Glamur, moda, kinematografija, dizajneri koji proslave glumce, glumci koji proslave dizajnere. Filmovi koji iznesu modu, moda koja iznese filmove. Ponovo, tanana nit deli ova dva sveta, ako ih uopšte deli. Ovog puta, od 25 filmova izdvajamo sedmi po redu, a koji je u pitanju… pa… pogledajte:

“Blow-Up”, 1966

Nisu bitni počinitelji, bitna su dela. “Blow-Up”, reditelja Mikelanđela Antonionija (Michelangelo Antonioni), proglašen je za vremensku kapsulu Londona i prikazuje doba sa turbulentnim pomacima u kosmičkim otkrićima, modernu šminku (mod makeup), seks bez obaveza i žurke sa marihuanom (kontroverzno), dugonoge Džejn Birkin (Jane Birkin) i Veruška (Veruschka) – deo su najerotičnijih scena koje su ikad zabeležene u kinematografiji.

U centru pažnje je Dejvid Hemings (David Hemmings), koji glumi Dejvida Bejlija (David Bailey), takođe zgodnog muškarca koji nosi uske bele farmerice po uzoru na Džegera (Mick Jagger). Sa nezaboravnim profilom lica i prodorno plavim očima, on liči na nabusitog arhanđela ili Malarmeovog (Stéphane Mallarmé) fauna (“Da li sam voleo san?”) – nije siguran u ono što vidi svojim očima. Moglo bi se reći da se film bavi pitanjem vizuelne kulture naspram prirode vizuelnog. A moda se upravo tiče svega toga.

blow up Film i moda: “Blow Up”

Film se bavi pitanjem vizuelne kulture naspram prirode vizuelnog


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments