Mnogi ljudi pokušavaju sebi da objasne zašto toliko vole Kolina Firta (Colin Firth). Činjenica jeste da mnoge žene ne mogu da mu odole, što je u jednom trenutku postala enigma. Zašto bi neko uzdisao za osobom koja je toliko uzdržana, retko se smeje, arogantna je do zla Boga i sve gleda ispod nosa? Čak i u komedijama? Zato što nas je sve kolektivno upropastila Džejn Ostin (Jane Austen) romanom “Gordost i predrasude”. Od trenutka kada je knjiga zatvorena, počela su maštanja, ne više o princu na belom konju, nego o godspodinu Darsiju, a dotičnog gospodina niko nije bolje izneo od Kolina. U dva navrata.

Gordost i predrasude (Pride & Prejudice, 1995)

Serija je emitovana 1995. godine i istog trenutka je postigla veliki uspeh. Čak i da glumačka postava nije bila u tolikoj meri dobra, svaka verzija ovog romana je osuđena na veliku gledanost. Kao što svi znaju, u pitanju je jedna od ekranizacija čuvenog romana Džejn Ostin u kome se na romantičan način obrađuje tema predrasuda koje su vladale u 19. veku između klasa i ponosa koji je stao između dvoje zaljubljenih, gospođice Elizabet (Elizabeth) i gospodina Darsija (Darcy). Da je živa, Ostinova bi sigurno odobrila Kolina za zahtevnu ulogu čuvenog, uzdržanog gospodina, sa kojom se ovaj saživeo bez trunke muke. Od 1995. godine pa nadalje, Kolinova karijera je samo napredovala, kako na platnu, tako i u našim srcima.

1PrvaSlika1 Filmonedeljak: Colin Firth

Uloga Darsija kao da je bila pisana za Kolina

“Dnevnik Bridžit Džouns” (Bridget Jones’s Diary, 2001)

Šest godina kasnije došlo je vreme da se ekranizuje popularna knjiga o Bridžit (Bridget) i njenim ljubavnim i životnim mukama. Knjiga je delimično zasnovana na gorepomenutom romanu, a kako se javlja i ovde gospodin Darsi, sa vrlo sličnim karakteristikama Ostinovom Darsiju, ne čudi što je uloga namenski pripala Kolinu. Na veliku radost gledateljki. Iako sve žene znaju za Bridžit, jer joj se gotovo uvek obraćaju kada su duboko nesrećne, valjalo bi da je se malo podsetimo.

U pitanju je priča o nezadovoljnoj Britanki koja je zašla u tridesete, te odlučuje da preduzme “radikalne” korake u poboljšanju svog života. Pokušava da ostavi pušenje, alkohol, da smrša i, naravno, da pronađe ljubav svog života što je brže moguće. Bridžit, koju glumi Rene Zelveger (Reneé Zellweger), prvo se zaljubljuje u svog perverznog i prevrtljivog šefa Danijela (Daniel), koga je otelotvorio niko drugi do Hju Grant (Hugh Grant). Kako polako otkriva kakva je zaista njena ljubav, sve više počinje da razmišlja o uštogljenom Darsiju, za koga se ispostavlja da nije onakav kakvim se isprva činio.

2DrugaSlika1 Filmonedeljak: Colin Firth

Kolin je verovatno jedina osoba koja se dva puta u toku karijere pojavila u ulozi Darsija

“Važno je zvati se Ernest” (The Importance of Being Earnest, 2002)

Ukoliko do sada niste pogledali ekranizaciju dela Oskara Vajlda (Oscar Wilde), valjalo bi da poradite na tome. Priča prati dvojicu najboljih prijatelja iz Londona koji se zaljubljuju u različite dame. Kako im se sopstvena imena čine previše običnim, oni im se predstavljaju pod pseudonimom Ernest (Earnest). Naravno, bez dogovora. Problem nastaje kada dve devojke odluče da im se u isto vreme pridruže na imanju na kome su boravili, a konfuzija počne da se rađa. Uloga dvojice prijatelja pripala je Kolinu Firtu i Rupertu Everetu (Rupert Everrtt).

3TrecaSlika Filmonedeljak: Colin Firth

Kolin se divno snašao u komediji Oskara Vajlda

“Samac” (A Single Man, 2009)

Film prati život profesora engleskog jezika Džordža (George), koji godinu dana nakon iznenadne smrti svog dečka ne može da se vrati normalnom životu. Iako je u pitanju fantastična drama, “Samca” bi trebalo pogledati zbog dve druge stvari. Prva je fotografija koja je besprekorna. Svaki kadar je u tolikoj meri na svom mestu, da se ovaj film smešta u vizuelno najlepše filmove. Drugi razlog je svakako gluma Kolina, koji je sa ovom ulogom dostigao jedan od vrhunaca svoje karijere i zaslužno bio nominovan za Oskara.

4CetvrtaSlika Filmonedeljak: Colin Firth

Kolin u ulozi samca tokom šezdesetih godina u Los Anđelesu

“Kraljev govor” (The King’s Speach, 2010)

Konačno dolazimo do uloge koja je Kolina definitivno svrstala među sam vrh glumaca. U pitanju je priča o kralju Džordžu VI (George VI) koji je iznenada nasledio presto. Osim što je nesiguran u svoje sposobnosti kao kralja, on i muca, te unajmljuje pomalo kontroverznog terapeuta, ne bi li uspeo da održi važne govore u osvit rata. Uloga kralja pripala je Kolinu. Njegovu ženu kraljicu Elizabetu (Elizabeth) glumila je Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), koja se izvanredno snašla i oborila nas sve sa nogu, dok je uloga terapeuta pripala, nikome drugom, do Džefri Rašu (Goeffrey Rush).

5PetaSlika Filmonedeljak: Colin Firth

Uloga kralja ga je zacementirala u redu sa najboljim glumcima

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments