Kažu da je sreća kod svih ljudi slična, a da je svaka nesreća osobena i različita, ali srećni dugogodišnji parovi imaju nekoliko zajedničkih odlika, odnosno faktora, koji im donose sklad i zadovoljstvo. Neki od njih su očekivani, a neki nisu – ali su sasvim logični i razumljivi.

Zadovoljavajući seksualni život

Na prvom mestu je seks – a to je verovatno među očekivanim faktorima. Zadovoljavajuća seksualna veza, bez obzira koliko često parovi imali seks (neki prosek je tri puta mesečno), temelj je stabilnog emotivnog odnosa. Telesna intima koju parovi dele održava i njihovu emotivnu privrženost, potvrđuje im da su skladni i da među njima ima žara, da su vezani i pripadaju jedno drugom – na obostrano zadovoljstvo. Seks ne može da održi vezu, ali može da je oživi, jer je taj deo odnosa ono opipljivo i stvarno, koliko i transcendentalno, nešto čemu mogu da se vrate posle perioda zahlađenja, razmirica, problema i kriza, što im govori da se i dalje vole i da je među njima sve u redu.

Osećanje prijateljstva

Kao što odnos nije kompletan bez dobrog seksa, nije ni bez osećanja čvrstog i dubokog prijateljstva. Posle godina provedenih zajedno, partneri jedno drugom postaju najbolji prijatelji, jer se tako dobro poznaju i prošli su kroz razna iskušenja i krize. Mogućnost da se jedno drugom obrate za podršku, razumevanje, savet, pomoć, stvara čvrstu i stabilnu vezu, osećanje da su zajedno kompletni, da su uigran tim i da će sve uspeti zajedno da reše i prevaziđu, kao i uvek do sada.

Comments