“Rimu, s ljubavlju” (To Rome with Love), novi film Vudija Alena (Woody Allen), koji spaja vizuelnu lepotu Rima sa komičnom i romantičnom notom kontroverznih likova i njihovih odnosa, romansi i avanutra.

Smešten u samom srcu Italije, negde između današnjeg i nekadašnjeg glavnog grada sveta, Njujorka i Rima, između centra italijanske strasti, ponosa i nonšalancije, i periferije njujorškog neurotičnog cinizma i večite trke za “predahom”. U trenutku sudara zaboravljenog grada svetlosti i najosvetljenijeg grada današnjice, kroz veze koje razvijaju likovi u filmu, rađa se priča koja, razotkrivajući neurotičnu tenziju u pozadini međuljudskih odnosa, provocira, uznemiruje, uliva naivnu nadu, podstiče romantično sećanje i gaji optimizam i veru u raskoš, komfor, ali i ljubav i prijateljstvo, istovremeno, dočaravajući romantične i društvene veze u realističnoj formi, bez ulepšavanja, sa realnim preterivanjem i neizostavnom dozom humora, čisto da nas podseti, kako ne možemo biti toliko nepodnošljivo tragični, a da, ujedno, nismo i urnebesno komični. Možda je Vudi Alen, neurotični Njujorčanin, kako ga mnogi nazivaju, ovog puta hteo da nam otkrije nešto više o sebi i drugima, poigravajući se sa svojim uobičajenim temama i formom, gorko-smešnim prelomima u životu i odnosima savremenih, situiranih, ali izgubljenih ljudi srednje klase, koji, ako ne iz dosade, onda iz beznađa i znatiželje, pronalaze spas u sitnim avanturama, lakim zaboravima, refleksijama o životu, cinizmu, opijanju u lepoti, užicima, neverstvima, svim trenutnim i prolaznim radostima i iskušenjima.

To Rome With Love 2 Film nedelje: Rimu, s ljubavlju

Džek i Monika

Na početku filma, poigrava se sa dobro poznatim stereotipom, sada već mitom o mediteranskom, tj. egzotičnom zavodniku, koji se neizostavno postavlja u svaku zamišljenu, idealizovanu priču o letnjoj avanturi na nekoj od egzotičnih destinacija. Mlada i lepa devojka, koju igra Alison Pil (Alison Pill), zalutala u potrazi za Fontanom di Trevi, naleće na zgodnog mladića, koga igra Flavio Parenti (Flavio Parenti), od kojeg traži pomoć. On je pristojan i posvećen advokat, a njihov susret, koji u početku ne odiše napetošću i sukobima, nakon dolaska njenih roditelja, nailazi na izvesne komplikacije i prepreke. No, romantični zaplet može se pre naći na drugim mestima, kao što su smešna iskušenja sa kojima se suočavaju Antonio i Mili, novopečeni bračni par koji je iz provincije došao u Rim. Tu se pojavljuje i promiskuitetna devojka koju tumači Penelope Kruz (Penelope Cruz), koja zavodi mladog supružnika.

U različitim pričama, koje su isprepletane u filmu, pojavljuje se, sasvim očekivano, priča o anksioznom njujorškom intelektualcu, koji je u svojoj pojavi duboko ambivalentan, kontradiktoran, u stalnom konfliktu zbog suprotstavljenih težnji i želja. To je ovog puta poznati arhitekta, Džon, koga glumi Alek Boldvin (Alec Baldwin), koji se pojavljuje kao središnja figura koja povezuje naizgled nespojive elemente izmešanih priča i likova, prepoznatljive u Alenovim filmovima, kao lik u kojem se oslikvaju i filtriraju sve spoljašnje i unutrašnje ambivalencije i sukobi, kako pojedinca, tako i širih društvenih odnosa.

Nostaligičan i romantičan Džon, koga je život pak odveo u pravcu komercijalne karijere, odlazi na godišnji odmor sa svojom ženom i prijateljima, kako bi posetio mesto gde je proveo jednu godinu u toku studentskih dana. Tu već možemo zapaziti njegov unutrašnji konflikt, raskrsnicu između prošlosti i sadašnjosti, i nostalgični most koji povezuje njegov trenutni život uspešnog arhitekte u najsavremenijem gradu i nekadašnjeg studenta arhitekture koji je sazrevao u kolevci baroka. Tamo, upoznaje mlađu verziju sebe, studenta arhitekture Džeka, koga tumači Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg), koji ga odvodi svojoj kući gde upoznaje njegovu devojku Seli, glumi je Greta Gervig (Greta Gerwig).

Njima se ubrzo pridružuje nezaposlena američka glumica Monika, koju glumi Elen Pejdž (Ellen Page), koja mladi par dovodi do emocionalnih iskušenja i zapleta, prikazujući lik koji je pravo sarkastično otelotvorenje emocionalnog i intelektualnog foliranta, narcisoidne, ali izazovne i neodoljive ličnosti. Džon postaje saučesnik u novonastalom ljubavnom trouglu između Džeka, Seli i Monike, pokušavajući da ponudi ljubavne savete koji bi mogli da reše neprijatnu situaciju.

caps to rome with love Film nedelje: Rimu, s ljubavlju

U ulozi problematičnog roditelja, Vudi Alen se takođe pojavljuje u svom filmu

Film obiluje romantičnim scenama Rima, vrtovima ruža, sunčanim parkovima, skrivenim ulicama i prostranim trgovima jednog od najstarijih evropskih gradova. On nas vodi putanjom zaboravljenih i neostvarenih snova, u prostoru gde se neodoljiv šarm prošlosti, cinična realnost sadašnjosti i nepokolebljiva vera u budućnost, prepliću, ispoljavaju kroz arhitekturu, kulturne razlike, ljudske odnose, večite dileme… Rim, koji nas metaforički podseća na bezvremenost, zaustavljenu dimenziju u kojoj joj se gube granice vremena, grad koji je simbol večnosti, trajnosti i nepresušne vitalne energije, kao da je istovremeno i ključ za kojim likovi u filmu neprestano i bezuspešno tragaju… Ključ večne mladosti, u gradu koji, bez obzira na vekove za sobom, neprestano opstaje i pleni.

Izvori fotografija: corvallisadvocate.com, cinemaartscentre.org, poprenegade.wordpress.com


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments