Samo osoba koja je doživela emocionalno varanje (ali i fizičko) zna koliko je to bolno i teško iskustvo. Dok pakuješ stvari, prisećaš se svih lepih zajedničkih momenat, krivca tražiš u sebi jer je siguran razlog prevare večera na koju si zakasnila. Listaš uspomene kao stare fotografije i ne prihvataš činjenicu da je kraj. Nakon toga sledi mir i noć u kojoj te sve stigne. U dubini tvoje duše često se probudi prošlost koja ti ne da mira. Nakon izdaje osobe u koju si imala najviše poverenja, deluje ti kao da nisi spremna za druge. Izbegavaš izlaske, prijatelje, poznanike, komunikaciju sa ljudima. Želiš svoj prostor i intimu u kojoj sebi postavljaš pitanja i ono čuveno šta bi bilo kad bi bilo.

Emocionalno varanje – kada partner izgovori drugo ime

Nedeljama si u svojim mislima, okružena samo najbližim ljudima koji znaju kroz šta si prošla i ne usuđuju se da pokrenu tu temu. Odjednom, u tebi se pojavila potreba da o tome razgovaraš. Potpuno smireno, onako, u tvom maniru započela si priču o ljubavi koju si imala. Sve je izgledalo kao iz bajke, vaš odnos, njegovo i tvoje ponašanje, sklad, dogovori, smeh i ljubav. Pregršt zagrljaja i ljubljenje do zore. Ipak, u jednom trenutku ste se udaljili, njega je sve počelo da guši, a zagrljaja je bilo sve manje. Nisi želela da poveruješ da se nešto dešava i sebe si tešila da je to samo neka prolazna faza.

Sve dok jednog dana, tokom običnog ručka i razgovora o obavezama koje imate tokom nedelje on nije izgovorio drugo ime. Pauza u kojoj sekunde traju večno, knedla u grlu i direktan pogled. I najgore od svega je što bi preko svega prešla samo da nije ostao nedorečen. O kome on to? Nije bilo prostora ni za pitanja ni za suze, od težine imena koju je izgovorio. Posmatrali ste se i ćutali. Poželeo je nešto da kaže ali bezuspešno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☼ (@sarahsunita)

Pročitajte i ovo: Neograničen probni period pre veze koji niko nije tražio

Samo jedna reč upropastila je ne samo običan ručak ili običnu vezu, već i deo života.

Približno tako se osećaju ni koji su prošli kroz prevaru, ali kao i uvek, vremenom, sve to prođe. Pa se jednog jutra probudite puni elana, i uz prvu jutarnju kafu plešete po stanu, a onda se spremate za posao nakon čega vas čeka ekipa vaših drugarica i večera uz vino. Svesni ste da je sve u životu prolazno, pa i on sam i da nema mesta za patnju, pogrešne idealne i muškarce. Na kraju shvatate da nije problem u večeri na koju ste zakasnili, filmu koji ste prespavali ili uvredi koju ste uputili, problem je mnogo dublji i na o niste mogli da utičete. Poslednja stvar koju treba da uradite nakon što ste prevareni je da krivite sebe!

Prošlo je nekoliko meseci i prijatelji konačno žele da saznaju šta se tačno desilo, sada vam je već priča o pogrešnom imenu kojim vas je  oslovio smešna i tada zapravo počinje priča o emocionalnoj prevari, koj je podjednako teška kao i fizička.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FELICIA WEDIN (@wefelicia)

Pročitajte i ovo: Odbacite oprez i počnite da živite zajedno – odmah

Šta je tačno emocionalna prevara?

Studije su pokazale da su emocionalne prevare češće nego fizičke, to je trenutak u kom vaš partner razmišlja o drugoj osobi. Zamišlja kako sa njom provodi vreme i verovatno sve ono što doživljava sa vama tokom dana želi da doživi sa nekom drugom osobom. Na vas to ne utiče direktno sve do trenutka u kom on to ne prizna ili vas ne oslovi pogrešnim imenom. Veze u kojima postoji emocionalno varanje traju i prekidaju se tek tako, jer jednostavno ne možete da znate šta se tačno nalazi u mislima vašeg partnera. Na neki čudana način, može se reći da je ovaj tip prevare gori od onog fizičkog, jer traje duže i intenzivnije je. Na samom kraju, sebe pitate da li je on ikada film gledao sa vama ili je čak i tada zamišljao drugu osobu. Onda osvestite sve dodire, nežnosti, razgovore, sva putovanja, provode, izlaske sa društvom. Da li su i oni znali šta njemu prolazi kroz glavu? Bezbroj je pitanja, a odgovori su ostali u onoj noći, kad je sasvim slučajno izgovorio ime te osobe.

Ovaj vid prevare poznati je i kao “neverstvo srca”, počinje bezazleno ali uglavnom se nastavi kroz jake emocije. Zbog toga je uvek najbolje da se nakon saznanja da ste emotivno varani rastanete.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Dragana Stojanović

Comments