Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Koliko se često zapitate da li i vi možete biti kreativni? Ili to ne može svako? Da li postoji preduslov za to? Roditelji, okolina, prijatelji sa kojima odrastamo ili možda naša interesovanja ili dijapazon drugih mogućnosti, koji ukazuje u kom ćete se pravcu kretati.

Put kreativnosti možda se ponekad učini neobjašnjiv. Kako kreativnost u nekom nastaje? Odgovor je jednostavan: možete i vi probati da je razvijete i na taj način nešto više naučite o svojim mogućnostima.

Zato ćemo vam otkriti 12 malih tajni kako da i vi budete kreator sopstvenih snova i želja.

6461653219 d567f71e81 z Dvanaest načina kako biti kreativniji

Čitaj više

Kada nemate želju da budete kreativni, a imate potrebu da saznate nešto novo o sebi, drugima, svetu koji nas okružuje, čitanje je zaista važno. Svaka nova knjiga priča drugačiju priču koja se razlikuje od prethodne. Čak i kada pročitate knjigu koja i nije ostavila neki značajniji utisak, niste izvukli pouku za sebe, sasvim je dovoljno što ste obogatili svoj rečnik. Bogatstvo reči kreira različite konstrukcije rečenica, koje nam se mogu učiniti kao naša nova kreacija u kojoj ćemo prepoznati naš novi talenat, zvani kreativnost ili umešnost stvaranja prelepih nizova.

slika 2 slušati više muzike Dvanaest načina kako biti kreativniji

Slušati novu muziku

Koliko je muzički ukus važan za kreativnost? Da li muzika može da odredi pojedinca u potpunosti? Često srećemo ljude koji slušaju drugačiju muziku, da li je to rock, punk ili klasična muzika potpuno je svejedno, ono što je zajedničko za sve ljude je šta ta muzika budi u njima i koje osećaje stvara. Da li pokreće, razvija ili proširuje zajedničke vidike? Jedno je sigurno, a to je da i muzika može probuditi u nama uspavanog umetnika, pesnika ili kreativnog stvaraoca, samo je potrebno zaviriti u sebe i oslušnuti svoje tonove.

 

slika 3 zastani i pomiriši ruže Dvanaest načina kako biti kreativniji

Zastani,pogledaj i pomiriši ruže

Često zaokupljeni sobom i svojim obavezama nemamo vremena da se posvetimo onome što volimo. Stoga, kada i pomislite da ste se već dovoljno zagubili u svakodnevnici i kolotečini radnog dana, pokušajte da za tren zastanete, osvrnete se oko sebe i pogledate prirodu koja vas okružuje, cveće, drveće, ptice na nebu, možda vas to malo opusti. Ili, ako do sada u svojoj kancelariji ili u prostoru u kom radite nemate cveće, ne bi bilo loše obogatiti ga ružama ili nekim vama omiljenim cvećem koje će podsticati optimizam, pozitivnu energiju i kreativnu slobodu, koja vam je neophodna kada vas zatrpaju obaveze, i nedostatak slobodnog vremena. Razmislite, možda i pomogne.

slika 4 putovanje Dvanaest načina kako biti kreativniji

Putovati

Kada prvi put doputujemo u neko mesto, ono što budi u svakom je radoznalost upoznavanja nečeg novog i nedokučivog. Znamenitosti tog mesta, priroda, ljudi i sve što se može golim okom videti podstiče nove osećaje i radost, koja poziva da svet vidimo drugačije, jer se po prvi put susrećemo sa nečim novim. Nova mesta mogu značiti novu inspiraciju, kao izvor koji je nemoguće pronaći na nekom drugom mestu. Zato bi bilo poželjno da kod sebe imate mali notes i fotoaparat sa kojima ćete ovekovečiti lepotu sa kojom ste se susreli i postali bogatiji za još jedno iskustvo. A kada se utisci slegnu, pretočite ih u najlepšu kreaciju u vidu putopisa koji će vas uvek vratiti na posebno mesto.

doterati se slika 5 Dvanaest načina kako biti kreativniji

Doterati se

Kada imate problem šta obući danas i kako sebi olakšati, odakle krenuti? Za početak, napravite spisak stvari koje najviše volite da nosite, u kojima se dobro osećate i u kojima najbolje izgledate. Tada postajemo sopstveni kreatori jedinstvenih kombinacija, prema ukusu najboljeg kreatora zvanog “JA”. Kada smo odabrali najbolju odevnu kombinaciju, izađemo na ulicu, zadovoljni izborom, puni samopouzdanja, nasmejemo se, jer je mali eksperiment uspeo.

Ipak, to je korak napred za vas, male kreativne stvaraoce.

Sweat 01172012 0014 V1 HR Dvanaest načina kako biti kreativniji

Trenirati

Teretana, pilates, aerobik ili drugi vidovi opuštanja, samo su neki od načina kako pronaći rešenje za oslobađanje od premora, nezadovoljstva ili beg od jednoličnosti.

Trčanje je jedan vid gde se čovek najlakše opusti i rastereti, gde se misli iskristališu i tako sređeni u svojim mislima najlakše dolazite do novijih rešenja i pravih izbora. Možda je za vas neki drugi način adekvatniji da se opustite i posvetite sebi, u vidu teretane ili pilatesa, kako god, svaki izbor koji dovodi do napretka je pravi izbor, ne možete pogrešiti.

slika 7 popiti čaj Dvanaest načina kako biti kreativniji

Popiti čaj ili kafu

Kada je u pitanju kafa, mali predlog za obožavaoce kafe. Potrudite se da svoju prvu jutarnju kafu ispijete uživajući u njoj, sređujući misli lagano i predano. To su momenti kada se zaista možete u potpunosti prepustiti kreativnosti, kada se, dok ste sasvim opušteni, rađaju nove ideje.

Naravno, tu su i obožavaoci čajeva koji uz šoljicu čaja, čitajući omiljene časopise ili slušajući muziku uklope lepo i korisno, dok ideje same naviru.

slika 8 notesi Dvanaest načina kako biti kreativniji

Nositi uvek notes sa sobom

Šta se dešava kada nemate pri sebi olovku i papir, a neka se dobra ideja sama od sebe pojavi? Ideja za tren oka iščezne, ukoliko je odmah negde ne pribeležimo. Nema goreg osećaja nego kada shvatite da ste propustili priliku da pomognete sebi, zbog svoje nesmotrenosti. Kreativne misli ne dolaze tako često, pa samim tim ih i ne smemo propustiti. Zato ne zaboravite da uvek nosite notes sa sobom.

Perfect Study Room Design 6 Dvanaest načina kako biti kreativniji

Srediti prostor za rad

Bez sređenog prostora u kome ćete raditi, nemoguće je fokusirati se na rad. Uvek će vam odvlačiti pažnju vaš nered, zato da bi vam prostor bio podsticajniji, unesite malo vedrine. To ćete uraditi onako kako vama najviše odgovara, da li su to slike sa vašim prijateljima, sa putovanja, vašim partnerom ili ljubimcem, kako god, samo je ono što budi entuzijazam najvažnije. Svaki vid motivatora u vidu slike, skulpture, nakita ili čak nekog slatkiša nije na odmet, već pun pogodak za podstrek.

5370097001 dd065f65a1 z Dvanaest načina kako biti kreativniji

Osmisliti konstruktivnu kritiku

Šta znači reč konstruktivan? Reč konstruktivan znači sređivanje, u originalu ili logička zamisao, ideja. Želimo da vam ukažemo na to da treba da razmislite ko ili šta vam može pomoći da donesete adekvatno rešenje ili kreativnu zamisao. Za nekoga je prijateljska kritika veoma važna, za nekoga autoritativni član porodice, možda nekome glumac ili pevač ili bilo koja ličnost koja u vama pobuđuje nadahnuće. Vaš je izbor, a jedno je pravo rešenje.

slika 11 probati nešto novo Dvanaest načina kako biti kreativniji

Probati nešto novo

Probajte da se pozabavite novim hobijem, istražujte šta volite. Šta je to što vam najčešće izmami osmeh na lice, a da vi nekada niste toga ni svesni? Možda da isprobate novi specijalitet u vidu slatkiša ili možda da upoznate neku novu ekipu za druženje. Nova iskustva znače drugačije izvore inspiracije za vašu kreativnost. Nezavisno od toga da li će vam se u prvi mah dopasti ili ne, važno je da se trudite i da stalno iscrpljujete svoju snagu do maksimuma, jer samo tako ćete naučiti koliko potencijala i kreativnosti ima u vama.

slika 12 zabavljati se Dvanaest načina kako biti kreativniji

Zabavljati se

Je l’ se sećate kada ste mnogo puta zatražili od roditelja da se igrate sa njima, a oni zaokupljeni poslom kažu: “Ajde, idi se zabavljaj sa igračkama, radim”. A vi pognute glave odete ne razumejući zašto morate sami da se igrate? Upravo tada shvatamo da nam niko ne može pomoći kada nam je dosadno, da ste vi isključivo odgovorni za vašu sreću i da vas niko ne može usrećiti osim vas samih. Zato budite kreativni kao kada ste bili deca, jer to je ključ vašeg uspeha i vaše kreativnosti, jer ste to zaboravili.

Da li treba da se vratimo u naše detinjstvo da bismo se prisetili kako se sve može biti kreativan?

Ili vam je od pomoći ovih naših 12 saveta, koji su sasvim dovoljni za početak, a ostalo je na vama, kreatorima svoje sreće.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole… Umetnost – “Čaroban svet” njena definicija.

Editors choice