Linings Playbook), za koji je kasnije osvojila i Oskara.

Zlatni globus Dzenifer Lorens Dodeljene nagrade Zlatni globus: Generalna proba za Oskara

Da li će Dženifer, nova ljubimica Holivuda, trijumfovati dve godine uzastopno i na dodeli Oskara?

U kategoriji glavne ženske uloge u drami, nagradu je osvojila Kejt Blanšet (Cate Blanchett) za ulogu dobrostojeće domaćice koja prolazi kroz krizu srednjih godina u filmu “Blue Jasmine” Vudija Alena (Woody Allen).

Metju Mekonahi (Matthew McConnahey) je u kategoriji najbolje glavne muške uloge u drami pobedio, između ostalih, Roberta Redforda i Toma Henksa (Tom Hanks). U filmu “Dallas Byers Club”, koji je zasnovan na stvarnoj životnoj priči, Mekonahi igra homofobičnog Teksašanina koji je ranih osamdesetih zaražen HIV virusom. Džered Leto (Jared Leto), koji u istom filmu igra transseksualca koji neočekivano postaje njegov prijatelj i saradnik, dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu.

Zlatni globus Leonardo DiKaprio Dodeljene nagrade Zlatni globus: Generalna proba za Oskara

“Nikad ne bih očekivao da dobijem nagradu za najbolju ulogu u komediji”, rekao je Leo i u šali pozdravio ostale “komičare” iz svoje kategorije, poput Kristijana Bejla i Džoakina Finiksa

U kategoriji najboljeg glavnog glumca u komediji ili mjuziklu trijumfovao je Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio) za ulogu kontroverznog brokera u “Vuku sa Vol Strita” (The Wolf of Wall Street) Martina Skorsezea (Martin Scorsese). Leo je na dodeli iskazao divljenje legendarnom Skorsezeu, i našalio se na račun činjenice da je njegov film svrstan u kategoriju komedija, mada se ovaj film, i pored komičnih elemenata, teško može smatrati komedijom u pravom smislu reči, što važi i za ostale nominovane filmove u ovoj kategoriji – “Američka prevara”, “Inside Llewyn Davis”, “Nebraska” i “Ona” (Her). “Ona” Spajka Džonzija (Spike Jonze), otkačena priča o čoveku koji pronalazi ljubav sa kompjuterskim programom – koji, istina, poseduje glas Skarlet Džohanson (Scarlett Johansson) – osvojio je nagradu za najbolji scenario.

Zlatni globus Lupita Njongo Dodeljene nagrade Zlatni globus: Generalna proba za Oskara

Mlada Lupita N’jongo, nominovana za sporednu ulogu u filmu “12 godina ropstva”, privukla je pažnju na crvenom tepihu svojom atraktivnom crvenom haljinom

Najbolji režiser je Meksikanac Alfonso Kuaron (Alfonso Cuarón) za film “Gravitacija” (Gravity), koji se u svom govoru našalio da ekipa filma zbog njegovog jakog akcenta često nije znala šta im on govori da urade, i zahvalio se Sandri Bulok (Sandra Bullock) što nije napustila snimanje kad joj se učinilo da joj režiser kaže da želi da joj da herpes, umesto da želi da joj da slušalicu (earpiece).

U kategoriji televizijske dramske serije, očekivano je pobedila serija “Breaking Bad” (čiji je naziv kod nas veoma slobodno preveden kao “Čista hemija”), a glavni glumac Brajan Krenston (Bryan Cranston) konačno je osvojio Zlatni globus iz petog pokušaja. Iznenađenje je predstavljala pobeda nove serije “Brooklyn Nine-Nine” i njenog glavnog glumca Endija Sendberga (Andy Sandberg) u žanru humorističke serije. Holivudski veteran Džon Vojt (Jon Voight) dobio je nagradu na sporednu ulogu u seriji “Rej Donovan” (Ray Donovan), a Majkl Daglas (Michael Douglas) je dobio nagradu za ulogu pijaniste Liberačija (Liberace) u biografskom TV filmu “Behind the Candelabra”.

Zlatni globus Tina Fej Ejmi Peler Dodeljene nagrade Zlatni globus: Generalna proba za Oskara

Tina Fej i Ejmi Peler, “prve dame komedije”, i ovog puta su vodile ceremoniju

Ceremoniju su, kao i prošle godine, vodile komičarke Tina Fej (Tina Fey) i Ejmi Peler (Amy Poehler). Njih dve su zbijale sale na račun zvezda poput Leonarda Di Kaprija, Džone Hila (Jonah Hill) i Džordža Klunija (George Clooney); tako su, recimo, opisale film “Gravitacija” kao priču o tome kako bi Kluni radije odlebdeo sam u dubine svemira i umro nego da provede ijedan minut duže pored neke žene svojih godina. Činjenicu da je Metju Mekonahi oslabio 20 kilograma za ulogu opisale su kao “drugim rečima, ono što svaka žena radi u Holivudu”.

Ejmi Peler je i sama osvojila jednu od nagrada – za najbolju glumicu u humorističkoj seriji, za “Parks and Recreation”. Ovo je proslavila poljupcima sa Bonom (Bono) iz benda U2, koji je osvojio Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu. Među trenucima koji su ostali u pamćenju gledaocima je i govor Žaklin Bise (Jacqueline Bisset), koja je na sceni plakala, psovala i pričala toliko dugo da su je organizatori muzikom podsećali da ode sa scene.

Jedan od bizarnijih momenata ceremonije desio se kad je Dajen Kiton (Diane Keaton), primajući nagradu “Sesil B. De Mil” (Cecil B. DeMille) za životno delo u ime Vudija Alena, otpevala pesmu “Make New Friends” – inače pesmu mladih izviđačica – u njegovu čast. Mnogi su pomislili da ovo nije bio najbolji izbor, s obzirom na to da je Alen u braku sa ženom koja je nekad bila njegova usvojena ćerka. Alenova bivša životna saputnica Mia Farou (Mia Farrow) i njen sin Ronan su oštro reagovali na Tviteru, osuđujući dodelu nagrade Alenu.

Celokupan spisak nagrađenih možete videti ovde.

Izvori fotografija: latimes.com, .dailymail.co.uk, independent.co.uk, uk.eonline.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments