Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

Jedan od najboljih glumaca filmske istorije. Ovu “titulu” zaslužio je sedamdesetih godina, jednoj od najsvetlijih dekada Holivuda. Često glumi moćne i autoritativne likove. Prepoznatljiv je po svom blago promuklom glasu, iskričavim očima. U filmovima je uvek dominantan i često sklon nasilju, ali onom finijem, da on ne uprlja svoje ruke mnogo. Njegovi baka i deka potiču iz Korleonea na Siciliji. Mama i tata su ga odgojili u Bronksu. Rođen je 25. aprila 1940. godine. Ime mu je Al Paćino (Al Pacino). Za koji god njegov film da se uhvatite, nećete pogrešiti. Mi vam ovaj put predstavljamo pet filmova koje bi svako od nas trebalo da pogleda.

“Kum” (The Godfather; 1972)

Prva slika1 Filmonedeljak: Al Pacino

Al Paćino je nominovan za Oskara za nezaboravnu ulogu Majkla Korleonea

Ukoliko odgledate prvi deo, neminovno ćete odgledati i druga dva. “Kum” je antologijski film koji može uvek da se gleda. Iznova i iznova ćete mu se diviti, svaki put ćete ga sagledati na drugi način i ponovo se oduševiti. Kao što je svima poznato, u pitanju je priča o porodici Korleone (Corleone), čiji je najstariji član “Don” Vito (Don Vito) poglavar njujorške mafijaške “porodice”. Al Paćinu je pripala uloga sina Majkla (Michael), koji je bio jedini član porodice koji nije imao veze sa kriminalom. Međutim, polako on biva uvučen u čitavu igranku i na kraju on sam postaje naslednik očeve “imperije”. Al Paćino nije dobio svog jedinog Oskara, ali je bio nominovan za ovu prestižnu nagradu. Oskara je osvojio Marlon Brando (Marlon Brando), koji se našao u glavnoj ulozi Don Vita Korleonea.

“Miris žene” (Scent of a Woman; 1992)

Druga slika Filmonedeljak: Al Pacino

Antologijska scena tanga koju naročito devojke nikada neće zaboraviti

Frenk (Frank Slade) je penzionisani pukovnik američke vojske. Ujedno je i slep, vrlo zahtevan i gotovo nepodnošljiv u nekim trenucima. Čarli (Charlie Simms) je odličan učenik koji jedva čeka da ode na univerzitet. Kako su mu bile potrebne pare, on pristaje da pravi društvo i da pazi na Frenka. Njegov posao će se pretvoriti u posve drugačiju priču. Uloga Frenka pripala je Al Paćinu, i upravo ona mu je donela prvog Oskara. Kris O’Donel (Chris O’Donnell) tumači lik mladog Čarlija. Nažalost, ne postoji dovoljno dobra reč koja bi mogla da opiše veličinu ovog filma. Verujte u kritike drugih i sedite da odgledate ovaj film u slučaju da ste ga propustili.

“Doni Brasko” (Donnie Brasco; 1997)

Treca slika Filmonedeljak: Al Pacino

Čak i kada nije jedini autoritet, Al Paćino i dalje briljira

Koja vam je prva asocijacija kada vam neko spomene Al Paćina? On u besprekornom odelu, nadmenim stavom, izazivačkim osmehom i pogledom koji prodire u vašu dušu. A onda pustite film “Doni Brasko”. On, koji nije glavni, već tamo neka “Leva ruka”. Prosto ne možete da poverujete da je to i dalje on kada izgovori nešto poput: “Uplašio sam se”. Koliko god da vam je teško i neverovatno da ga gledate u ovakvoj ulozi, složićete se sa većinom da ju je maestralno odigrao. Ovo je film koji nema holivudski završetak. Naravno da ga nema kada je rađen po istinitoj priči. Naime, mladi tajni agent, čiji je lik pripao Džoniju Depu (Johnny Depp), infiltrira se u jednu od njujorških mafija u okviru koje se zbližava sa Leftijem (Benjamin ‘Lefty’ Ruggiero), koga glumi Al Paćino. Agentove simpatije prema ovom kriminalcu sve više rastu što počinje da ga dovodi kako u sukobe sa obaveštajcima, tako i sa samim sobom. Ukoliko volite filmove o mafiji, ovaj film nikako ne smete da propustite.

“Đavolji advokat” (The Devil’s Advocate; 1992)

Cetvrta slika Filmonedeljak: Al Pacino

Uloga samog Lucifera je i Al Paćinu i nama jedna od omiljenih

Iste godine kada je snimljen “Doni Brasko”, Al Paćino je glumio u jednom od najzvučnijih filmova svetske kinematografije. Mladi advokat Kevin Lomaks (Kevin Lomax) nikada nije izgubio slučaj. Nakon svog poslednjeg slučaja, dobija ponudu da sa ženom pređe u njujoršku advokatsku firmu koju vodi Džon Milton (John Milton). Nakon kratkog perioda, on počinje da otkriva bizarnu ličnost svog nadređenog. Priča se vrlo lepo poigrava i odnosom advokata i njegove mlade žene, koja sve više gubi razum. Uloge su pripale Kijanu Rivsu (Keanu Reeves), Al Paćinu (Al Pacino) i Šarliz Teron (Charlize Theron).

“Insomnija” (Insomnia; 2002)

Peta slika Filmonedeljak: Al Pacino

Film “Insomnija” postavlja i ostavlja brojna otvorena pitanja

Dvojica detektiva iz Los Anđelesa bivaju pozvana na daleki sever ne bi li istražili ubistvo lokalne tinejdžerke. U gradu gde sunce nikada ne zalazi, Vil Dormer (Will Dormer) uspeva da uđe u trag ubici koji ubrzo počinje da se poigrava njegovom psihom. Zašto? Tokom istrage Vil je ubio svog saradnika. Postavlja se pitanje koliko je to slučajno uradio. Pod rediteljskom palicom Kristofera Nolana (Christopher Nolan) našli su se Al Paćino u ulozi detektiva i Robin Vilijams (Robin Williams) u ulozi ubice.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments