Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

Škotlanđanin rođen u Glazgovu, pre no što se upisao na “Royal Scottish Academy of Music and Drama”, hteo je da postane misionar ili da se pridruži mornarici. Hvala svemu, odustao je od ove sulude ideje, a mi danas imamo priliku da se divimo neizmernom talentu Džejmsa Mekavoja (James McAvoy). Uloga koja ga je proslavila i prikazala publici njegov talenat bila je ona u izuzetnoj drami “Rory O’Shea Was Here” (2004), koju bi svakako trebalo da odgledate. Već od naredne godine, karijera Džejmsa Mekavoja vrtoglavo napreduje. Ovom prilikom predstavljamo vam pet filmova koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko volite ovog glumca.

“Poslednji kralj Škotske” (The Last King of Scotland; 2006)

1 Prva slika3 Filmonedeljak: James McAvoy

Džejms se našao u filmu inspirisanom istinitim događajima

Džejms tumači ulogu mladog doktora Nikolasa, koji odlazi u Ugandu ne bi li pobegao od svog konzervativnog oca. Igrom slučaja, upoznaje novog predsednika Idija Amina, koji je nedavno izveo puč. Zahvaljujući Idijevoj velikoj ljubavi prema Škotima, on poziva Nikolasa da postane njegov lični lekar. Kako njihov odnos postaje sve prisniji, on polako otkriva da je Idi zapravo diktator. Priča je zasnovana na istinitim događajima. Džejms je briljantno prikazao promene kroz koje Nikolas prolazi. Od nesigurnog mladog doktora, preko osobe koja uživa naklonost diktatora i ubira plodove najviših društvenih slojeva, do Nikolasa koji na sve načine pokušava da razume ugroženo stanovništvo i pomogne mu da se oslobodi užasne diktature.

“Priča o Džejn” (Becoming Jane; 2007)

2 Druga slika3 Filmonedeljak: James McAvoy

Obeležio je film uz koji je gotovo svaka devojka potrošila bar jednu kutiju maramica

Naredne godine Džejms se našao u posve drugačijoj ulozi gospodina Lefroja. U pitanju je priča s kraja 18. veka. Mlada Džejn, čija je uloga poverena En Hatavej (Anne Hathaway), pored toga što pokušava da postane spisateljica, želi da se uda iz ljubavi – što je bilo potpuno nezamislivo u tadašnjem društvu. Jednog dana ona upoznaje arogantnog Lefroja, čiji egoizam prvo izaziva bes u njoj, a potom i požudu i ljubav. Kako vreme odmiče, njih dvoje se zaljubljuju i odlučuju da stave sve na kocku – pare, prijatelje, porodicu. Još jednom Džejms se pokazao sposobnim da predstavi najdublje ljudske emocije, promene, radost i patnju.

“Pokajanje” (Atonement; 2007)

3 Treca slika4 Filmonedeljak: James McAvoy

"Pokajanje" je film koji se nalazi na listama obaveznih filmova svake devojke

Kada je dobio scenario, izjavio je da ništa bolje nije pročitao u životu. O čemu se ovde, zapravo, radi? U pitanju je ekranizacija novele Ijana Makjuana (Ian McEwan). U osvit Drugog svetskog rata odvija se ljubavna drama koju je izazvala mlada Brajoni. Nakon što je pogrešno protumačila postupke svoje sestre Sesilije i njenog ljubavnika Robija, ona ga optužuje sa strašan zločin. Ova kobna odluka nije uticala samo na njih dvoje, već i na njen lični život. Ovu fantastičnu dramu svakako morate da odgledate ukoliko niste. Glavne uloge dodeljene su Džejmsu, Kiri Najtli (Keira Knightley) i mladoj Sirši Ronan (Saoirse Ronan).

“Zaverenik” (The Conspirator; 2010)

4 Cetvrta slika2 Filmonedeljak: James McAvoy

Film je posvećen suđenju koje je usledilo nakon izvršenog atentata na Linkolna

Između 2007. i 2010. godine Mekavoj je glumio u dva filma, “Tražen” (Wanted) i “Poslednja stanica” (The Last Station). Ovaj drugi bi svakako morali da odgledate, ne samo zbog glumačke ekipe koja je san snova već zbog same radnje filma. Međutim, ovom prilikom vam predstavljamo film “Zaverenik”, priču o suđenju nakon ubistva američkog predsednika Linkolna. Meri je majka jednog od zaverenika. Kako su jedino nju uhapsili, čitava nacija se okrenula protiv nje, jer je neko morao da odgovara za zločin koji je uzburkao čitavu Ameriku. Mekavoj glumi mladog advokata koji preuzima njenu odbranu na sebe.

“Iks men – Prva generacija” (X-Men: First Class; 2011)

5 Peta slika1 Filmonedeljak: James McAvoy

Čak i ako niste ljubitelj ovog žanra, film će vam se svideti

Džejms je vrlo ozbiljno shvatio i ulogu u čistoj naučnoj fantastici. Dobio je priliku da glumi Čarlsa Ksavijera, budućeg Profesora X. Njegovog prijatelja Erika Lenshera, odnosno Magneta, glumi Majkl Fasbender (Michael Fassbender). Ovo je jedna od onih priča “kako je sve počelo”. Za razliku od drugih, briljantno je izvedena. Njih dvojica su savršeno izneli razlike u njihovim karakterima, frustracije i poglede na budućnost. Čak i da ne volite preterano naučnu fantastiku, ovaj film će vas oduševiti.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice