Film “Nel” (Nell) je kinematografsko čudo koje datira još iz 1994. godine. “Nel” pripada onoj grupi filmova koje ćete sigurno odgledati nekoliko puta. Film obiluje emocijama, ljudskošću, razumevanjem… Brojne nagrade i pozitivne kritike ovom filmu donela je celokupna glumačka ekipa, ali ponajviše Džodi Foster (Jodie Foster), odnosno glavna junakinja Nel.

Nel je devojka koja je odrasla u šumskom predelu u Severnoj Karolini. Jedine dve osobe koje je ikada upoznala bile su njena sestra bliznakinja Meri (Mary) i njihova majka. Ono što je karakteristično za ovu devojku jeste to što njen govor nije razvijen. Ona ume da komunicira, ali na jedan krajnje neobičan i drugima neshvatljiv način. Komunicira sa svojom sestrom na jednom izmišljenom jeziku, jeziku koji je svojstven njima dvema kao bliznakinjama.

SLIKA111 Film nedelje: “Nel”

Nel – čudna i sama

Nažalost, jedine dve osobe u Nelinom životu umiru. Meri umire još kao mala, a i majka je potom napušta i ostavlja da se sama suoči sa spoljašnjim svetom.

Ubrzo posle smrti majke, lokalni doktor Džerom, ulogu tumači Lajam Nison (Liam Neeson), otkriva Nel i njenu priču. Doktor biva zaintrigiran ovom “divljom devojkom” upravo zbog njenog čudnog govora, kao i zbog izolacije u kojoj živi godinama. Džerom planira da započne istraživanje, ne bi li saznao zašto je Nel postala “divlje dete”.

Studentkinja psihologije Paola, koju tumači Nataša Ričardson (Natasha Richardson), takođe je bila uključena u ovaj neobičan slučaj. Njena ideja, ujedno i ideja njenog šefa Aleksandra, bila je da se Nel posmatra u laboratorijskim uslovima. Džerom se tome izrazito protivio. Slučaj je dospeo na sud, na kojem je donesena odluka da se Nel posmatra u okruženju koje je za nju prirodno (njena koliba u šumi, i sama šuma) u naredna tri meseca, nakog čega će se odlučiti o njenoj budućnosti.

Džerom je ubrzo sve neophodne stvari preneo u šator nedaleko od Neline kolibe, i tu je boravio, kako bi mu rad sa Nel bio lakši. Uskoro Džerom i Nel ostvaruju lepu komunikaciju, i Nel stiče poverenje u doktora. Naziva ga svojim “gah – anj” (kasnije doktor saznaje da to znači “guardian angel” – anđeo čuvar).

SLIKA211 Film nedelje: “Nel”

Nelin anđeo čuvar

Doktor je u Nelinoj kolibi pronašao isečke iz novina iz kojih naslućuje da je Nelina majka bila silovana. Džerom ubrzo shvata da je Nel naučena da bude neprimetna i da ne pravi probleme, jer nikako nije želela da je zadesi majčina sudbina.

Nel je imala običaj da se gleda u ogledalo i priča sa svojom pokojnom sestrom Meri. U tim momentima sećala se kako su njih dve zajedno trčale kroz šumu i igrale se kad su bile male. Sećanje na Meri bila je velika uteha za Nel.

U međuvremenu se priča o Nel pročula, te su novinari poslati da istraže šumu i pronađu misterioznu devojku. Sa željom da napravi skandalozan izveštaj o ovoj ženi, jedan novinar ulazi u Nelinu kolibu i fotografiše je, ali ni ne sluti kakva će biti njena reakcija. Nel veoma burno reaguje na blic foto-aparata, jer isti nikada ranije nije videla.

Želeći da zaštite Nel od bezobzirnih novinara koji je straše, Paula i Džerom donose odluku da je bolnica najsigurnije mesto za nju. Međutim, promena mesta boravka je za Nel bila izrazito zastrašujuća. Džerom impulsivno reaguje na predlog da Nel u bolnici ostane na neodređeno vreme, i vodi je u hotel gde se ona oseća prijatno i sarađuje sa njim.

SLIKA35 Film nedelje: “Nel”

Paula i Džerom su uvek bili na njenoj strani

Džerom na ročištu iznosi mišljenje da je nepotrebno da Nel provodi vreme u bolnici. Nel je najsrećnija kada je u okruženju u kojem je odrasla. Isto tako, Nel komunicira, ali samo sa onima koji su pažljivi i strpljivi i koji joj žele dobro. Međutim, na Džeromovo izlaganje Nel je samo ćutala. Onda kada je sve bilo neizvesno, ona ustaje i brani Džeromovu tezu govoreći mu da “spee’ fo’ Nell” (speak with Nell) – priča sa Nel.

Reči koje je Nel izgovarala Džerom je prevodio. Osim značenja reči, Neline emocije bile su očigledne.

Na samom kraju filma Nel ima scenu sa ćerkom Džeroma i Paule, u kojoj je uči da peva pesmicu koju su ona i njena sestra Meri pevale kad su bile male.

Izvori fotografija: stalepopcornau.blogspot.com, charitysreviews.wordpress.com, fakes.net, xfinitytv.comcast.net

Prethodne tekstove iz serijala “Film nedelje” možete pogledati ovde.


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

 

Comments