Zemlja koja ima više sunčanih sati godišnje od Sidneja (2715), najdužu štrudlu na svetu (1400m), plaže koje neprestano menjaju svoj oblik, čuvene Zadarske orgulje koje su prve na svetu kojima upravlja more, najčarobnije zalaske sunca u najrazličitijim, najlepšim bojama; zemlja koja je mesto rođenja većini omiljene čokolade sa rižom i jednog od najatraktivnijeg karnevala u Evropi (Riječki karneval); zemlja čije su Stonske zidine duge 5,5km druge najveće zidine na svetu nakon Kineskog zida, a Hum u srcu Istre najmanji grad na svetu – priznaćeš, Hrvatska je prilično impresivna zemlja koju je i te kako vredno posetiti i to, ako je sudeći prema prvoj stavki na ovoj listi, preko cele godine!

Ukoliko je Hrvatska do sada bila tvoj izbor samo za letovanje, vreme je da razmisliš još jednom. Kao i svaka druga zemlja, i ona ima mnogo toga da ponudi tokom cele godine, a sve u zavisnosti od godišnjeg doba. Da, ukoliko posetš Hrvatsku sada, na jesen, moraćeš da preskočiš kupanje u moru (osim ako nisi baaaš hrabra!), ali te to neće sprečiti da u njemu uživaš svim drugim čulima. Lično, kad god planiram putovanje, čak i u ovo neko doba, izlazak na more je obavezan kriterijum koji grad mora da ispuni, a šta još da ti kažem osim da sam 2019. godinu dočekala u Bokokotorskom zalivu?! Dakle, more je #must, zimi, leti, na proleće, u jesen – uvek!

Elem, ukoliko samo postojanje mora u tvojoj blizini nije dovoljan razlog da se otisneš put Hrvatske, a pobornik si filozofije da su putovanja dragocena iskustva, onda bi trebalo da razmisliš o ovoj komšijskoj zemlji iz malo drugačijeg ugla. Onog koji ti otkriva kako život tamo zaista izgleda, ko su njeni stanovnici, čime se bave, šta rade, koja je njihova priča. Iako do sada možda nikada nisi iskusila ovako ličan, iskren i intiman doživljaj neke zemlje, jer nisi znala da je tako nešto moguće, program Feel&Taste (koji finansira Evropska unija iz sredstava Evropskih regionalih fondova za razvoj i prekograničnu saradnju u okviru programa INTERREG Slovenija-Hrvatska 2014-2020) želi da pruži upravo to – doživljaj zemlje iz ugla tradicionalnog domaćinstva, porodice koja je u određenom mestu odrasla i koja ga poznaje “u dušu”. A nakon otkrivanja slatkih tajni Slovenije, na red je došla i Hrvatska.

Opatija

Za početak, naravno, Opatija! Poznata je kao kraljica Jadrana, biser Jadranskog mora, a u popularne turističke destinacije spada još od sredine 19. veka. Zanimljivo je da je zbog blage klime i prijatnog morskog vazduha kroz istoriju bila omiljeno letovalište austrougarskog plemstva i centar okupljanja evropske kulturne elite. U Opatiji se nalazi najstariji hotel na obali Jadranskog mora, hotel Kvarner, koji postoji još od 1884. godine što govori u prilog dugoj turističkoj tradiciji ovog primorskog grada. Preporučujemo ti šetnju čuvenim šetalištem duž obale Lungomare, koje se prostire od mesta Lovran pa do Voloska, a postoji kao takvo više od sto godina.

Mesta koja u Opatiji možeš da posetiš:

Fabrika čokolade Milenij Choco Svijet

U hotelu Continental postoji presladak, autentičan gift shop u kom možeš kupiti čokoladu izrađenu po tradicionalnoj, originalnoj recepturi (najslađi suvenir, zar ne?). Sve posetioce dočekuje fontana sa belom i crnom čokoladom u koju možeš da umočiš keksiće i uživaš u degustaciji. Ipak, ne samo da u Opatiji možeš da probaš najukusniju i najkvalitetniju čokoladu, već možeš da posetiš i Festival čokolade koji nudi još mnogo toga još. Požuri sa planiranjem – festival se ove godine održava od 6. do 8. decembra!

feel and taste 2335 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2326 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2327 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Muzej carice Elizabete-Sisi

Želiš da zaviriš u ormar carice Sisi? U tom slučaju ne propusti izložbu koja je otvorena do maja 2020. u parku Angiolina u Opatiji. Moći ćeš da pogledaš haljine i nakit koje je nosila čuvena carica Elizabeta-Sisi i – možda dobiješ inspiraciju za neku svoju haljinu iz snova?

feel and taste Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Iz Opatije se mogu organizovati izleti do simpatičnih domaćinstava u zaleđu, gde možeš da uživaš u degustaciji brojnih ukusnih homemade proizvoda. Naša preporuka:

Domaćinstvo Depoli

Porodica Depoli se bavi proizvodnjom meda i ponosni su vlasnici tzv. “hotela za pčele”. U njihovoj autentičnoj, sakrivenoj konobi možeš da isprobaš domaći med i razne pčelinje proizvode, a naša preporuka za kupovinu je med od maruna (kestena).

feel and taste 2351 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2353 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Domaćinstvo Perišić

U prijatnoj atmosferi domaćinstva Nedi i Josipa Perišića možeš da uživaš u degustaciji domaćeg maslinovog ulja uz nezaobilazne istarske sireve, pršutu i njihovo belo vino Malvaziju. Jedna od glavnih atrakcija na njihovom imanju je mali ribnjak sa pitomim ribicama koje možeš nahraniti tokom posete.

feel and taste 2394 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2414 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Veprinac

Obožavaš vidikovce? Ovaj srednjovekovni gradić se nalazi na otprilike 500m nadmorske visine i odatle se pruža najlepši pogled na Kvarnerski zaliv sa planinom Učkom u zaleđu. Zanimljivo je da te na samom ulazu u stari grad iliti utvrđenje dočekuje vitez koji odlučuje koga će pustiti dalje. Simpatično iskustvo koje je svakako vredno dobre fotografije!

feeltaste Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2209 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Domaćinstvo Rumac

Domaćini Andrijano i Patricija se uspešno bave proizvodnjom vina i to sorti malvazija, muškat i chardonnay koja posetioci mogu da degustiraju u maloj konobi uređenoj u mediteranskom stilu. Ako nas pitaš, ovo je odlično mesto za okupljanje i druženje uz zvuke harmonike! Osim toga, domaćini u svojoj bašti uzgajaju voće i povrće na prirodan, organski način, bez aditiva i pravi su primer porodice koja se okrenula tradiciji.

feel and taste 2269 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2265 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2260 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Volosko

Do ovog živopisnog, simpatičnog ribarskog mesta možeš doći čuvenim šetalištem Lungomare. Nalazi se na oko kilometar od Opatije, te se spremi za laganu šetnju. Svakako, prizor je vredan – oduševićeš se!

feel taste Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2030 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Poslastičarnica Kaokakao

Kada se nađeš u Volosku, obavezno svrati u ovu poslastičarnicu! Preslatko mesto za coffee break i vrlo ukusne kolače, napravljene po originalnoj recepturi od strane vlasnice i cake majstora Anje Žulić, mora se naći na tvojoj #mustvisit listi!

feel and taste 2148 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2155 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2169 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Mala krčma Skalinada

I za kraj, a dok si i dalje u Volosku, preporučujemo ovaj lep, intiman restoran u kom možeš probati prave istarske specijalitete uz domaće vino. Živeli!

feel and taste 2190 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla feel and taste 2192 1 Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Za više informacija prati Feel&Taste Facebook stranicu i Instagram profil!

Fotografije: Promo

Ivana

Comments