Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Engleski buldog je vrsta koja je, kako joj i ime kaže, nastala na području Velike Britanije još pre nekoliko vekova. Najpre su buldoge koristili kao mamce u borbi sa bikovima, zbog čega je njihovo gajenje u toku određenog vremenskog perioda bilo zabranjeno.

Slika 140 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Iako deluje agresivno, veoma je pitom

Naravno, danas je situacija potpuno drugačija. Nekada su ovi psi bili visoki i vitki (poput današnjih boksera, na primer), dok su danas zdepasti i često tromi. Osnovna fizička karakteristika buldoga jeste njegova izuzetno široka glava, koja je šira od ostatka tela, čak i karlice. Zbog ovakve anatomije, ženke engleskog buldoga često se porađaju carskim rezom, pa se nemojte čuditi ukoliko su štenci malo skuplji.

Slika 239 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Štenci koje vredi imati

Takođe, odlikuje ih izbačena donja vilica i naborano telo, zbog čega istovremeno izgledaju kao veoma ljuti psi i plišane igračke! No, ne treba ih se bojati. Ukoliko engleski buldog nije odgajan sa namerom da bude agresivan, on će biti izuzetno druželjubiv prema ljudima u svojoj okolini. Kaže se da je svestan svoje zavisnosti od “ljudskog čopora” te da se zahtevima vlasnika rado povinuje, ukoliko se disciplina uspostavi na vreme.

Slika 332 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Izuzetno poslušni i svesni svoje uloge u kući

Iako umeju biti i svojeglavi (na primer, ljubomorno čuvaju svoje mesto u kući ili omiljenu igračku), retko će biti neposlušni. Na primer, neki vlasnici tvrde da ih njihovi engleski buldozi prilikom ulaska u kuću uvek puštaju da uđu prvi. Nikada neće odlutati izvan kuće bez prisustva čoveka, tako da je sasvim jasno koliko su privrženi domu i porodici sa kojom žive.

Takođe, veliki su ljubitelji dece. Najpoznatiji primer koji dokazuje ovu tezu je sada već čuveni klip engleskog buldoga koji spava sa bebom. Naime, beba se ušunjala u korpu za psa i zaspala, a pas, iako želi da zaspi, daje sve od sebe da ostane budan kako bi je zaštitio!

Engleski buldozi veoma brzo rastu. Životni vek im je između osam i deset godina. Kada su mladi, često umeju biti izuzetno živahni i aktivni, no kada postanu stariji, nemojte se čuditi ako ih naprasno spopadne lenjost. Ovakva pojava je donekle i dobra, jer ovoj rasi psa ne treba mnogo šetnje – čak i nije preporučljivo iscrpljivati ih predugim aktivnostima. Najčešće vam oni sami to neće dozvoliti – jednostavno će leći i odbiti da šetaju.

Slika 431 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Obožavaju da spavaju

Kada je u pitanju njihova vernost, jedni su od najvernijih pasa. Izuzetno se vezuju za ljude i decu, a ukoliko ih od malena na to naviknete – i na druge životinje. Iako tako možda ne deluju, odlični su psi čuvari. Njihova ljubav prema vlasnicima je velika i burno će reagovati i na najmanji znak opasnosti po porodicu. Može se desiti da, upravo zbog toga, budu skeptični prema strancima.

Kao i svaki pas, i engleski buldog ima zdravstvene slabe tačke. Poput mopsa ili šar-peja, neophodno je čistiti mu nabore redovno, kako se ne bi inficirali. Osetljivi su u predelu očiju i stomaka (pazite na ishranu!). Nisu dobri plivači, pa tako čak i kada žele da se kupaju (što nije čest slučaj), morate paziti na njih, jer ih njihova naborana koža i težina vuku nadole.

Slika 525 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Pre nego što ih pustite u vodu, uverite se da žele i umeju da plivaju; neki od njih su sjajni plivači, ukoliko ih naučite

Engleski buldog je pas sa karakterom. Kao i svakom drugom psu, treba mu pažnja, ljubav i igra, ali i disciplina i red. Ukoliko je njegov vlasnik odgovoran prema njemu, zauzvrat će dobiti poslušnog, zabavnog, smešnog psa, sa kojim su ljubav, vernost i zabava zagarantovani.

Ovaj pas će vas zasmejavati, obožavati i biti vam suludo veran. Nije isključeno da će vam horde prolaznika prilaziti sa željom da ga pomaze, jer je toliko specifičan i lep da mu je nemoguće odoleti.

Činjenice i zanimljivosti:

– Moguće ga je naći potpuno belog ili sa tufnama

– Uvek ima tamne oči

– Treba ga hraniti isključivo hranom za pse

– Obožava decu

– Ne voli vrućinu, pa je izvesno da će leti sedeti u hladu, a zimi se valjati po snegu

– Stidljiv je prema strancima

– Dlaka mu je laka za održavanje, jer se ne linja često

– Ponekad hrče!


Alitria Silva – mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormaru želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormara Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Editors choice