Nemoguće je ne potegnuti neku temu koja će uključivati muško-ženske odnose i one vječne slatke male razlike među nama. Ovaj put nisam htjela sama pametovati po istima pa sam se odlučila za mini istraživanje. Na temu “navedi jednu stvar koja vam nije jasna kad su žene u pitanju” dobila sam puno pitanja, ali i glavobolju potrudivši se naći adekvatne odgovore na njih. Za vas sam izdvojila najzanimljivija.

“Zašto idete u paru na toalet?” Matko, 22

Kako vam to već dosad nije jasno? Mi nismo nesposobne same obaviti fiziološke potrebe, štoviše. Odlazak u toalet sa prijateljicom samo je šifra za “moram ti nešto hitno reći ili pokazati”. Najčešće se radi o nekom tajnom planu u kojemu će nam prijateljica pomoći da ga provedemo u djelo, tipa: “Jesi vidjela onog crnog iza našeg stola? Daj mi reci kako izgledam, jel l’ mi šminka na mjestu?” Ili nam treba tampon, rumenilo ili neki drugi kozmetički dodatak kojeg muškarci ne nose sa sobom, a mi smo se baš tu večer odlučile ponijeti svoju najmanju torbicu u koju jedva da su nam stale i žvakaće gume. Koliko puta poželimo samo da ona kutija prve pomoći za šankom sadrži korektor! Postoje i situacije kada vodimo prijateljicu sa sobom čisto zato što se bojimo novih toaleta u nepoznatim klubovima, a nijedna od nas ne želi se zaglaviti u njemu. Uvijek je velika i mogućnost da nam zapne toalet papir o štiklu. Srećom, prijateljica odmah primijeti da je malo neobično što vučeš dugačku bijelu rolu iza sebe.

“Zašto na kavama stalno pričate o dečkima?” Mladen, 21

Djelomično točno. Potpuna istina je da mi pričamo o svemu. Možemo blebetati satima, dajte nam samo temu. Da vas ne bi razočarala, o vama zaista pričamo najviše i najčešće. Tu se dobro vidi ona razlika po kojoj ste vi jako jednostavni, a mi poprilično komplicirane. Obožavamo analizu. Dakle, nakon što pretresemo globalno zatopljenje, lošu ekonomiju u državi, neredovite menstrualne cikluse, najnoviji nastavak Gossip Girl, turbo rasprodaju u Zari, susjedinog novog dečka, na red dolaze naša emotivna povraćanja. Najzanimljivije su kave na kojima se nađe jedna zauzeta, jedna slobodna i jedna u polu-vezi. Eh, da samo možete čuti kakve su to drame. Prvo pokušavamo zauzetoj naći rješenje kako da smanji svoju ljubomoru  i nađe osvježenje u vezi. Onda slobodnoj pokušavamo namjestiti onog slatkog tipa s kojim vama nije uspjelo, ali za nju je baš idealan, da bi za dramatičan kraj ostavili ovu u polu vezi. Tu smo jako oštre, ratoborne i podijeljene. Rasipamo se “dobrim primjerima” zvanim “iz polu-veze u vezu” ili ako smo ocijenile da on nije vrijedan, kao Usain Bolt pri niskom startu izvlačimo “loše primjere” zvane: “bježi od njega odmah, ne zaslužuje te.”

Zaključno, pričamo o vama jer zbog vas bar na kratko svaka od nas postaje najbolji psiholog, psihoterapeut, analitičar ljudske kemije i fizike, nova Jane Austin, Jackie Collins, Daniele Steel… Nemojte nam to oduzeti.

“Zašto se na koncertima u čoporu derete jedna drugoj na uho?” Andrija, 23

15.travnja ljeta Gospodnjeg 2011. ispred zagrebačke Cibone svaki slučajni prolaznik mogao je uočiti veliku koncentraciju žena od 15 do 55 godina. Sve su došle da bi slušale još jednu ženu i to ženu, majku, kraljicu, Jelenu Rozgu. Recimo i moja prijateljica za tu je priliku ostavila dečka kod kuće. Prijatelj kojemu ovo nimalo nije jasno, bio je nazočan grupici od 13 (?!) žena kako idu na koncert. Da, bila je puna dvorana žena. Da, točno je da smo se derale jedna drugoj na uho od “Da li znaaaš da te ne voliiiiiiiiiim” preko “Dani su bez broja, imena i booooja, otkad nisam tvooooooooooja jaaa”, a o euforiji na našim licima kad smo čule “Ja sam ti bila privjesaaak”, bolje da ne svjedočim. I vi se derete na stadionima! Ovo je naš oblik socijalnog kolektivizma kad sve mislimo na bivšeg, pa još jednog bivšeg, pa sadašnjeg. I gle magije – iste pjesme, a toliko različitih muškaraca u glavi! U trenu kad se zaderemo prijateljici na uho “Još po sebi tvoje prste osjećam” i čujemo kako istim stihom i ona probija naš zvučni zid, to nam je kao da smo dobile najveći znak razumijevanja, podrške i odobravanja u stilu “znam draga kako ti je”. Sve smo rekle jedna drugoj, a onda i vama. Pardon, otpjevale.

“Zašto se konstantno izgladnjujete? Radi svojih konkurentica ili da se svidite nama? To uopće ne izgleda dobro, niti muškarci to vole.” Ivan, 26

Da poznate autora ovog pitanja, bilo bi vam puno jasnije zašto mi je na ovo dati odgovor koji bi istoga zadovoljio duplo teže nego na bilo što drugo. Pritom je i sama tema delikatna. Za početak, stvar je u dvije stvari – medijskoj slici žene i njenom unutarnjem stavu o samoj sebi.

Bombardirane smo savršenim manekenskim tijelima sa fotošopiranih naslovnica kojekakvih časopisa. Tješimo se da nisu ni one savršene pa noćima tražimo slike na kojima im se vidi celulit ili mlohava zadnjica. Dok to radimo, obavezno pojedemo kilu sladoleda kao utjehu. Bože moj, u pms-u smo. Onda čitamo svakakve gluposti, recimo jedna se prijateljica povela izjavom Ivanke Trump kako žena nikad nije dovoljno mršava, bogata i … (ubijte me ako znam što je treće) pa je sa svojih pedesetak kila uvjerena da ima viška i pazi na svaki svoj obrok. Prvo, tko je pobogu Ivanka Trump osim žene nekog bogataša i zašto bi ona ikome trebala služiti za primjer? Osim što smo najlakši mogući mamac kad su pogrešne slike u medijima u pitanju, ženski kompleksi su gadna stvar, a postići da se osjećaš ugodno i dobro u svom tijelu je svojevrsno umijeće življenja. Osobno, nikad nisam bila na dijeti, nisam cvilila kad sam imala 10 kg više nego sad, ali malo cvilim sada kad mi se smanjio predio prsnog koša. Uvijek su me iritirala “jesam predebela u ovoj suknji” pitanja i na njih najčešće odgovaram sa “valjda ti trebaš znati u čemu se dobro osjećaš”. Za stepenicu više, još su iritantnije djevojke koje doslovno svjetski izgledaju, ali su uvjerene da su debele i nepoželjne pa su odlučile nekom drugom nabijati komplekse kako bi sebi podigle ego. Takvima volim reći: Debeli bi se uvrijedili da te vide. Umjesto izgladnjivanja, koje odabiremo jer smo lijene i vjerujemo u instant “izgubit ću pet kila ako ne jedem dva dana” – dijete, znamo, trebale bi vježbati, jer je zdravo i poželjno. Međutim, nekima od nas sav fizički napor ne bi pomogao da izvježba vlastitu psihu i zaliječi korijene koje su usadili kompleksi.  Taj dio prepuštamo vama, dragi dečki. Zbog vas se ponajviše trudimo izgledati poželjno, a vi ste tu da bi nam pokazali da to i jesmo i da nas volite takve kakve jesmo. U svoj našoj ženstvenosti.

“Zašto se šminkate čak i kad idete po kruh?” Damir, 26

U masi različitih žena, dva su tipa najčešća – one koje su uvijek šminkaju i one koje se gotovo nikad ne šminkaju. Prve vjeruju da nam je šminka božji dar i od malena se igraju njome pravilno balansirajući između “sakrij što nije dobro i istakni što valja”. Druge su one, kako same sebe vole nazvati – prirodne i jednostavne i njima to zaista nije potrebno. Pripadam tipu žena kojima je prvi odraz u ogledalu ujutro pomalo strašljiv, bijela sam kao kreč s pokojom crvenom mrljom od spavanja. Šminkanje prije izlaska iz kuće obavim rutinski i traje svega pet minuta, dok se pred večernji izlazak volim poigrati bojama (Ne, ne skidam šminku lopatom prije spavanja). Postoje situacije kad sam nenašminkana, da, čak i kad idem po kruh. Međutim, jednom mi je jedna prijateljica rekla: “Nisam ga mogla pustiti unutra jer nemam maskaru, nikad me nije vidio bez maskare.” Bila sam malo šokirana, a ona mi je pokušala naširoko objasniti kako ne vidi zašto bi pred dečkom bila nesređena. Odgovor na ovo pitanje dobrim se dijelom krije i u gornjem odgovoru.  Dakle ponovite priču o samopouzdanju, kompleksima i medijima. Ako to ne zadovoljava vaša očekivanja, onda mi ne preostaje ništa drugo nego vam odgovoriti u stilu moje bake koja se i sa svojim 68 svako jutro šminka: “Nikad ne znaš koga i gdje možeš sresti”.

“Nažalost je zid između muškog i ženskog wc-a pretanak pa sam jednom čuo dvije cure od kojih je jedna priznala drugoj da je neobrijana… tamo dolje. Najgore od svega je što ih obje znam i poslije sam sjedio s njima za istim stolom.” Juraj, 22

Istina je da nismo stalno glatke i nedepilirane kao staklena ploča. Jednostavno, nekad nam se zaista ne da. Volimo to opravdati s time da nemamo nikog tko će nas vidjeti gole pa nema ni potrebe. Zapustimo se jer smijemo i jer nam je ponekad za uklanjanje svih nepoželjnih dlačica na tijelu toliko mukotrpan posao da nam treba godišnji odmor kako bih uklonile i onu posljednju koja viri. Bude tu krvi, znoja i suza, vjerovali ili ne. Ako se ljutite na nas, slobodno probajte sami ovaj mali eksperiment i oprostit ćete nam šumske dane. No, nema ni razloga za brigu, čim ste nam obećali akciju – evo nas spremnih kao od majke rođene!

“Zašto ovako izgleda sljedeći razgovor: Jesi ljuta? – Ne. – Vidim da jesi. Ljuta si k’o pas. – Rekla sam da nisam. Nije bitno. Hoćete li nam ikad reć kad ste ljute zašto ste ljute?” Luka, 22

Nećemo. Očekujemo da vi prepoznate našu ljutnju i shvatite zašto smo ljute. Ovo vam je situacija kad inače glavne analizatorice sistema odbijaju svađu jer duboko u sebi znamo da nismo u pravu i da smo planule zbog sitnice pa možda nema svrhe da sada ulazimo u detalje, zar ne? Pustite nas desetak minuta da se ohladimo pa nas potkupite nečim slatkim. Stvar riješena. Ali samo do sljedeće svađe kada ćemo vam sigurno ovo pripomenuti ako nam ponestane materijala.

“Zašto vam se mazi poslije seksa? Zašto tad kad sam jako sretan i želim biti sam?” Mauro, 22

Ženama se mazi prije, za vrijeme i poslije seksa. Ako ste se već potrudili oko slavne predigre, pa onda da dobijete,  završite posao kako treba i pomazite nas za kraj pa da i mi budemo kompletno sretno sada kad je gotovo. To nam je kao kad psa pogladite po glavi jer je uhvatio kost. Nagrada, šećer na kraju, desert. Sjedi, 5. Dozvoljeno vam je da zažmirite, stisnete zube i maštate o čemu god vas volja, samo, napravite to. Ionako već svačemu udovoljavate.

“Čemu opsesija i fasciniranost štiklama?” Boris, 25

  1. Izgledamo moćno.
  2. Noge nam izgledaju duže i ljepše bez obzira koliko nas bole.
  3. Zaista ima lijepih.
  4. Noge opet.

“Nije mi jasno zašto čitate Cosmo i ostale ženske časopise koji vam pune glavu glupostima tipa kako smršaviti u 10 dana, 10 znakova da vas voli, kako biti savršena u krevetu itd.?” Filip, 26 (?) (dečko je tajnovit)

Filip bolje da nikad ne uđe u moj stan i ne vidi police koje pucaju pod Cosmom, Vogue-om i sličnima. Zasigurno bih rekao da je to hrpa smeća. Nekome kao ja tko cijeli svoj život, otkad je obukla maminu haljinicu i uzela olovku u ruke, sanja da piše za jedan modni ili ženski časopis, ovo je smrtna uvreda. Nadam se da vam je svima jasno da nijedna žena prije nego se opusti u oralni seks ne otvori Cosmopolitan i kao zadnji štreber uči napamet “5 najlakših načina kako do velikog O”. Još više se nadam da vam je jasno da nam je još smješnije kada nas u istome savjetuju  da je idealan način da začinimo svoj seksualni život taj da u odori francuske sobarice prelivene čokoladom s jagodom u ustima napravimo „to“ na veš mašini za vrijeme centrifuge. Ženski časopisi su prije svega zabavni, i odlično nam služe prije spavanja ako smo same u krevetu, uz jutarnju kavu ili pak kao predah na poslu. Volimo i modne. Ne, ne čitamo “Vogue” u kadi uz čašu vina (ona koja je to ponosno izrekla, očito nije nikada imala “Vogue” u ruci jer bi znala koliko je težak). Zanima nas što je u trendu i tko je što nosio na važnom eventu. I vas zabavljaju igrice na Playstationu, zar ne? Ostavite nama naše igračke.

Jedan od mojih ispitanika nije imao niti jedno pitanje. Rekao mi je da mu je manje-više sve jasno te da se mi žene trudimo biti nejasne iako to zapravo nismo. Uz to sve, istaknuo je da nema ništa protiv svih tih malih ludorija dokle god nas čine sretnima i dokle god to volimo raditi jer vjeruje da nema razloga da ti to smeta kod osobe koja ti je draga. Divno, zar ne? Samim time mi je olakšao zaključak cijele ove priče.

Srećom, on je single. Podaci poznati autorici.


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Comments