ex boyfriend1 Ex & the City

Eks – najčešće bivši momak, koga psujemo u sebi i obično kažemo “Bila sam mu najbolja, a on gad!“. Neki od njih su bili divni, ali to su dečije ljubavi kada ste se držali za ruke u parku. Ili vam je ubrao ljubičice. Ova druga sorta se ređe viđa, dok sve žene ipak pamte gadove. Nažalost.

– “Srešćeš jednog smeđeg muškarca, iza njega je crno srce, to znači da je lud za tobom. Ti si nekako gorda i ne zanima te više. Okrenuta si ka crnom muškarcu, jer njega voliš…“, reče moja drugarica proročki, dok bulji u crni talog kafe.

– “A, je l’ vidiš da li je smeđi muškarac ćelav i ima bradu, veliki stomak pogotovo?“. Zadirkujem je ja, kikoćući se, jer sam “neverni Toma“ po tom pitanju.

– “Samo ti mene zezaj, srešćeš ga i on će da odlepi za tobom“. Odlepio je on odavno, koliko se meni čini. Susret ili ne, meni to znači koliko i plasman u “Evro ligu”. Po principu “nova ljubav isteruje staru“, ja sam moju isterala odavno i dobro zalupila vrata, pokazujući srednji prst. Ali, ono što svaka žena na ovom svetu hoće jeste da taj bivši oguli svoja kolena moleći za oprost, dok smo mi u full-u sređene i hladne kao led.

Haljinica boje lila – tu je, štikle sa potpeticom od 12 cm – tu su, torba – tu je, parfem na delikatnim mestima – urađeno, šminka na mestu – jeste. Šarm, ludilo, zavodljivost, slatkoća – sve je tu. Da li mi još nešto fali? Osim malo više mozga i malo manje nervoze oko gluposti – ne. Mogu da umarširam u provod.

Odlučno ulazim u auto i odlazimo u “tropski bar“. Lako pronalazimo sto i uglas vičemo “kokteli!“. Osim ludo dobrog provoda, mene je ipak kopkalo ono “proročanstvo“ iz kafe. Da li je neko rekao da se snovi i želje ne ostvaruju? E, pa taj neko nema pojma. Ono što poželim nekako uvek ide prema onoj rečenici “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“. Da bih isprobala da li deluje, zamislila sam idealnu osobu za sebe, posle svih promašaja. Zamislila sam sve moguće detalje od boje kose, preko sportskog duha do “želim da me voli najviše na svetu“. I konačno, dobila sam princa, konji su iza mene. Susret sa “konjem“ zamišljala sam kao onu scenu iz filmova. Muškarcu zastane dah zbog žene koju vidi ispred sebe, dok se ona kreće u slow motion-u. Naravno, u mojoj mašti, ja sam imala pet kilograma manje, preplanula i zavodljiva kao Šeherezada. A on? On nije bio ništa naročito, ćelav i debeo. Ali sa razrogačenim očima, u čudu. Zamišljanje bi se obično završilo mojom rečenicom: “Za moj izgled pobrinula se ljubav pravog muškarca“.

“Ženo, nisi ni pipnula koktel!“, viknula je drugarica pored mene i ja ukapirah da izigravam Alisu u zemlji čuda, umesto Šakiru u ludom provodu. Pod uticajem pića, brzo sam morala da otrčim do toaleta. Na putu za ka “olakšanju”, shvatila sam da se neke želje ispunjavaju i brže nego što ih zamisliš. Tamo je stajao bivši u kariranoj crvenoj košulji sa dugim rukavima, na plus četrdeset stepeni. Da, bio je upravo kao iz moje želje, proćelav, sa stomakom i bradom a la Robinzon Kruso. Mora da žali za izgubljenom kosom. Video me je i ukočio se u mestu. Srećna zbog ostvarenja plana, odlučila sam da napravim par izmena. Ako i nemam pet kila manje, obline mogu i da posluže. Ispravila sam se kao bandera i počela da se molim da mi jedna od štikli ne zakaže, pa da se prostrem njemu na noge. Catwalk do njega bio je za pohvalu, Naomi bi mi pozavidela. Pozdravili smo se po PS-u i krenula su uobičajena pitanja.

Dragi moji, sve što čujete od bivših, shvatite suprotno ili makar u drugačijem kontekstu. “Baš lepo izgledaš“ – u prevodu: “Bolja si riba sad, nego kad si sa mnom bila“. Nažalost, ja njemu kompliment nisam mogla da uzvratim. Po nekom nepisanom pravilu, bivši momci (čast izuzecima) posle raskida postanu upravo ćelavi, bradati i debeli. Debeli, ali srećni. Verovatno sami sa sobom. Ovaj nije spadao u izuzetke, nego je još i potvrđivao pravilo. Prosto sam se pitala da li sam bila pod nekim “mađijama“ kad mi se sviđao neko kao on. Zbog ličnog zadovoljstva, dodala sam da se u skorije vreme i udajem, na šta se on načisto zbunio. E, moj bivši ti, da je sreće tvoje bilo, ovakva ženska bi bila tvoja “od sad, pa zauvek“. Neka te teši sad tvoj stomak i krema za mazanje ćelave glave. Otišla sam odatle, ostavljajući ga da stoji sa pivom u ruci, zblanutog obrtom događaja.

Bože, od sad ću početi da zamišljam neke drugačije stvari – vilu u Toskani ili doživotnu crnu kreditnu karticu bez limita na njoj. Kad mi već ide ostvarivanje želja. A Ex & the City? Pa, bivši kao bivši. Deo su prošlosti i tamo im je i mesto. Nemojte nikako mešati prošlost i na silu je ubacivati u sadašnjost, jer postoji veliki razlog da ona ostane tamo gde jeste. Nekada su nam bivše ljubavi dragi prijatelji, sa kojima se prisećamo kako smo nekad pili kafu na Platou. A neke bivše ljubavi su nam bolne uspomene na sva ostavljanja da satima čekamo kada će nas pozvati. Bivši su i deo odrastanja i naših raznih faza. Oni su živi primeri koji nam pokazuju da se na greškama uči. Zavidim ljudima koji uspeju od bivših da naprave dobre prijatelje. Da li ja to ne umem to ili to jednostavno ne funkcioniše, ne znam. Iz do sada viđenog, izvukla sam naravoučenije:

“O bivšima, kao i pokojnima, sve najbolje“. A, da su bili dobri, ne bi bili bivši.

Hasta la vista, baby!


Tina Bunjevački je nepopravljivo romantična, čak i kada tome nema mesta u nekoj situaciji. Svako jutro kaže sebi “Od sutra počinješ da učiš i vežbaš” i skoči na čokoladu, kafu i pisanje bloga. Često ukucava na pretraživačima “crno-bele fotografije” i “Impresionizam Van Goga”. Obožava dan kada ode u staru novinarnicu i kupi brdo novina pre X godina, kako bi seckala najzanimljivije članke. Zacrtani cilj: 58 kilograma i sledeća Anna Wintour.

Comments