ElieSaab Elie Saab: U njegovim haljinama smo sve princezePoznati dizajner Eli Sab (Elie Saab) je rođen u Libanu 1964. Još od malih nogu bio je privučen najrazličitijim oblicima umetnosti, a u dizajniranju odeće je, kako sam kaže, pronašao način da ostvari sve svoje snove. Njegovi roditelji su verovali da će kad poraste postati krojač. Godine 1981. odlazi u Pariz i upisuje studije mode. Između polaganja ispita Eli se odvažno prepustio i kreiranju prvih večernjih haljina i venčanica. Ubrzo se vraća u Bejrut i otvara svoj studio 1982. godine.

Prve haljine koje je napravio su ništa drugo do odraz elegancije kao mešavine orijentalnog i zapadnjačkog stila. Svoju prvu kolekciju predstavio je na reviji koja se održala u Casino du Liban. Ovo je bio veliki uspeh za dizajnera i u medijima su ga predstavili kao novog “modnog genija”.

Tokom osamdesetih godina interesovanje za njegove kolekcije su pokazali razni klijenti uključujući i princeze što je doprinelo stvaranju statusa u svetu modnog dizajna. Ono po čemu je Eli jedinstven jeste kombinovanje najkvalitetnijih materijala među kojima su čipka, biseri, kristali i najkvalitetnija svila.

Devedesete godine su donele i internacionalnu popularnost; gotovo svakog meseca određeni broj haljina je odlazio za Francusku i Švajcarsku. Eli je 1997. godine postao član (a da nije italijanskog porekla) “Camera Nazionale della Moda”. Iste godine svoju prvu reviju je održao u Rimu. Godine 1998. održao je uspešne revije u Milanu i u Monaku. Njegove večernje toalete su sinonim za eleganciju. Interestantno je da u svakoj kolekciji nalazimo najmanje deset toaleta inspirisanih venčanjem.

Može se reći da je svetsku popularnost dostigao 2002. godine kada je tamnoputa lepotica Hale Beri (Halle Berry) ponela njegovu crvenu toaletu na dodeli Oskara. Ona je bila prva crnkinja koja je dobila ovo prestižno priznanje, a Eli prvi libanski dizajner koji je “obukao” dobitnicu Oskara. U maju 2003. godine postaje član “Chambre Syndicale de la Haute Couture“, a samo dva meseca kasnije u Parizu je prikazana njegova prva Haute Couture kolekcija.

elie33 Elie Saab: U njegovim haljinama smo sve princeze