Nema tu ničeg novog. Do sada ste skontali koliko vam je Facebook koristan, čemu vam služi i ko su vam prijatelji. Prošli ste kroz razne faze kad su vas smarali manijaci i prostaci i već posle prvih par rečenica znate da li će komunikacija dovesti do blokiranja ili do susreta uživo. Onome ko je inače komunikativan, pristojan, radoznao i ima šta da ponudi, nisu potrebne posebne preporuke, ali o nekim stvarima treba posebno povesti računa.

Profil nisu samo fotografije

Ljudi kače svoje najlepše, najsimpatičnije i najotkačenije fotografije, kako bi se predstavili. Fotke sa putovanja, žurki, koncerata. Sve to govori o njihovim aktivnostima i interesovanjima, a i pokazuje kako izgledaju. Ne možete baš proceniti koliko je neko visok, odnosno nizak na slikama, a i mimika je zaleđena i nema govora tela. Pregledanjem nečijeg profila otkrićete i kakvu muziku sluša, šta čita, koje filmove voli, a pogledajte i linkove i pročitajte komentare. Boja glasa je takođe važna za utisak, a ona nedostaje. Kontakt preko Skypea popuniće praznine, ali sačekajte sa tim da se uverite da komunikacija teče spontano i prijatno.

v Facebook muvanje: Postani bre maher

Ćao, šta radiš? nije neki start

Zvuči kao da stvarno nemate pametnija posla i da vam je dosadno, pa ste rešili nekog da smarate. Pametnije je startovati sa rečenicom o tome zašto vam je ta osoba skrenula pažnju.

Mnogo ti je dobra profilna isto nije bogznašta, ali jeste izražavanje utiska i prilično je bezazleno. Možda ste u stanju i da smislite nešto sasvim originalno, a to već ima težinu.

Šta ima novo? nije pametno pitanje

Ako ne znate šta ima staro, ili čime se osoba bavi, pa joj to pitanje postavljate u kontekstu da li napreduješ u tome što radiš, bolje pitajte ono što vas stvarno zanima. Pod uslovom da vas zanima nešto što nije broj brushaltera ili centimetara. Doći ćete možda i do toga, ali bolje je da uživo steknete pravi utisak, a da Facebook flert shvatite kao predigru. Ako vam je cilj da nekoga odvedete u krevet, sredstva ne moraju da budu ni prozaična ni providna.

Gramatika uopšte nije zanemarljiva

Vodite računa da ne grešite. U opuštenom četu, kad ide priča, verovatno nećete paziti na velika slova i interpunkciju nešto posebno, ali to je dozvoljeno u elektronskoj komunikaciji. Gramatika je druga stvar. Ako ne znate padeže i ne umete da uklopite rod i broj, to će razotkriti vaše šupljine i diskreditovati vas kod nekog ko je obrazovan.

Eksplicitni predlozi nisu primereni

Osim ako nekog već poznajete, pa vam je prosto lakše i zgodnije da mu se preko Facebooka direktno i otvoreno obratite i pitate šta imate. Biće lakše ako vas odbije, biće super ako prihvati. Facebook idealno neutrališe stidljivost. Ali, sa druge strane podstiče neuku napaljenost. Nemojte biti u toj kategoriji. Ako vam se neko dopao zbog nečega, izgradite komunikaciju oko toga, budite radoznali da stvarno upoznate nekog i verovatno ćete ga i upoznati. Budite pristojni, pismeni, duhoviti, otvoreni, vedri i radoznali i ne brinite. Šarm i autentičnost prosto prolaze kroz sve virtuelne barijere.

Isto kao i glupost i prostota.

Izvor fotografija: pinterest.com

Aleksina Đorđević

Comments