U periodu devedesetih godina prošlog veka, u Americi su snimani mnogi feministički filmovi ali je samo jedan od njih dobio epitet legendarnog. “Telma i Luiz” (Thelma and Louise) je kultni “ženski” film, snimljen 1991. godine. Ovo umetničko dostignuće nagrađeno je Oskarom u kategoriji za najbolji originalni scenario, dok je bio nominovan i u kategorijama za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, najbolju montažu, najbolju režiju, kao i najbolju fotografiju.

Glavne uloge dodeljene su Džini Dejvis (Geena Davis), koja tumači Telmu, i Suzan Sarandon (Susan Sarandon), koja tumači Luiz. Telma i Luiz su najbolje prijateljice. Najbolje prijateljice koje nemaju gotovo nijednu sličnost.

SLIKA113 Film nedelje: “Telma i Luiz”

Jedina sličnost prijateljica je to što su obe neopisivo lepe

Telma je udata za Derila, čoveka kakvog nijedna žena ne bi poželela za svog muža. Deril smatra da je njegovoj supruzi mesto u kući, u kuhinji tačnije. Kada kuva i ćuti, Telma je idealna. Od svakodnevnih neprijatnosti koje joj Deril priređuje, Telma je postala sinonim za iscrpljenu i zapostavljenu domaćicu.

Nasuprot njoj, Luiz je nezavisna, hrabra i prilično oštra na jeziku. Ono što se takođe veoma ističe kao Luizina osobina, jeste to da ona prosto ne dozvoljava muškarcima da je iskorišćavaju. Luiz je nezadovoljna odnosom koji ima sa svojim dečkom Džimijem, jer je on kao muzičar vrlo često na putovanjima. Zaposlena je u restoranu brze hrane i očajnički želi da makar na kratko izađe iz kolotečine koja je za nju postala nepodnošljiva.

Predlog za beg iz dosadne monotonije Luiz predlaže Telmi. Telma se dvoumi jer godinama unazad taloži svoj strah i poniženja koja joj suprug upućuje, i upravo to je čini nesigurnom u sebe i u prava koja ona, i kao udata žena, ima.

Luiz je vrlo istrajna u svom predlogu. Štaviše, ona pokušava da objasni Telmi da je krajnje vreme da počne da misli o stvarima koje bi njoj prijale i koje bi je učinile srećnom. Ona to zaslužuje.

SLIKA212 Film nedelje: “Telma i Luiz”

Pred početak avanture, napravile su jednu zajedničku fotografiju

Spakovale su samo neophodno i ubrzo su zajedrile autoputem. Prvi predah odlučile su da naprave u baru, gde su se osvežile uz nekoliko pića. Ubrzo je boravak u baru počeo da biva sve uzbudljiviji za Telmu. Flert sa potpunim strancem bilo je nešto što dugo nije okusila.

Međutim, naišla je na pogrešnog. Naišla je na nečoveka i na agresivno muško. Na muško koje se vodilo seksualnim nagonom i pokušalo na silu da dobije ono što želi.

Srećom, Luiz je osetila nevolju u vazduhu i stigla je na vreme da spasi svoju prijateljicu. Spasavajući je, uvalila ih je u gadnu nevolju. U nevolju sa zakonom.

SLIKA33 Film nedelje: “Telma i Luiz”

Uvek zajedno, i u dobru i u zlu

Njihov beg se nastavlja, ali od toga trenutka od policije. Da li su uspele da umaknu policiji, i ako jesu, na koji način su to uspele? Pogledajte film i otkrijte.

Ali imajte na umu – žensko prijateljstvo se ne prekida tek tako.

Izvori fotografija: blu-raydefinition.com, screeninsults.com, seattlepi.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments