Kada mislimo o filmovima, nismo sigurni na koji period da se usredsredimo. U principu, polazimo od nedavno pogledanih komada, zar ne? Međutim, mnogo češće neko će se setiti filmova koji su obeležili vreme – “Najbolje od svega” (The Best of Everything) ili neko mesto “Volstrit” (Wall Street). Filmovi koji govore o visokom društvu, ležernim ljudima ili onima prema kojima treba pokazati dužno poštovanje, po definiciji su glamurozni filmovi, baš kao i garderoberi filmskih likova koji nešto od svog karaktera pokazuju i kroz odeću: Dajen Kitonova (Diane Keaton) “Eni Hol” ili Ričard Girov (Richard Gere) “Američki žigolo” (American Gigolo), o kom smo govorili u prethodnom članku.

Eni Hol (Annie Hall), 1977

Da li je to zbog crnog filcanog šešira kakvog bi nosili neki religiozni pripadnici? Ili zbog vunenog prsluka iz doba Građanskog rata, zakopčanom samo na prvom dugmetu? Ili zbog belih oksfordica koje divno pristaju uz mušku svilenu kravatu? Ili možda zbog kaki pantalona, toliko vrećastih, da liče na balon u predelu kukova? Koji god bio razlog, upalilo je. Ovaj čudno zamišljen izgled se pretvorio u Eni Hol izgled – pola Čarli Čaplin (Charles Chaplin), pola stvari sa bakinog tavana. Sve od “Ljubavne priče” (Love Story) iz 1970, kada je Eli Mekgro (Ali MacGraw) uspela da iznese pletenu kapu, nijedan ženski lik nije tako lako poljuljao standarde u tadašnjoj modi. Vudi Alenova (Woody Allen) “Eni Hol” bio je jedan od njegovih prvih filmova kojima je podario deo sopstvenog srca.

Dajen Kiton, koja je igrala u naslovnoj ulozi, bila je tadašnja Alenova ljubavnica i muza u stvarnom životu. Kada se kostimograf usprotivio tome da Kiton nosi sopstvenu odeću u filmu, Alen je prokomentarisao: “Pusti je. Ona je genije.” Imao je puno poverenje u Dajenin izbor – slojevita odeća je bila oslobađajuća i iako je bila deo muške garderobe, isticala je njenu ženstvenost. Ženama se dopalo to što su videle: slobodan duh koji pronalazi svoj put. Ali mnogo više od toga svidelo im se ono što su osetile prema filmskom liku – divljenje.

annie hall Film i moda: “Annie Hall”

Interesantan i čudnovat izgled - pola Čarli Čaplin, pola stvari sa bakinog tavana – pretvorio se u zaštitni znak Eni Hol


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments