Njih dvoje su zajedno duže od godinu dana. U početku je sve bilo super, zatim se pretvorilo u kolotečinu, potom u svađe, u raskid, pa u kombinaciju, zatim u… Ne znaju ni njih dvoje šta. Vole se, ne mogu zajedno, jer on ne želi da se veže, već da okusi život, a ona ga želi za sebe, jer oseća da bez njega ne može. Njegova želja za “proživljavanjem života” donekle je uslovljena njegovim društvom. Pri tom su veoma mladi, ona 15, on 16 godina.

Draga moja, ti imaš boginje. Preleži ih, razvij imuni sistem i natrag u vrtlog života. Kroz ovo prođe, ako ne svako, onda dobrih 90% ljudi na svetu. Teško je ostaviti nekoga ko je uz tebe dugo i ko ti toliko znači. Pod ostaviti ne mislim raskinuti, već ostaviti iza sebe. Još teže je ugušiti osećanja. Ali, kao što rekoh, ti imaš boginje.

Ukoliko tvoj dragi smatra da treba da nastavi život bez tebe, pusti ga. Pusti ga iz dva razloga. Prvi razlog si ti. Ne guši sebe nečim čega nema ili ga teško može biti. Pusti ga da ode od tebe, da proba druge stvari, da “proživi”. Ako je to onaj pravi, vratiće se. Možda ne danas, možda ne za godinu dana, možda ne za pet godina, ali pre ili kasnije hoće. Ukoliko nije tvoj princ na belom konju, već samo konj, ili konjušar, ili šta god, naći ćes drugog koga ćeš voleti još više i koji će tebe voleti još više. Ponekad je najveći čin ljubavi pustiti nekoga da ode.

Drugi razlog je on sam. Momci imaju običaj da se “ižive i prožive”, a zatim “skrase” sa onom pravom. Prevedeno sa slenga na srpski, momcima je potrebna ta psihološka ispunjenost. Žele da pogledaju iza sebe i kažu da su prošli sito i rešeto, i da imaju priče kojima mogu da se hvale društvu. Da pričaju priče o opijanju, o devojkama sa kojima su bili, koje su sve ludosti pravili, i tome slično. Dosta toga su lovačke priče, ali su to njihove priče. One koje mogu da pričaju svojim sinovima i drugarima. Međutim, iako je ovo opšte verovanje, mnogim momcima ovako nešto ne prija. Tako da, kao i sve u životu, treba probati, a onda će sami uvideti da li je to kiselo grožđe ili ono što oni vole. Jer, iako momci žele da budu popularni frajeri, ne pate svi od toga. Jednostavno im je potrebno da se pronađu negde, u nečemu, sa nekim. Taj “divlji” život jedan je od njihovih načina da dođu do samoostvarenja.

Ponoviću još jednom, preleži boginje, nastavi život, ne zaustavljaj se, već nastavi dalje. A ukoliko on shvati, vratiće ti se, ukoliko ne, nije jedini na svetu. Iako ti se čini da je on sada za tebe ceo svet, ipak si premlada da se nerviraš oko njega. Kao što skoro svi moraju da preleže boginje, tako i skoro svi moraju da preleže srednjoškolske ljubavi.

Znam da znate gde me možete pronaći, ali ponoviću, nije na odmet: drlovemaker@wannabemagazine.com. Vidimo se.

Vaš

dr LoveMaker

Comments