Enouement

Ovo je osećanje izvesne frustracije, koje se tiče putovanja kroz vreme – odjednom imaš jasan uvid da svedočiš budućnosti i znaš kako se stvari odvijaju, ali ne možeš da upozoriš na to ni sebe iz prošlosti, ni bilo koga drugog, jer zvuči kao san – ili mentalna labilnost.

Nodus Tollens

Prosvetljujući trenutak u kome spoznaješ da život koji si isplanirala i kojim pažljivo upravljaš i nastojiš da kontrolišeš, nema nikakvog smisla. U širem smislu, to je takođe i spoznaja da ništa nema smisla, a osim što je zastrašujuće, ovo osećanje je veoma oslobađajuće. ako je sve besmisleno (nepovezano, random, slučajno), onda možeš da se opustiš i da uživaš.

Onism

Ovo je osećanje teskobe i zaglavljenosti, ali ne u svom duhu i glavi, kao prilikom anksioznosti, nego fizički, u ograničavajućem telu od krvi i mesa, koje može da boravi samo na jednom mestu i radi samo jednu stvar u datom trenutku.

Opia

Ova poetična reč označava intenzivan osećaj ranjivosti pred nekim koga voliš. Mogao bi da se upotrebi pojam ogoljenosti i ranjivosti, ali opia se više odnosi na samospoznaju, suoačavanje i prihvatanje svoje ranjivosti, nego na mogućnost da budeš povređena.

Altschmerz

Nije suprotno od veltšmerca (osećanja ukupnog bola i jada čovečanstva, koje izaziva tugu i saosećanje i mirenje), ali je negde slično, na ličnom nivou. Altšmerc je kad osećaš da si umorna i da si se sama sebi smučila zbog sopstvene nedoraslosti i da ti je dosta ponovnog proživljavanja jednih te istih scenarija u nekoj oblasti života (obično u oblasti ljubavi i partnerskih odnosa), kad se pitaš dokle ćeš više da praviš iste gluposti…

Ovo je tuga koju osećaš kad shvatiš da ne možeš da znaš kako će se neke stvari razvijati, kako će se završiti i čime će rezultirati – u svetu, kao i u životima tvoje dece i njihove dece (tvojih potomaka), jer nećeš biti tu da svedočiš.

Comments