Anđelina Džoli (Angelina Jolie) je tridesetsedmogodišnja američka glumica i režiser. Trostruka dobitnica Zlatnog globusa i dvostruka dobitnica Oskara. Američki biznis magazin “Forbes” proglasio je Anđu najplaćenijom glumicom u 2009. godini. Anđelina je svoju glumačku karijeru započela poslednje decenije prošlog veka ulogom u niskobudžetnom filmu “Kiborg 2” (Cyborg 2). Kasnije su usledili filmovi koji su joj doneli svetsku slavu i popularnost.

“Neprilagođena” (Girl, Interrupted)

Drama iz 1999. godine. Ovaj film je adaptacija istoimenih memoara Suzane Kejsen (Susanna Kaysen) iz 1993. Priča prati život sedamnaestogodišnje Suzane, čiji lik tumači Vinona Rajder (Winona Ryder). Suzana je poput ostalih tinejdžera nesigurna, bez pravih smernica za dalji život. Susret sa psihijatrom promenio joj je život. On je njeno stanje opisao kao bolest i poslao je u mentalnu ustanovu. Tamo sreće grupu mladih žena koje postaju njene najbliže prijateljice. Među njima je i Lisa, koju glumi Anđelina. Anđelina se odlično snašla u ovoj ulozi. Uverljivo je odigrala ulogu mentalno nestabilne Lise i zaslužila da se ovaj film uvrsti među njena najveća dostignuća.

SLIKA 24 Filmonedeljak: Angelina Jolie

Fenomenalno tumačenje mentalno nestabilne Lise

“Đia” (Gia)      

Ovaj film snimljen je po uzoru na život najslavnije manekenke Đije Karandži (Gia Carangi). Đija je imala kratku karijeru krajem osamdesetih godina prošlog veka. Među prvima je dobila titulu supermodela, ali se njen život tragično okončao u dvadeset i šestoj godini usled zavisnosti od heroina. Anđelina je svojom glumom u ovom filmu zaslužila nagradu Zlatni globus.

SLIKA 34 Filmonedeljak: Angelina Jolie

Prelepa i očaravajuća Anđa u ulozi najslavnijeg modela sveta

“Lara Kroft: Pljačkaš grobnica” (Lara Croft: Tomb Raider)

U ovoj filmskoj adaptaciji video igrice Anđelina je liku heroine Lare unela mnogo seksepila. Lara ovladava borilačkim veštinama, kolekcionar je izgubljenih antikviteta i rado se upušta u razne avanture. Teško je zamisliti bilo koju drugu glumicu u ovom filmu osim Džolijeve. Mnogi smatraju da je Anđa upravo u ovom filmu izgledala najlepše.

SLIKA 43 Filmonedeljak: Angelina Jolie

Opasna i nezaustavljiva Lara!

“Gospodin i gospođa Smit” (Mr. and Mrs. Smith)

Džon (John) i Džejn (Jane) su običan, prosečan par koji živi u predgrađu i vodi sasvim običan život, naizgled. U stvarnosti oni su plaćene ubice koje rade za suparničke agencije. Živeli su u braku ne znajući za stvaran posao svog supružnika. Poslodavci im naređuju da ubiju jedno drugo. Supružnik ili profesija. Nema drugog izbora. Međutim, oni shvataju da ne mogu jedno bez drugog i da im karijera ne znači koliko i ljubav. Anđelinin partner u ovom filmu je njen sadašnji supružnik Bred Pit (Brad Pitt) što ovaj film čini još uzbudljivijim.

SLIKA 54 Filmonedeljak: Angelina Jolie

Akciona drama koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

“Prvi greh” (Original Sin)

Antonio Banderas (Antonio Banderas) i Anđelina u istom filmu, trileru prepunom erotike i intrige. Žena osuđena na smrt priča monahu svoju potresnu životnu priču, o čoveku koji je bezuslovno voleo, a kojeg je izdala. Neosporna je hemija između Džolijeve i Banderasa, što ovoj priči daje potpuno novu dimenziju.

SLIKA 62 Filmonedeljak: Angelina Jolie

“Želim sve da joj dam i u isto vreme sve da joj uzmem.”

Izvori fotografija: angelina-place.com, bohemea.tumblr.com, librarising.com

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Zorana Puretić je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Voli putovanja, čitanje knjiga i druženje sa prijateljima. Idealno opuštanje je uz šolju kafe i dobru knjigu.

Comments