Prvi put se pojavio u filmu sa 12 godina. Proglašen je za jednu od najistaknutijih ličnosti prve decenije 21. veka, ušao je na listu najzgodnijih i najlepših glumaca ispod 30 godina, nakon svakog filma pohvaljuju ga kao izuzetno kreativnog i talentovanog. Prošetao se u ulogama najrazličitijih profila i svaku je izneo briljantno. U pitanju je svakako Kristijan Bejl (Christian Bale), koga ćemo uskoro gledati u trećem nastavku Nolanovog (Christopher Nolan) “Betmena” (Batman). Našao se u preko 40 filmova, ali kao i obično, biće vam predstavljeno pet filmova koji su obeležili izvesne faze u njegovoj karijeri.

“Imperija Sunca” (Empire of the Sun; 1987)

1PrvaSlika2 Filmonedeljak: Christian Bale

Bejlova karijera neočekivano je uzletela nakon uloge u Spilbergovom spektaklu

Od trenutka kada se pojavio u filmu Stivena Spilberga (Steven Spielberg), Kristijan je držao kritičare u svojim rukama. Njegova izvedba bila je na takvom nivou da je Nacionalni odbor kritičara izmislio novu nagradu ne bi li bar nekako izrazio svoje oduševljenje njegovim talentom. Bejl je imao svega 14 godina kada je pretekao 4,000 konkurentskih kandidata i dobio ulogu u ovom epskom spektaklu. Priča prati nekoliko burnih godina odrastanja britanskog dečaka. Svoj život je proveo u Kini, gde je dočekao i japansku okupaciju u Drugom svetskom ratu. Prilikom beznadežnog lutanja u potrazi za roditeljima, koji su nestali prilikom bega pred okupatorskim silama, upoznaje Amerikanca koji se, kako će se ispostaviti, bavi poprilično mutnim poslovima. Sudbina je htela da njih dvojica prežive čitav rat u logorima. Film predstavlja dirljivu priču o dečakovim snalaženjima, pomešanom identitetu, snovima i patnjama smeštenim u logoru u Kini. Mladi Bejl i Džon Malkovič (John Malkovich), kome je pripala uloga Amerikanca, ostvarili su divnu saradnju i savršeno izneli kompleksan odnos koji se rodio između dvojice begunaca.

“Američki psiho” (American Psycho; 2000)

2DrugaSlika2 Filmonedeljak: Christian Bale

Razlika u imenima Bejlova dva najpoznatija lika samo je u jednom slovu. U pitanju su Bejtmen i Betmen

Nakon “Imperije Sunca” Bejl je uživao glumeći najrazličitije likove. On je uvek briljirao, mada filmovi u kojima je glumio i nisu nešto naročito dobro prolazili. Izuzetke svakako predstavljaju “Swing Kids”, “Newsies” i “Velvet Goldmine”. No, moralo je da prođe punih 13 godina pre no što je Bejl ponovo oborio publiku sa nogu. U pitanju je naravno lik Bejtmena, psihopatski nastrojenog japija. Patrik Bejtmen je mlad, uspešan čovek, koji svaki dan ponavlja istu rutinu koja se manje-više sastoji od vežbi, utvrđenog reda koji gel kada koristi za tuširanje, maske za lice, solarijuma i odlaska na posao na kome ništa ne radi. U životu mu najveći problem predstavlja to da li će da dobije rezervaciju za prestižni restoran. Naravno, ovo je priča za kolege. On ima vrlo izražen alter ego koji je, nažalost, zastranio i uplivao u vode serijskih ubica. Scena u kojoj priča sa svojim advokatom istog trenutka postala je antologijska, njegovo čitavo izvođenje oduzelo je dah svetskoj publici, a film je upisan u kultne.

“Ekvilibrijum” (Equilibrium; 2002)

3TrecaSlika1 Filmonedeljak: Christian Bale

Kristijan se 2002. godine našao u ulozi "klerika" koji je ubio sve svoje emocije

Dve godine nakon “Američkog psiha” Kristijan Bejl dobija glavnu ulogu u izvanrednom filmu “Ekvilibrijum”. U pitanju je fiktivna priča o futurističkom svetu kojim vlada fašistička partija, u nešto drugačijem obliku. Ne bi li doneli mir svetu nakon Trećeg svetskog rata, izvesna partija “naučno” je dokazala da je uzrok svim nevoljama zapravo u emocijama, te je proizvela lek koji će ih u potpunosti ubiti. Ne bi li se narod držao pod kontrolom i ne bi li se uklonio svaki trag nekadašnje ljudskosti, partija je angažovala posebni odred klerika koji predstavljaju “najuzornije” građane. Najbolji u svom poslu bio je Džon Preston, čiji lik tumači Bejl. Njegov život se u potpunosti zaokreće kada jednog jutra sasvim slučajno razbije bočicu leka.

“Mašinista” (The Machinist; 2004)

4CetvrtaSlika1 Filmonedeljak: Christian Bale

Za ovaj film Bejl je oborio rekord, smršavši gotovo 30 kilograma

Dovoljno je da ste odgledali svega nekoliko filmova sa Bejlom, pa biste mogli da zaključite da često glumi opsesivne i usamljene likove. “Mašinista” nije izuzetak. Trevor Reznik je radnik u obližnjoj fabrici koji pati od teškog oblika insomnije i nije spavao punih godinu dana. Kako vreme odmiče njegova svest se sve više muti, a uskoro su počele da mu se javljaju i teške halucinacije. Jednom prilikom otkriva žuti papirić zalepljen na frižider. Upravo tada se njegov život zaokreće i on pokušava da odgonetne ko je misteriozna osoba koja ga uhodi. Bejl je za ovu ulogu smršao skoro 30 kilograma, čime je oborio rekord. Drugi put je oborio rekord kada je za prvi deo Betmena nabacio 36 kilograma. Dovoljan je ovaj podatak, pa da shvatimo koliko je Bejl posvećen svojoj profesiji.

“Mračni vitez” (The Dark Knight; 2008)

5PetaSlika1 Filmonedeljak: Christian Bale

Film koga se svi rado sećamo, i zbog kojeg polažemo velike nade u treći nastavak Nolanovog "Betmena"

Nakon “Mašiniste” glumio je u brojnim izvanrednim filmovima. Samo neki naslovi su “Surova vremena” (Harsh Times), “Rescue Dawn”, “Prestiž” (The Prestige) i, naravno, prvi deo Betmena. Ulogu je prihvatio jer je scenario bio mračan i interesantan, ali i zbog samog reditelja Nolana. Bejl je izjavio da mu je bilo potpuno neverovatno da upravo on režira ovakav film. Hvala svemu, baš u tom periodu Bejlu su bile potrebne pare, jer je kupio kuću i mi smo dobili najbolje odigranog Betmena, ikada. Razlog zašto je naveden “Mračni vitez”, a ne prvi deo, jeste što je u ovom nastavku saradnja između pokojnog Hita Ledžera (Heath Ledger) i Bejla postala legendarna. Obojica su toliko dobro odigrali svoje uloge da se film istog trenutka upisao u istoriju.

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments