16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Za ovonedeljnu preporuku filma, vraćamo se u devedesete, vreme kada su filmovi i dalje bili neizvesni, napeti, radnje komplikovanije, vreme u kome nisu bili potrebni milioni kako bi se napravio uspešan hit, već jednostavan scenario i sjajni glumci.

slika 147 Film nedelje: “Miris žene”

Al Paćino i Kris O’Donel kao glavni akteri filma

“Miris žene” (Scent of a Woman) je film rađen po knjizi “Mrak i med” (Il buio e il miele),  italijanskog autora Đovanija Arpina (Giovanni Arpino), režiju potpisuje Martin Brest, a glavne uloge igraju Al Paćino (Al Pacino), Kris O’Donel (Chris O’Donnell) i Džejms Rebron (James Rebhron).

slika 247 Film nedelje: “Miris žene”

Al Paćino u ulozi slepog pukovnika koja mu je donela Oskara

Priča govori o srednjoškolcu Čarliju Simsu (Charie Simms) koji je stipendista na jednoj od najboljih privatnih srednjih škola. On nalazi posao da se preko vikenda brine o alkoholičaru i pukovniku u penziji Frenku Slejdu (Frank Slade), koji je nakon nesreće u vojsci izgubio vid.

slika 3 2 Film nedelje: “Miris žene”

Čarijevi prijatelji, zbog kojih su nastali problemi

Radnja počinje da se zapliće kada Čarli svedoči sa jednim od “tatinih sinova” šegi koju prave direktoru škole, zbog čega im preti isključenje iz škole, ukoliko ne kažu ko je počinio to delo.  Da stvari budu još teže po Čarlija pukovnik Slejd ga na silu odvlači u Njujork, gde mu pokazuje svu raskoš tog grada, odsedajući u najboljem hotelu, vozeći se limuzinom i časteći se obrocima u najskupljim restoranima, dok ga usput uči nekim od pravih vrednosti u životu. Međutim Čarli se tokom celog iskustva u Njujorku koleba da li da izda prijatelje ili ostane častan, pa da se suoči sa direktorom pred školskom komisijom.

slika 430 Film nedelje: “Miris žene”

Pukovnik Slejder u zagrljaju nepoznate lepotice

U principu film je sastavljen od savršeno uklopljenih sitnih detalja koji prate svaku scenu u filmu. Režiser jasno cilja na “mozaik” vrstu filma, gde svaka naredna scena upotpunjuje prethodnu. Takođe se bavi i vremensko-univerzalnim pitanjem “Koliko vredi poštenje” kod čoveka, pitanje sa kojim se svi lako povezujemo.

O dodatnom kvalitetu ovoga filma i glumačke postave govori činjenica da je Al Paćino osvojio Oskara i Zlatni globus za još jednu maestralnu demonstraciju svojih glumačkih sposobnosti, dok su takođe odneli i nagradu za najbolji film i scenario. Ni Kris O’Donel nije odradio ništa lošiji posao, s obzirom na to da mu je ovo bio jedan od prvih filmova u karijeri, nakon čega mu je karijera krenula uzlaznom putanjom. Džejms Rebron je konstantno dobar u ulozi negativca, tako da je i ova uloga kao pisana za njega.

Kao zaključak očekuje vas pregršt uzbuđenja, scena tokom kojih jednostavno ne možete da skinete onaj detinjasti osmeh sa lica, i završetak nakon kojeg vam ostaje neka prijatna toplina oko srca.


Marko Vukićević – Kritičar, filantrop, vodi se Šekspirovim citatom “All world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts. As you like.”.

Editors choice