“Pre svitanja” (Before Sunrise, 1995)

Prva slika 11 Filmonedeljak: Filmovi odgovaraju na izazov prave ljubavi

Na naše veliko zadovoljstvo, devet godina kasnije snimljen je nastavak ovog filma pod imenom "Pre zalaska sunca" (Before Sunset)

Nakon što su se mladić i devojka upoznali u vozu, negde u Evropi, odlučuju da provedu dan u Beču, pre no što će se rastati. Od trenutka kada su se ugledali rađa se velika ljubav. Ovaj film, u kome glavne uloge tumače Itan Houk (Ethan Hawke) i Džuli Delpi (Julie Delpy), posve je drugačiji od drugih filmova koji obrađuju temu prave ljubavi. Šta se desilo nakon što je svanulo, kakav je njihov dogovor bio i da li se njihova ljubav dalje razvijala, samo su neka od pitanja koja se nameću i zbog kojih ovaj film morate pogledati.

“Ja ću budan sanjati” (What Dreams May Come, 1998)

druga slika 1 Filmonedeljak: Filmovi odgovaraju na izazov prave ljubavi

Kažu da ljubav ruši sve prepreke, ali da li može da nadvlada smrt?

Ljubavi mogu biti prolazne, a mogu trajati i čitav život. Smrt je jedina koja zaista prekida pravu ljubav. No, u filmovima ponekad ni smrt nije dovoljna da bi rastavila dvoje ljudi kojima je oduvek bilo predodređeno da budu zajedno. Glavni lik, koga tumači Robin Vilijams (Robin Williams), gubi život u saobraćajnoj nesreći i “budi” se u Raju, koji zapravo predstavlja jednu od slika koje je stvorila njegova, još uvek živa, žena. Pogledajte film u kome ni smrt ne predstavlja prepreku ljubavi.

“Voli me, ako se usuđuješ” (Love Me If You Dare, 2003)

treca slika 11 Filmonedeljak: Filmovi odgovaraju na izazov prave ljubavi

Zbog prave ljubavi vredi rizikovati

Kao odrasli, dvoje najboljih prijatelja, koje glume Marion Kotijar (Marion Cotillard) i Gijom Kane (Guillaume Canet), nastavljaju svoju čudnu igru koju su započeli još kao deca. Igra uz koju su odrasli sastoji se u osmišljavanju najluđih izazova. Naravno, vremenom shvataju da ne mogu da žive jedno bez drugog, ali da li su na kraju uspeli da odgovore na najveći izazov koji im je sama ljubav postavila?

“Večni sjaj besprekornog uma” (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

cetvrta slika3 Filmonedeljak: Filmovi odgovaraju na izazov prave ljubavi

Da li prava ljubav zaista može da se izbriše ili će vas proganjati do kraja života?

Džim Keri (Jim Carrey) i Kejt Vinslet (Kate Winslet) našli su se rame uz rame u jednoj od najlepših i najčudnijih filmskih ljubavnih priča. Ovaj par podvrgava se procesu brisanja pamćenja nakon što se njihova veza pretvorila u pakao. U trenutku kada se proces toliko zahuktava da više ne može da se prekine, oboje shvataju da je podvrgavanje ovom tretmanu bila greška. Ovaj film ima dva moguća kraja – ili ćete proklinjati njihovu tragičnu odluku ili će vam se kez razvući od uveta do uveta. Sve što treba da uradite, jeste da potražite ovaj film.

“Jedan dan” (One Day, 2011)

peta slika3 Filmonedeljak: Filmovi odgovaraju na izazov prave ljubavi

Jedna noć ponekad može da vas veže za čitav život

Dekster (Dexter) i Em (Em) su proveli noć nakon mature zajedno. Film prikazuje njihov odnos koji se razvijao iz godine u godinu, beležeći njihove uspone i padove uvek na isti dan kada su se i upoznali. Šta se desilo nakon brojnih izliva ljubavi, patnje, čistog prijateljstva i veza sa drugima, saznaćete samo ako odgledate ovaj film, a to vam svakako preporučujemo.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments