Nakon uspešne kritike filma Last Night in Soho, koji je početkom septembra premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i dodele Emmy nagrada u Los Anđelesu gde je nosila dijamantski Tiffany nakit od 800.000 dolara, Anya Taylor-Joy se ne zaustavlja, već glumi u još tri predstojeća filma najrazličitijih žanrova. Otkako smo je prvi put videli u hororu The Witch (2015), Anya je doživela radikalnu transformaciju. Na početku karijere glumila je u ostvarenjima strave i užasa (Split, Marrowbone) zbog čega je rano dobila titulu “kraljica vriska”, da bi se potom okrenula ka drami i ozbiljnijim poduhvatima – kao što je svetski popularna Netflixova mini-serija The Queen‘s Gambit (2020), gde je tumačila natprirodno inteligentnu i uspešnu šahistkinju Beth Harmon. Ovo su pojedine zanimljivosti iz njenog života koje čine da Anya Taylor-Joy danas osvaja svet…

Rođena u Majamiju, odrasla u Argentini

Imala je vrlo nesvakidašnje detinjstvo. Kao najmlađe od šestoro dece, rođena je u Majamiju, da bi se njena porodica nedugo potom preselila u Argentinu. Kad je napunila šest godina, porodica se locirala u Londonu. Anya nije volela engleski, čak je odbijala da ga priča pune dve godine. Njen ujak ju je namamio da uči engleski kroz Harry Potter knjige.

Glumom je želela da se bavi od detinjstva

Danas se ne seća kad je prvi put pomislila da želi da bude glumica, ali je od početka znala da svoj život želi da posveti tome. Roditelji su bili puni podrške. Bili su umorni od odgajanja petoro dece, pa su momentalno podržali njen predlog, umorni od bilo kakvog predočavanja negativnih strana.

Saoirse Ronan joj je bila inspiracija

Saoirse Ronan je uspešna mlada glumica koja je bila četiri puta bila nominovana za Oskara. Ronan je bila uzor za mlađu Anyu koja ju je poštovala zato što igra u “tvrđim” filmovima u kojim je i ona želela da se oproba. Kako bi se u potpunosti posvetila glumi, Anya je srednju školu napustila sa 16 godina. Ubrzo je upoznala Ronan, kojoj je rekla koliko ju je inspirisala.

Comments