Njih dvoje žive u inostranstvu, ona je Srpkinja, on Turčin i pri tom 2 godine mlađi od nje. Sve je bilo dobro u početku veze, da bi on počeo da je laže, a jedna laž je vodila u više njih, i tako dalje. Zatim, kada je njemu bilo teško, ona mu je pružila podršku, a sada kada se njoj svet raspada, on ne haje nimalo. Razgovor nije pomogao, pa se ona pita šta da radi.

Draga moja, ne znaš koliko sreće imaš što sam letos dva meseca proveo među Turcima i, naravno, malo ih proučavao. Turci su neverovatno dobri trgovci, naročito kad treba da prodaju sebe ili da kupe devojku. Reći će devojci šta god ona želi da čuje, samo da bi završili sa njom u krevetu ili vezi. Tako da mislim da je taj problem bio i tvoj, makar na početku. On te je onako (po tvojim rečima) savršen uhvatio ranjivu, jer si izašla iz veze, i sve se poklopilo odlično za njega.

Čim je on tebe slagao i nastavio, a onda prestao sa tim, meni ima samo dve opcije. Prva je ona “roze” opcija, gde on tebe voli do beskonačnosti i prestao je u ime ljubavi, a druga je nimalo dobra opcija da te i dalje laže, samo što to sada radi mnogo pametnije, jer je naučio lekciju. Mislim da je druga opcija u pitanju, jer i sama kažeš da se retko javlja, a opet, verujem da pored svih obaveza ima vremena za jedan poziv dnevno. Možda i nema, ali ako mu je stvarno stalo do tebe kao što se kune, naći će vremena.

Sledeća stvar je ravnodušnost. Ti se ne zabavljaš samo sa Turčinom, već i turskom kulturom. Njemu je bilo normalno da si ti uz njega, jer to žene u Turskoj rade, a on ne mora da bude uz tebe, jer je on muškarac, a muškarci u Turskoj nisu baš takvi kao što očekuješ. To je patrijarhalno uređenje gde je on najbitniji, a ti si tu da budeš uz njega. Ne kažem da tako treba, već da je tako. Što će reći da moraš da prihvatiš i kulturne razlike i da naučiš da se s njima boriš ako želiš da nastaviš sa njim.

Moj savet je da još jednom razmisliš, pošto si spomenula brak i dugoročne planove. Ti ipak imaš 22 godine, još si isuviše mlada da bi protraćila život. Razmisli da li ima svrhe nastavljati sa njim, i ukoliko misliš da ima, imaš moju punu podršku, jer će ti sva moguća podrška biti potrebna. Ako misliš da nema, onda nemoj da padaš na njegove pijane izlive ljubavi, jer nisu stvarni, naročito zato što neće prezati da ti kaže sve što želiš da čuješ da bi ostala sa njim. On je, iako očvrsnut od života, još uvek dete, mlađi od tebe vremenski dve, zrelosno minimum četiri godine. Daj i njemu šansu da živi, jer ni ne sluti šta znači biti u braku i šta sve to sa sobom nosi.

Ja podržavam međunarodne veze, ali moj savet svima je da budete svesni da osoba nije samo osoba, već i kultura koja dolazi uz nju, tako da morate prvo da savladate život uz tu kulturu, a onda ćete lako biti srećni sa osobom sa kojom ste. A ja vas i dalje čekam na drlovemaker@wannabemagazine.com.

Vaš,

dr Lovemaker

Comments