Film “Bezgranično” (Limitless) je ekranizacija novele “Tamna polja” (The Dark Fields) Alana Glina (Alan Glynn) nastala 2011. godine zahvaljujući Nilu Burgeru (Neil Burger). Glavne uloge tumače Bredli Kuper (Bradley Cooper) kao pisac Edvard Mora, Ebi Korniš (Abbie Cornish), koja igra njegovu devojku i Robert de Niro (Robert De Niro), biznismen.

Jednog sumornog njujorškog dana očajan Edvard Mora će na ulici sresti brata svoje bivše žene koji će mu ponuditi jednu pilulu. Farmaceutska kompanija je otkrila da se receptori u mozgu aktiviraju na poseban način. Ova tableta omogućava potpuno iskorišćavanje mozga. Pomoću nje, čovek je sposoban da se seti svega što je ikada video ili pročitao, da zapamti sve što je u njegovoj okolini, kao i da predvidi buduće događaje.

Uzimajući NZT tablete Mora je uspeo da završi knjigu za samo četiri dana. Naučio je da svira klavir, slušajući jezike, počeo je tečno da ih govori, a matematiku je naučio da primenjuje… Znao je sve o svemu. Počeli su da ga primećuju, cene u društvu i da ga pažljivo slušaju.

Sledeći korak je bio osvajanje berze. Bio je nestvarno uspešan, jer je uspevao da predvidi svaki mogući pad ili rast akcija, što mu je donelo mnogo novca i dobre reputacije. Vrhunac njegovog uspeha je bilo interesovanje Karla Van Lune (Robert De Niro), moćnog biznismena, za partnerstvo. U međuvremenu, devojka će mu se vratiti i nastaviće svoju ljubavnu priču.

Slika 254 Film nedelje: Bezgranično

Sve je moguće kada nema ograničenja

Međutim, NZT tableta, kao i svaka druga pilula, ima svoje mane. Kakve će smetnje i nuspojave izazvati kod Edvarda? Da li će uspeti da prevaziđe njene mane i usavrši je? Da li će moći da proizvede dovoljne zalihe da je koristi celog života? Nećemo vam otkriti, već vam preporučujemo da pogledate film i sami vidite kako se Edvard snašao i koliko bismo zaista bili u prednosti kada bismo maksimalno koristili kapacitet mozga…

Film je nagrađen za najbolje triler ostvarenje 2011, na Scream Award-u i nominovan je za najbolji film naučne fantastike 2012. godine. Takođe je dobro ocenjen i kritike su bile pozitivne. Vizualni i specijalni efekti u filmu su odlični. Sigurni smo da biste uživali tih 90 minuta.

Prethodne tekstove iz serijala “Film nedelje” možete pročitati ovde.

Izvori fotografija: liselore.blog.com, handbag.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments