“Ljubavna priča” (Love Story) je prelepa romantična drama iz 1970. godine bazirana na istoimenom romanu Erika Sigala (Erich Segal) koja je tokom 1978. dobila nastavak – “Oliverova priča” (Oliver’s Story). “Ljubavna priča” se smatra jednom od najromantičnijih tragedija na svetu.

Ovaj film nam daje priču o Oliveru Baretu IV (Oliver Barrett IV), poreklom iz ugledne, bogate porodice koji je student prava na Univerzitetu Harvard. U biblioteci kampusa on upoznaje Dženifer Kavaleri (Jennifer Cavallerri) duhovitu, pametnu studentkinju muzike koja voli Betovena, Baha i grupu The Beatles i potiče iz radničke porodice. Uprkos prvobitnim utiscima, predrasudama i konfliktima njih dvoje odlučuju da izađu na sastanak i polako se zaljubljuju jedno u drugo. Završavajući školovanje, oni uživaju u svakom danu provedenom zajedno.

Nakon diplomiranja, odlučuju da se venčaju bez saglasnosti roditelja i njihove finansijske pomoći. Oliverov otac ne gaji simpatije prema Dženi, njenom skromnom poreklu niti prema Oliverovoj brzopletoj odluci da se venčaju, pa to dovodi do sukoba između njega i Olivera.

slika 139 Film nedelje: Ljubavna priča

Iako sušte suprotnosti, ovo dvoje se ludo zaljubljuju jedno u drugo

Nakon završene godine, mladi bračni par vodi borbu sa finansijama. Dženifer je prinuđena da radi kao učiteljica i pomogne Oliveru oko troškova pravne škole Harvarda. Po završteku tih studija, Oliver dobija posao u uglednoj njujorškoj pravnoj firmi. Par odlučuje da je vreme da prošire porodicu. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja obraćaju se specijalisti, koji posle nekoliko ponovljenih testova saopšti Oliveru da Dženi boluje od leukemije. Bolest je neprimetno došla u poslednji stadijum i ona će uskoro umreti. Njih dvojica odlučuju da je najbolje da joj ne saopšte rezultate testova. Oliver i Dženi tako neko vreme žive srećno, zajedno, zaljubljeni, uživajući jedno u drugom.

slika 228 Film nedelje: Ljubavna priča

“Ljubav znači da nikad ne moraš reći da ti je žao”

No, ona polako počinje da primećuje slabost i obraća se lekaru, koji joj priznaje stvarno stanje. Dženi kreće na lečenje od raka, ali Oliver ne može da priušti potrebne terapije, pa se obraća ocu za pomoć, ne rekavši mu za Dženino stanje.

Nakon njene smrti Oliver izglađuje odnose sa ocem koji mu se izvinjava za sukob i svoje ponašanje, a Oliver izgovara poznatu rečenicu: “Ljubav znači da nikad ne moraš reći da ti je žao”.

Glavne uloge u ovom prelepom, romantičnom filmu tumače Rajan O’Nil (Rayan O’Neal) kao Oliver Baret, Eli Mekgrou (Ali MacGraw) kao Dženifer Kavaleri, Džon Marli (John Marley) tumači ulogu Dženinog oca Fila Kavalerija (Phill Cavallerri), a Raj Miland (Ray Milland) glumi Oliverovog oca Olivera Bareta III (Oliver Barrett III).

Izvori: tungstenjewelryshop.com, youtube, wikipedia, omenaheights.com, penelopesoasis.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments