Život poznatih ličnosti deluje izuzetno primamljivo… Svakodnevne žurke, odmori na lukuznim destinacijama, nezamislivo velika primanja, prestižno društvo i život kao i bajke, samo su neke od prvih stvari koje nam padnu na pamet kada razmišljamo o Madonni, Rihanni, ili o Beyoncé… Poznate ličnosti emituju sliku o sebi u realnost, a promocija takve “lažne” slike neophodna je kako bi “cela priča” odvijala, a i kako bi zašitili svoju privatnost i svoje pravo ja. Deo sebe daju javnosti, ali šta se dešava kada “lažna” slika postaje stvarnost, a istina počne da bledi? Kako sačuvati istinu od medija? Mnoge poznate ličnosti su se našle u centru te borbe, želele one to ili ne.

Usred takve borbe pop dokumentarci imaju za cilj da razbiju predrasude, osnaže ili umanje zamišljeni narativ o određenom umetniku. Upravo takav je i Miss Americana dokumentarac, koji je odnedavno dostupan na Netflixu.

Dokumentari film o Taylor Swift, koji je režirala Lana Wilson, govori o borbi i tužbi protiv radio voditelja koji ju se seksualno uznemiravao, kao i o političkom negodovanju, uprkos znanju da bi to moglo da pokrene nezadovoljstvo njenih fanova. Miss Americana ima za cilj da javnosti predstavi ne samo ličnost Taylor Swift, već i kakva je ona osoba godinama postajala.

Pod utiskom novog pop dokumentarnog filma Miss Americana, izdvojili smo nekoliko dokumentaraca iz pop žanra i njihove zvezde koje bi trebalo da pogledaš.

Madonna, In Bed With Madonna

U dokumentarnom filmu In Bed With Madonna, Madonna se prikazuje totalno bez filtera. Svojim filmom želela da je da prikaže javnosti da ona nije ono što mislimo da jeste, kao i da su slavne ličnosti ljudska bića, baš kao i ona koja ih posmatraju. Konstantno posmatrana okom kamere, pokazala nam je svoje zabavne momente, trenutke pred nastupe, razgovore sa svojim bližnjima, dok se rugala Kevinu Costneru, jer je njen nastup ocenio kao “okej”, kao i dok se zabavljala udišući helijum sa svojim društvom.

Jonas Brother, Chasing happiness

Priče mnogih boy bendova nisu se uvek završavale dobro. Na trenutak smo pomislili da je i takva tragična sudbina zadesila braću Jonas, ali ne, usledio je veliki comeback. Film govori o njihovim počecima, momentu kada ih je Disney pozvao i ponudio im je ugovor. Njihov život je preko noći postao nešto na šta nisu navikli i dostigli su svetsku popularnost vrtoglavom brzinom. Film se koncentriše na slatke početke njihove slave, ali i na razorni period kada je Nick odlučio da treba da prestanu da sviraju zajedno. Suze, bes i razočaranje prikazani su realno koliko i međusobna ljubav uhvaćena kamerom.

Amy Winehouse, Amy

Amy je jedini dokumentarac koji je lansiran tek posle umetnikove smrti, a za cilj ima da ponudi drugačiju perspektivu najtežih trenutaka života i karijere Amy Winehouse. Dok drugi dokumentarci žele da odstrane ideal i prikažu i ružan deo umetničke realnosti, borba ove dive bila je sasvim javna. Film sadrži sirove, neobjavljene snimke koji opisuju njenu zloupotrebu droge, alkohola, samopovređivanje, bulimiju i krhe odnose, ali i snimke njene neponovljive umetnosti. Amy je dokaz štete koju medijski svet može da nanese umetniku, kao i podsetnik šta opsednutost slavom i neodgovarajuća briga o mentalnom zdravlju može da proizvede.

Comments