Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Za ovonedeljnu preporuku filma, vraćamo se u devedesete, vreme kada su filmovi i dalje bili neizvesni, napeti, radnje komplikovanije, vreme u kome nisu bili potrebni milioni kako bi se napravio uspešan hit, već jednostavan scenario i sjajni glumci.

slika 147 Film nedelje: “Miris žene”

Al Paćino i Kris O’Donel kao glavni akteri filma

“Miris žene” (Scent of a Woman) je film rađen po knjizi “Mrak i med” (Il buio e il miele),  italijanskog autora Đovanija Arpina (Giovanni Arpino), režiju potpisuje Martin Brest, a glavne uloge igraju Al Paćino (Al Pacino), Kris O’Donel (Chris O’Donnell) i Džejms Rebron (James Rebhron).

slika 247 Film nedelje: “Miris žene”

Al Paćino u ulozi slepog pukovnika koja mu je donela Oskara

Priča govori o srednjoškolcu Čarliju Simsu (Charie Simms) koji je stipendista na jednoj od najboljih privatnih srednjih škola. On nalazi posao da se preko vikenda brine o alkoholičaru i pukovniku u penziji Frenku Slejdu (Frank Slade), koji je nakon nesreće u vojsci izgubio vid.

slika 3 2 Film nedelje: “Miris žene”

Čarijevi prijatelji, zbog kojih su nastali problemi

Radnja počinje da se zapliće kada Čarli svedoči sa jednim od “tatinih sinova” šegi koju prave direktoru škole, zbog čega im preti isključenje iz škole, ukoliko ne kažu ko je počinio to delo.  Da stvari budu još teže po Čarlija pukovnik Slejd ga na silu odvlači u Njujork, gde mu pokazuje svu raskoš tog grada, odsedajući u najboljem hotelu, vozeći se limuzinom i časteći se obrocima u najskupljim restoranima, dok ga usput uči nekim od pravih vrednosti u životu. Međutim Čarli se tokom celog iskustva u Njujorku koleba da li da izda prijatelje ili ostane častan, pa da se suoči sa direktorom pred školskom komisijom.

slika 430 Film nedelje: “Miris žene”

Pukovnik Slejder u zagrljaju nepoznate lepotice

U principu film je sastavljen od savršeno uklopljenih sitnih detalja koji prate svaku scenu u filmu. Režiser jasno cilja na “mozaik” vrstu filma, gde svaka naredna scena upotpunjuje prethodnu. Takođe se bavi i vremensko-univerzalnim pitanjem “Koliko vredi poštenje” kod čoveka, pitanje sa kojim se svi lako povezujemo.

O dodatnom kvalitetu ovoga filma i glumačke postave govori činjenica da je Al Paćino osvojio Oskara i Zlatni globus za još jednu maestralnu demonstraciju svojih glumačkih sposobnosti, dok su takođe odneli i nagradu za najbolji film i scenario. Ni Kris O’Donel nije odradio ništa lošiji posao, s obzirom na to da mu je ovo bio jedan od prvih filmova u karijeri, nakon čega mu je karijera krenula uzlaznom putanjom. Džejms Rebron je konstantno dobar u ulozi negativca, tako da je i ova uloga kao pisana za njega.

Kao zaključak očekuje vas pregršt uzbuđenja, scena tokom kojih jednostavno ne možete da skinete onaj detinjasti osmeh sa lica, i završetak nakon kojeg vam ostaje neka prijatna toplina oko srca.


Marko Vukićević – Kritičar, filantrop, vodi se Šekspirovim citatom “All world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts. As you like.”.

Editors choice