Engleski buldog je vrsta koja je, kako joj i ime kaže, nastala na području Velike Britanije još pre nekoliko vekova. Najpre su buldoge koristili kao mamce u borbi sa bikovima, zbog čega je njihovo gajenje u toku određenog vremenskog perioda bilo zabranjeno.

Slika 140 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Iako deluje agresivno, veoma je pitom

Naravno, danas je situacija potpuno drugačija. Nekada su ovi psi bili visoki i vitki (poput današnjih boksera, na primer), dok su danas zdepasti i često tromi. Osnovna fizička karakteristika buldoga jeste njegova izuzetno široka glava, koja je šira od ostatka tela, čak i karlice. Zbog ovakve anatomije, ženke engleskog buldoga često se porađaju carskim rezom, pa se nemojte čuditi ukoliko su štenci malo skuplji.

Slika 239 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Štenci koje vredi imati

Takođe, odlikuje ih izbačena donja vilica i naborano telo, zbog čega istovremeno izgledaju kao veoma ljuti psi i plišane igračke! No, ne treba ih se bojati. Ukoliko engleski buldog nije odgajan sa namerom da bude agresivan, on će biti izuzetno druželjubiv prema ljudima u svojoj okolini. Kaže se da je svestan svoje zavisnosti od “ljudskog čopora” te da se zahtevima vlasnika rado povinuje, ukoliko se disciplina uspostavi na vreme.

Slika 332 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Izuzetno poslušni i svesni svoje uloge u kući

Iako umeju biti i svojeglavi (na primer, ljubomorno čuvaju svoje mesto u kući ili omiljenu igračku), retko će biti neposlušni. Na primer, neki vlasnici tvrde da ih njihovi engleski buldozi prilikom ulaska u kuću uvek puštaju da uđu prvi. Nikada neće odlutati izvan kuće bez prisustva čoveka, tako da je sasvim jasno koliko su privrženi domu i porodici sa kojom žive.

Takođe, veliki su ljubitelji dece. Najpoznatiji primer koji dokazuje ovu tezu je sada već čuveni klip engleskog buldoga koji spava sa bebom. Naime, beba se ušunjala u korpu za psa i zaspala, a pas, iako želi da zaspi, daje sve od sebe da ostane budan kako bi je zaštitio!

Engleski buldozi veoma brzo rastu. Životni vek im je između osam i deset godina. Kada su mladi, često umeju biti izuzetno živahni i aktivni, no kada postanu stariji, nemojte se čuditi ako ih naprasno spopadne lenjost. Ovakva pojava je donekle i dobra, jer ovoj rasi psa ne treba mnogo šetnje – čak i nije preporučljivo iscrpljivati ih predugim aktivnostima. Najčešće vam oni sami to neće dozvoliti – jednostavno će leći i odbiti da šetaju.

Slika 431 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Obožavaju da spavaju

Kada je u pitanju njihova vernost, jedni su od najvernijih pasa. Izuzetno se vezuju za ljude i decu, a ukoliko ih od malena na to naviknete – i na druge životinje. Iako tako možda ne deluju, odlični su psi čuvari. Njihova ljubav prema vlasnicima je velika i burno će reagovati i na najmanji znak opasnosti po porodicu. Može se desiti da, upravo zbog toga, budu skeptični prema strancima.

Kao i svaki pas, i engleski buldog ima zdravstvene slabe tačke. Poput mopsa ili šar-peja, neophodno je čistiti mu nabore redovno, kako se ne bi inficirali. Osetljivi su u predelu očiju i stomaka (pazite na ishranu!). Nisu dobri plivači, pa tako čak i kada žele da se kupaju (što nije čest slučaj), morate paziti na njih, jer ih njihova naborana koža i težina vuku nadole.

Slika 525 Engleski buldog: Zgužvan, debeo i veran

Pre nego što ih pustite u vodu, uverite se da žele i umeju da plivaju; neki od njih su sjajni plivači, ukoliko ih naučite

Engleski buldog je pas sa karakterom. Kao i svakom drugom psu, treba mu pažnja, ljubav i igra, ali i disciplina i red. Ukoliko je njegov vlasnik odgovoran prema njemu, zauzvrat će dobiti poslušnog, zabavnog, smešnog psa, sa kojim su ljubav, vernost i zabava zagarantovani.

Ovaj pas će vas zasmejavati, obožavati i biti vam suludo veran. Nije isključeno da će vam horde prolaznika prilaziti sa željom da ga pomaze, jer je toliko specifičan i lep da mu je nemoguće odoleti.

Činjenice i zanimljivosti:

– Moguće ga je naći potpuno belog ili sa tufnama

– Uvek ima tamne oči

– Treba ga hraniti isključivo hranom za pse

– Obožava decu

– Ne voli vrućinu, pa je izvesno da će leti sedeti u hladu, a zimi se valjati po snegu

– Stidljiv je prema strancima

– Dlaka mu je laka za održavanje, jer se ne linja često

– Ponekad hrče!


Alitria Silva – mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormaru želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormara Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments