Činjenica da su još stari Rimljani izmislili izreku “In vino veritas“(U vinu je istina) pokazuje da se o blagodetima ovog alkoholnog pića, na teritoriji današnje Italije, znalo još pre mnogo godina. Danas je ona jedna od zemalja u kojoj se prave najbolja vina, a iz nje potiče oko 30 odsto celokupne svetske proizvodnje.

Italija ima 20 vinskih regiona od kojih su najpoznatiji Toskana, Pijemont i tri mala regiona na severoistoku, blizu Venecije. Iz njih dolaze dve vrste vina, koje su među najpoznatijima u svetu, a to su “lambrusko” i “barolo“. U Pijemontu se prave jaka crna vina sa puno tanina, koja dobijaju na kvalitetu što više stoje. Tako “barolo” i “barbaresko” ne treba piti dok ne odstoje bar 3 godine, a nekad u vinarijama stoje i po 10 – 15 godina.

Toskana je veoma popularna destinacija koja privlači mnogobrojne turiste svojom lepotom, ali i svetski poznatim vinom koje dolazi upravo iz ovog kraja, a to je “kjanti“. Ono je dobilo naziv po istoimenom regionu, koji se opet deli na sedam oblasti, od kojih je najpoznatija Klasiko. Upravo vino “kjanti klasiko” je jedno od najprodavanijih u svetu.

Fiat 9 Dolce Vita vodič kroz Beograd: U vinu je istina
Comments