Kada početi sa seksualnim dnevnikom?

Kad god želite, štaviše – možete to učiniti odmah! Razume se, nećete svoje iskustvo zapisivati neposredno nakon seksualnog iskustva, kada je prioritet deljenje intimnosti i uživanje u trenucima bliskosti. Svom dnevniku se možete posvetiti u slobodnom vremenu ili na kraju dana, ali nemojte odlagati pisanje danima, jer će se izgubiti poenta čuvanja sećanja koja su već izbledela. Verujte nam, jednom kad uđete u rutinu zapisivanja i otkrijete koliko toga imate da kažete i zapitate sebe, poželećete da se na svakih nekoliko minuta uhvatite za beležnicu.

Šta treba imati na umu dok vodite dnevnik seksualnog života?

Dnevnik nije kritika vašeg seksualnog života i performansi. Nemojte ga pisati ukoliko ćete samo kritikovati sebe i misliti o tome kako bi trebalo nešto kod sebe da “popravite”. Seks je subjektivno iskustvo i svako od nas uživa u različitim stvarima kada je on u pitanju, te je najbolje da se dok pišete fokusirate na to kako ste se tokom seksa osećali. Šta vas je uzbudilo, koje su misli i koja osećanja tada bili prisutni i zašto mislite da je to tako. Imajte na umu da misanjem produbljujete svoju viziju sebe i gradite bolje razumevanje onoga što vas “loži” u seksualnom smislu. Pišete da biste naučili kako da još više volite sebe, kroz seks.

Da li bi trebalo da se vraćate čitanju svog seksualnog dnevnika?

Ovo je isključivo vaša preferencija, možete i ne morate. Ukoliko ste promenili partnera pa samim tim promenili i seksualni život, možda se možete vratiti i razmisliti o tome šta se u ova dva odnosa poklapa a šta razlikuje, i time bolje razumete svoje želje i potrebe. Naravno, ovo ne znači upoređivanje! Seks je sa svakom osobom različit i u tome je njegova lepota, a vraćanje na svoja pređašnja iskustva trebalo bi da bude isključivo u službi razumevanja svojih obrazaca. A sada, uživajte i stičite nova iskustva koja ćete uneti u svoj dnevnik!

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Jovana Pantić

Comments