Omiljena igračka svake devojčice a i mnogih dečaka širom sveta, Barbi lutka, ove godine je napunila 57 godina. Najpopularnija lutka na svetu je za malo više od pola veka prisustva na tržištu postala sastavni deo odrastanja generacija mladih ljudi i defitinitvno jedna od ikona pop kulture. Velike promene u svetu i društvu menjale su i Barbiku, te je tokom svih ovih godina Barbi promenila nebrojano mnogo zanimanja – od pevačice, preko doktorke do austronauta i još više odevnih kombinacija.

Modna lutka, koja će dobiti ime Barbika, nastala je od strane američke biznismenke Rut Handler koja je uz pomoć Džek Rajana dizajnirala prvi model Barbi lutke. Lutka je nastala po uzoru na nemačku lutku Bild Lili koju je Rut videla tokom svog putovanja po Evropi i pomislila da je to model igračke za devojčice koji nedostaje američkom tržištu. Po povratku u Ameriku proizvela je američku verziju Bild Lilli lutke i nazvala je Barbi, po svojoj ćerki Barbari. Lutka je prvi put predstavljena javnosti na Američkom Internacionalnom sajmu igračaka u Njujorku, 9. marta 1959. i taj datum se zvanično obeležava kao rođendan Barbike.

Prva Barbika je bila obučena u danas čuveni crno beli kupaći kostim iz jednog dela, sa podnignutim repom, istaknutim očima i crvenim karminom. Pored kupaćeg kostima u prodaji su se nalazili i brojni drugi komadi odeće u stilu pedesetih godina kreirani od strnane Šarlone Džonson, modne dizajnerke fabrike Matel. Lutka je predstavljena kao tinejdžerski fashion model urađen po uzoru na klasični holivudski glamur i ikone poput Merlin Monro, Odri Hepbern i Elizabet Tejlor. Koštala je tri dolara, dok su njeni odevni komadi koštali od jednog dolara do pet. U prvoj godini je prodato preko 300 hiljada komada.

1. prva barbi lutka proizvedena 1959 Evolucija Barbi lutke

Barbika je jedna od prvih igračaka čija je strategija marketinga podrazumevala televizijsku reklamu, koja je kasnije postala praksa i za ostale igračke. Postoji podatak da je tokom prvih godina prodaje u svakoj sekundi prodato po tri Barbike na globalnom nivou.

Comments