Kažemo estrada, a mislimo na pevače, pevačice, pevaljke. Kako je nekada izgledao i delao prosečni pripadnik estradnog establišmenta, a kakva je situacija ovih dana? Uvek je postojao pokoji biser i gomila kukolja. Ipak, skokom samo nekoliko godina unazad, imamo utisak da smo otišli u dimenziju X. Kako je moguće da neko od prosečne pevačice iz Male Krsne postane savršena gay-pop-fashion ikona? Nije jedan slučaj, mnogo je takvih. Skali, Moldere, molimo urgentnu intervenciju. Istina je negde tamo.

slika 133 Dosije X: I Bog stvori kafansku pevačicu

Mnoge zvezde pretrpele su totalni preobražaj

Nekada plodovi tora – danas plodovi mora. Ranije su se izvođači utrkivali koji će na svojim promocijama biti veći domaćin tako što su pripremali jagnjence, prasence, pragnjetinu, piliće, bele čorbe, sarme, pasulj prebranac, domaće pite, čvarke, pihtije i ostala seljačka dobra. A sada se služi ketering: kroketi, brusketi, kanapei i kavijar-zalogajčići. Nekad torte i kolači, danas kapkejkovi, mafini i tartlete. I od domaćina gazde, vlasnika torova, obora, grla, krda i stada, ostale su očajne domaćice sa njuhom za kvalitetan ketering. One ne moraju da tove, gaje i zalivaju, pripremaju, mariniraju, seckaju i mese, samo poziv na broj, naručivanje, a isporuku garantuje druga strana unosnog ugostiteljskog biznisa.

Viski umesto rakije. Domaću šljivovicu, komaricu ili dunju, vino brano iz sopstvenog vinograda, gaženo stopalima ćere jedinice i čuvano u mračnom porodičnom podrumu zamenio je Džoni Šetač, prijateljski poklon iz free shopa, nabavljen u povratku sa tezge u Štutgartu.

Šaner umesto šnajder. Nekada su zvezde imale lične krojačice, koje su realizovale njihove zamisli prema uzorku iz “Burde” ili “Bazara”. Neka bi se možda osmelila i sama kreirala ‘aljinče sa repovima, izrezima, čipkom i veštačkim dijamantima ugledajući se na Madonu (Madonna) ili Šer (Cher). Danas svaka dama od stila ima svog ličnog šanera. On ne šije, ali je majstor svog zanata, za pristojnu cifru obući će te u Louis Vuitton, a ponekad se u njegovoj ponudi pronađe nešto što pomenuta modna kuća nije ni znala da poseduje.

Frizure su doživele potpunu transformaciju. Od nekadašnjih “žurim na bus”, neponovljive “jašarke”, “majka muju šišala na struju”, “napuštenog vinograda” i “kravoliza” nije ostalo ništa, a danas su svi šišani na “opasno”, ili se peglaju rađe nego što se feniraju. I Šaban je skinuo periku, Maja Nikolić je stavila, i Buba se prefarbala, Jašar ošišao. Ništa više nije kao što je bilo.

Nekada su fanovi slali pisma, mirisali ih parfemom, ostavljali tragove poljubaca, pisali rukom, danas se šalju komentari preko Facebooka, tvituju se poznati, objavljuju se spotovi, otvaraju pravi i lažni profili, osnivaju fan grupe, postavljaju snimci na YouTube. Danas ne može pismo da završi u kanti za smeće, jedino vas mogu sankcionisati zbog neprimerenog sadržaja ili kršenja nekih pravila sajber sveta.

Pevačice i pevači bili su deo sveta razbibrige, zvani su isključivo u emisije zabavnog karaktera da govore o albumima, pločama, nastupima i činjenici da sebe ne mogu da zamisle nigde sem u muzici. Današnje estradne zvezde stručnjaci su za sve, govore o stanju u zemlji, o politici, pozorištu, književnosti, crnoj hronici, elitističkoj kulturi, modi, automobilima, astrologiji, astronomiji, sportu. Rezultat je jednostavan: nekada smo imali samo pevače, a danas imamo podvrste: pevač(ica)-ministar, pevač(ica)-bloger, pevač(ica)-književnik, pevač(ica)-društveni hroničar, pevač(ica)-modni mag, pevač(ica)-političar, pevačica-misica, pevačica-žena mafijaša, pevačica-ćerka policajca, pevač-tast političara i mnoge druge.

Nekada su se ploče prodavale u milionima, tiraži su bili ogromni, slamarice pune, danas je kultura downloada doživela vrhunac, pa se CD-ovi kupuju na grame, bankovni računi su prazni. Objavljuju se singlovi i maxi singlovi, CD-ovi se prodaju uz dnevne novine, prašak za veš ili se dobijaju gratis kao dodatak uz pranje automobila.

Zvezde i zvezdice poradile su na svojoj prezentaciji, ostavile rite i obukle Gucci, prasence zamenile keteringom, šljivovicu viskijem, hartiju Facebookom i struku nadogradile nizom usmerenja. Pakovanje predizajnirano, stanje konstantno nepromenljivo. Teško tikvi koja se pokondiri.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments